Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Bezwodny etanol ?? 
Autor Wiadomość

Post Bezwodny etanol ??
Witam wszystkich!!!

Mam pytanie ponieważ potrzebuje uzyskać bezwodny etanol jak go właściwie uzyskać, czy przez dodadnie tlenku wapnia CaO powastanie mi bezwodny ?? Jeśli tak to ile trzeba dać g tlenku na il ml alkoholu, proszę napisać konkretne informacje dotyczące ilości dodania, może tez byc destylacja z benzenem ale ile ml na ile, zaznaczam iz oczekuje odpowiedzi co do ilości jeśli nie wiesz nie pisz!
Dziękuję serdecznie!!
POzdro!!!!!! :)

23 wrz 2008, o 17:13

Ilości można wyliczyć stechiometrycznie, ale czy zadziała nie wiem.

http://kriszna.wordpress.com/ << Mój blog | Linux user #459622
Układacz konfiguracji elektronowej

23 wrz 2008, o 17:35

A masz warunki, żeby produkt jakoś przechować? Bo jak nie, to metoda na oko powinna być aż nadto w przypadku CaO, nadmiar i tak nie rozpuści się w roztworze.

Wszystko jeszcze zależy do czego Ci to potrzebne.

forum biologiczno-chemiczne

23 wrz 2008, o 19:09

Wstępnie możesz odwodnić EtOH ogrzewając na łaźni parowej przez 6h 2-2,5 l 95,5% alkoholu z 500g świeżo wyprażonego CaO. Całość oczywiście pod chłodnicą zwrotna zabezpieczona rurką z CaCl2. Odstawiasz mieszaninę na noc i destylujesz wrzącej łaźni wodnej EtOH, odrzucając pierwsze 25ml destylatu. Alkohol najlepiej destylować do pojemnika w którym ma on być przechowywany. Uzyskasz w ten sposób ~99,5% etanol. Jeśli potrzebujesz bardziej odwodnionego (np. do syntezy z generowaniem alkoholanów), mieszasz 50ml wstępnie odwodnionego EtOH z 5g wiórek Mg i 0,5g jodu (katalizator). Całość, oczywiście pod chłodnicą zwrotna zabezpieczona rurka z CaCl2, lekko ogrzewasz. Wydziela się H2 (!) i mieszanina odbarwia się. Wtedy dodajesz do kolby 900ml min 99% etanolu i ogrzewasz całość na łaźni wodnej 30 min, i później destylujesz bezpośrednio do pojemnika w którym chcesz przechowywać alkohol (musi być bezwzględnie szczelny). W ten sposób, przy zachowaniu właściwych środków ostrożności można uzyskać 99,95% etanol. Jeśli będziesz go potrzebował do syntezy z generowaniem etanolanów, polecam zamienić go metanolem; jest sporo tańszy, bez porównania łatwiej się go odwadnia i jest do tego celu równie dobry co EtOH .

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

23 wrz 2008, o 22:20
**

Tak ja napisał Arion jeżeli chcesz bardziej zatężyć etanol możesz użyć magnezu, ja spotkałem się jeszcze z inną metodą. Odwadnianiem za pomocą sodu i szczawianu etylu.

Do kolby kulistej o pojemności 1,5 l połączonej z chłodnica zwrotną wlewa się 1 l alkoholu 99,5%, dodaje stopniowo 7g sodu i zamyka chłodnicę rurką z CaCl2. Po zaprzestaniu wydzielania się pęcherzyków wodoru dodaje się 25g suchego szczawianu etylu i ogrzewa mieszaninę do wrzenia przez 2h. Następnie oddestylowuje się alkohol tak jak Arion opisał to wyżej.

24 wrz 2008, o 14:53
A etanol bezwodny jest aż tak drogi żeby samemu bawić się w słabo osiągalny sód, szczawian etylu? W pochu cz. 250 ml 99,8% kosztuje ok. 40zl. Chempur na pewno ma taniej.

24 wrz 2008, o 15:24
**

Jasne że łatwiej kupić niż samemu otrzymać, tyczy się to większości odczynników.. Podałem ten sposób niejako w celach dydaktycznych.. Może komuś jednak się przyda.

24 wrz 2008, o 16:01

Tak ja napisał Arion Odwadnianiem za pomocą sodu i szczawianu etylu.

a przypadkiem metaliczny sód nie reaguje z alkoholem do alkoholanu?
dodanie szczawianu chyba tak średnio rozwiązuje ten problem

24 wrz 2008, o 16:30
Nauczyciel

gambit napisał(a):
Tak ja napisał Arion Odwadnianiem za pomocą sodu i szczawianu etylu.

a przypadkiem metaliczny sód nie reaguje z alkoholem do alkoholanu?
dodanie szczawianu chyba tak średnio rozwiązuje ten problem

Ale alkoholan powstaje w bezwodnym alkoholu - tu sód ma związać wodę w NaOH. Dodanie szczawianu dietylu, jak mniemam, ma związać NaOH w trudniej rozpuszczalny w alkoholu szczawian sodu.

24 wrz 2008, o 17:15

At pressures less than atmospheric pressure, the composition of the ethanol-water azeotrope shifts to more ethanol-rich mixtures, and at pressures less than 70 torr (9.333 kPa) , there is no azeotrope, and it is possible to distill absolute ethanol from an ethanol-water mixture. While vacuum distillation of ethanol is not presently economical, pressure-swing distillation is a topic of current research. In this technique, a reduced-pressure distillation first yields an ethanol-water mixture of more than 95.6% ethanol. Then, fractional distillation of this mixture at atmospheric pressure distills off the 95.6% azeotrope, leaving anhydrous ethanol at the bottoms.

Odgrzewam. Juz sporo szukałem zachowania sie azeotropów w próżni, i wg angielskiej wiki takie cuda się dzieją.
Gdzieś tu leży 20 litrów zacieru, trzeba sprawdzic:)

Pzdr.

http://www.freewebs.com/tables4ethanol/BPT_01.jpg

http://www.hyper-tvt.ethz.ch/distillation-azeotrope-pressure_swing.php

http://www.scribd.com/doc/51926917/8/PRESSURE-SWING-DISTILI-ATION

2 lip 2011, o 05:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]