Nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam nowy. Otrzymywałem klej syntetyczny wg przepisu na VmC z formaliny i mocznika. Formalina była cz.d.a., mocznik z ogrodniczego, a wodorotlenek sodu cz. z chemicznego. Zmieszałem w ilościach 5ml formaliny, 3g mocznika i kropla stęż. r-r NaOH. Ogrzewałem przez 20 min. z chłodnicą zwrotną i po tym czasie mieszaniana nie zmieniła swoich właściwości oraz barwy. Proszę o pomoc. Acha i używałem palnika spirytusowego.
12 sie 2008, o 16:28
Dontrek
Dołączył(a): 8 maja 2008, o 20:25 Posty: 17 Lokalizacja: Białystok
Cytuj:
Mocznik to popularny nawóz. Możemy go kupić w sklepie ogrodniczym. W takim wypadku zawsze powinniśmy go oczyścić.
Czy oczysciles mocznik?
13 sie 2008, o 16:04
Mieszko
niestety nie ale czy to AŻ TAKIE powoduje konsekwencje? Wg łatwiej zrobić wg P. Sękowskiego z H2CO i fenolu
16 sie 2008, o 18:52
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Acha i używałem palnika spirytusowego.
a moze o to chodzi
16 sie 2008, o 19:10
oliver
Ja również kiedyś bawiłem się w syntezę tego kleju. Użyłem mocznika z ogrodniczego, NaOH w postaci kreta do rur i formaliny z apteki. Klej nie zmienił wprawdzie barwy, ale i tak działał. Sądzę, że niewielkie zanieczyszczenia nie wpływają znacząco na efekt tego experymentu.
19 sie 2008, o 17:12
Vicodin
Sprawdziłem to specjalnie. Ten artykuł na vortalu to kompletne siano albo ogromna pomyłka. Wg tamtego przepisu Klej wyszedłby taki jak na zdjęciach ale nie z mocznikiem tylko fenolem! Klej formaldehydowo-mocznikowy jest koloru białego, a polikondensacja (czyli reakcja tam zachodząca) ma swój koniec po dodaniu r-ru nadtlenku wodoru 3%. Dodaje się go po 10 min. i ogrzewa aż całość będzie wyglądała jak białe mleko. Podałem czas ogrzewania dla 50 ml formaliny. Kolbę trzeba od razu wyczyścić denaturatem inaczej pójdzie na capit.
22 wrz 2008, o 19:18
Vicodin
oliver napisał(a):
formaliny z apteki.
Ile % ma ta formalina?
22 wrz 2008, o 19:19
Vicodin
Front napisał(a):
Cytuj:
Acha i używałem palnika spirytusowego.
a moze o to chodzi
Od razu ironia... Może chodziło mu oto że byc może użył zbyt niskiej temperatury, bo w tym artykule jest napisane że zalecają użycie p. gazowego. Ale ta różnica nic nie zmienia.
27 wrz 2008, o 16:50
oliver
Vicodin napisał(a):
Ile % ma ta formalina?
38%
2 paź 2008, o 21:02
Vicodin
oliver napisał(a):
Vicodin napisał(a):
Ile % ma ta formalina?
38%
Yhm. Zatkało mnie. Jak się zapytałem babci staruszeczki byłej farmaceutki to powiedziała że 3-5%.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości