Autor |
Wiadomość |
town
Dołączył(a): 10 maja 2004, o 23:13 Posty: 30
|
kazeina
Mam pare pytanek odnośnie produkcji kazeiny.Puzniej będze produkowal nitrokazeine.
1.które mleko będzie lepsze takie ze sklepu w worku czy prosto od krowy?
2.który kwas będzi elepszy octowy czy mlekowy?
(thx za fatyge:D)
|
2 lut 2005, o 18:05 |
|
|
CTX
******
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
|
Kwaso ctowy Kazeine lepiej kupić w budowlanym jako klej kazeinowy Jak chcesz sam kazeine otrzymywać to chyba lepiej mleko zwykłe 0% tłuszczu
|
2 lut 2005, o 18:07 |
|
|
nitryl
******
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 10:44 Posty: 93
|
mleko jest oki ale lepsza wydajność jest z mleczy (mniszków lekarskich) i zawsze można powiedzieć że zeobiłeś półprodukt do MW z kwiatka tylko jest jedem szkopół pora roku
|
3 lut 2005, o 22:09 |
|
|
town
Dołączył(a): 10 maja 2004, o 23:13 Posty: 30
|
mógłbyś dokładnie powiedziec jak z mleczy wytrąćić kazeine?:)
|
4 lut 2005, o 14:33 |
|
|
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 3 paź 2003, o 18:57 Posty: 1246
|
e zamist ja wytracac, lepiej kupic... jak chcecie 100% kazeiny, czytej to skoczcie sie do bardziej zaawansowanego sklaepu wedkarskiego i spytajcie czy maja kazeine, powinni miec gdyby costo jest to dodatek wysokoproteinowy do kulek proteinowych. Z tego co pamietma to za 100 gram dałem 9zł.
Pozdrawiam.
_________________
|
4 lut 2005, o 18:24 |
|
|
Barni
***
Dołączył(a): 19 lip 2004, o 16:22 Posty: 243
|
Ale.....
Skład kazeiny wędkarskiej : Kazeina, kazeinian sodu, białka serwatkowe ( wymienione składniki stanowią 75 % produktu ), ckier mleczny ( laktoza ), sole mineralne ( Ca, P ), witaminy ( A, B2 ), ekstrakt z alg morskich, stabilizator ciasta E 282 ( pozostałe składniki stanowią 25 % produktu ). Zawartość : 200 g
To są składniki kazeiny wedkarskiej
|
4 lut 2005, o 23:11 |
|
|
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 3 paź 2003, o 18:57 Posty: 1246
|
nie.. zle gadasz
kupowalem kazeine z marcela i jest 100% kazeiny, tego daje sie bardzo malo, bo to typowy dodatek proteinowy na karpie. Dobra ale to nie forum wedksrskie(a moze zroibmy komnate?:P) ale mozliwe ze inne cos innego tez zawierją.
_________________
|
4 lut 2005, o 23:25 |
|
|
town
Dołączył(a): 10 maja 2004, o 23:13 Posty: 30
|
czy jeśli będe dlugo trzymal kazeine to nic sie jaje niestanie(niezaplesnieje itp.?) czy mozna ja zamrozic?
|
15 lut 2005, o 14:12 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Pod warunkiem że będzie w suchym i chłodnym miejscu nic się jej nie stanie...
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
15 lut 2005, o 14:19 |
|
|
Anonymous
|
witam!
chcialem sobie wytrącic kazeine tak tylko doswiadczalnie i zrobilem tak:
wziolem 200ml mleka do kubka i dolalem jedna i pół lyzki(duzej) octu i wymieszalem
odczekalem 13 godzin i na wierzchu niebylo zadnych sladow po kazeinie tylko cale mleko zamienilo sie w smietane :/
co zrobilem zle??
|
20 lut 2005, o 18:05 |
|
|
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 3 paź 2003, o 18:57 Posty: 1246
|
bo to ma byc mleko prosto od krówki a nie prosto z karotnu
_________________
|
20 lut 2005, o 18:12 |
|
|
CTX
******
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
|
Dobrze Ci wyszło. Trzeba tylko tą śmietanę przesączyć i wysuszyć Aha MaLuTkI, nie ma znaczenie czy od krówki czy z kartonnu
|
20 lut 2005, o 20:59 |
|
|
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 3 paź 2003, o 18:57 Posty: 1246
|
hm to chyba ma znaczenie. Ta smietana.... ona chyba tylko poorstu gesta sie zrobila ale nie od kazeiny, zreszta niech przesaczy i napisze.
_________________
|
20 lut 2005, o 21:09 |
|
|
mikor
*******
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
|
......
Heh podgrzej ta smietane to sie kazeina w wieksze grudy pozbija a najlepiej to tak jak sie bialy ser produkuje poczekac az sie mleko "zkwasi" najszybciej te z woreczka zostawic go otwartego na 4 dni pozniej zagotowac i nam sie kazeina-bialy ser wytraci
|
20 lut 2005, o 22:09 |
|
|
Agilent
*****
Dołączył(a): 12 lut 2005, o 23:04 Posty: 32 Lokalizacja: Łódź
|
Niespecjalnie sie na tym znam ale cos mi się wydaje ze to musi być mleko jak najchudsze bo tłuszcz będzie przeszkadzał w dalszych reakcjach a poza tym faktycznie zakwaszenie nawet kwaskiem cytrynowym i zagotowanie albo podgrzanie spowoduje koagulacje białka , moja mama tak zrobiła kiedys "twarożek"ale się zeżreć nie dało
|
20 lut 2005, o 23:30 |
|
|
heksogen pl
******
Dołączył(a): 12 lip 2004, o 16:36 Posty: 65
|
bardzo ciekawy temat, jest w sumie sporo rzeczy które można znitrować...
-kazeina z mleka,
-olejek z sexshopu,
-różne cukry,
-wata i papier,
-spirytus,
-niektóre tworzywa sztuczne (polistyren, POW )
-benzyna, nafta
wszystkie produkty nitrowania powyższych rzeczy są MW...
|
7 mar 2005, o 21:33 |
|
|
Anonymous
|
ja myśle że kazeine można dużo lepiej wykożystać jak do produkcji nitrozwiązku-kazeiny - to moim zdaniem strata kasy no i cennego materiału ... z którego dosyć prostym sposobem otrzymuje sie związek ciekawszy dla chemika [niekoniecznie dla pirotechnika]
|
7 mar 2005, o 23:58 |
|
|