Mam pytanie ponieważ potrzebuje uzyskać bezwodny etanol jak go właściwie uzyskać, czy przez dodadnie tlenku wapnia CaO powastanie mi bezwodny Jeśli tak to ile trzeba dać g tlenku na il ml alkoholu, proszę napisać konkretne informacje dotyczące ilości dodania, może tez byc destylacja z benzenem ale ile ml na ile, zaznaczam iz oczekuje odpowiedzi co do ilości jeśli nie wiesz nie pisz!
Dziękuję serdecznie!!
POzdro!!!!!!
23 wrz 2008, o 17:13
kriszna
Dołączył(a): 12 lip 2008, o 22:42 Posty: 47 Lokalizacja: Wola Zabierzowska
Ilości można wyliczyć stechiometrycznie, ale czy zadziała nie wiem.
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
A masz warunki, żeby produkt jakoś przechować? Bo jak nie, to metoda na oko powinna być aż nadto w przypadku CaO, nadmiar i tak nie rozpuści się w roztworze.
Wszystko jeszcze zależy do czego Ci to potrzebne.
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Wstępnie możesz odwodnić EtOH ogrzewając na łaźni parowej przez 6h 2-2,5 l 95,5% alkoholu z 500g świeżo wyprażonego CaO. Całość oczywiście pod chłodnicą zwrotna zabezpieczona rurką z CaCl2. Odstawiasz mieszaninę na noc i destylujesz wrzącej łaźni wodnej EtOH, odrzucając pierwsze 25ml destylatu. Alkohol najlepiej destylować do pojemnika w którym ma on być przechowywany. Uzyskasz w ten sposób ~99,5% etanol. Jeśli potrzebujesz bardziej odwodnionego (np. do syntezy z generowaniem alkoholanów), mieszasz 50ml wstępnie odwodnionego EtOH z 5g wiórek Mg i 0,5g jodu (katalizator). Całość, oczywiście pod chłodnicą zwrotna zabezpieczona rurka z CaCl2, lekko ogrzewasz. Wydziela się H2 (!) i mieszanina odbarwia się. Wtedy dodajesz do kolby 900ml min 99% etanolu i ogrzewasz całość na łaźni wodnej 30 min, i później destylujesz bezpośrednio do pojemnika w którym chcesz przechowywać alkohol (musi być bezwzględnie szczelny). W ten sposób, przy zachowaniu właściwych środków ostrożności można uzyskać 99,95% etanol. Jeśli będziesz go potrzebował do syntezy z generowaniem etanolanów, polecam zamienić go metanolem; jest sporo tańszy, bez porównania łatwiej się go odwadnia i jest do tego celu równie dobry co EtOH .
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
23 wrz 2008, o 22:20
gambit
**
Tak ja napisał Arion jeżeli chcesz bardziej zatężyć etanol możesz użyć magnezu, ja spotkałem się jeszcze z inną metodą. Odwadnianiem za pomocą sodu i szczawianu etylu.
Do kolby kulistej o pojemności 1,5 l połączonej z chłodnica zwrotną wlewa się 1 l alkoholu 99,5%, dodaje stopniowo 7g sodu i zamyka chłodnicę rurką z CaCl2. Po zaprzestaniu wydzielania się pęcherzyków wodoru dodaje się 25g suchego szczawianu etylu i ogrzewa mieszaninę do wrzenia przez 2h. Następnie oddestylowuje się alkohol tak jak Arion opisał to wyżej.
24 wrz 2008, o 14:53
Vicodin
A etanol bezwodny jest aż tak drogi żeby samemu bawić się w słabo osiągalny sód, szczawian etylu? W pochu cz. 250 ml 99,8% kosztuje ok. 40zl. Chempur na pewno ma taniej.
24 wrz 2008, o 15:24
gambit
**
Nie napisałeś nic odkrywczego..
Jasne że łatwiej kupić niż samemu otrzymać, tyczy się to większości odczynników.. Podałem ten sposób niejako w celach dydaktycznych.. Może komuś jednak się przyda.
24 wrz 2008, o 16:01
Kolotko_Tanker
gambit napisał(a):
Tak ja napisał Arion Odwadnianiem za pomocą sodu i szczawianu etylu.
a przypadkiem metaliczny sód nie reaguje z alkoholem do alkoholanu?
dodanie szczawianu chyba tak średnio rozwiązuje ten problem
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Kolotko_Tanker napisał(a):
gambit napisał(a):
Tak ja napisał Arion Odwadnianiem za pomocą sodu i szczawianu etylu.
a przypadkiem metaliczny sód nie reaguje z alkoholem do alkoholanu? dodanie szczawianu chyba tak średnio rozwiązuje ten problem
Ale alkoholan powstaje w bezwodnym alkoholu - tu sód ma związać wodę w NaOH. Dodanie szczawianu dietylu, jak mniemam, ma związać NaOH w trudniej rozpuszczalny w alkoholu szczawian sodu.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
24 wrz 2008, o 17:15
Afgan
At pressures less than atmospheric pressure, the composition of the ethanol-water azeotrope shifts to more ethanol-rich mixtures, and at pressures less than 70 torr (9.333 kPa) , there is no azeotrope, and it is possible to distill absolute ethanol from an ethanol-water mixture. While vacuum distillation of ethanol is not presently economical, pressure-swing distillation is a topic of current research. In this technique, a reduced-pressure distillation first yields an ethanol-water mixture of more than 95.6% ethanol. Then, fractional distillation of this mixture at atmospheric pressure distills off the 95.6% azeotrope, leaving anhydrous ethanol at the bottoms.
Odgrzewam. Juz sporo szukałem zachowania sie azeotropów w próżni, i wg angielskiej wiki takie cuda się dzieją.
Gdzieś tu leży 20 litrów zacieru, trzeba sprawdzic:)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 37 gości