Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Pozyskanie H2SO4 
Autor Wiadomość
**

Zastanawiam się czy nie łatwiejsze jest wyprodukowanie FeSO4, dehydracja i jego piroliza (FeSO4 * H2O) i uzyskanie H2SO4....

15 sty 2008, o 20:25
**

Tą metodą bawili się średniowieczni alchemicy :wink: zachęcam do wypróbowania jako ciekawe doświadczenie. Efekty są całkiem przystępne, tylko wypadałoby mieć dobry sprzęt - ponoć mnóstwo alchemików zginęło podczas takich destylacji...

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

15 sty 2008, o 21:53
**

Widzę, alchemik że widziałeś sporo w swoich czasach :) No oni raczej tego w szkle nie robili :pp a poza tym mamy do czynienie z H2SO4 o wysokiej temp... Czyli paluszki będą inne jak coś pójdzie nie tak, sam miałem zamiar w to się zabawić, ale jakoś nie znalazłem rurek :/ i nie było jak, ale w wakacje to już na 100% zrobię :wink:

15 sty 2008, o 22:32
**

Metoda tylko dla desperatów, wymaga sprzętu na szlify, siarczan musi być bezwodny a w ostatecznym rozrachunku i tak otrzymamy kwas zanieczyszczony. Mimo wszystko kwas siarkowy można kupić i to dosyć tanio.

16 sty 2008, o 09:04
**

Alchemicy w średniowieczu robili mnóstwo eksperymentów w szklanych naczyniach i sprzęcie :twisted: Z tego, co mi wiadomo, na wielkich piecach pirolizowali siarczan normalnie - czyli długa rura szklana i i dzbanek z porcelany jako odbieralnik :wink: skoro otrzymywali kwas siarkowy, to musieli sobie nieźle radzić :D

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

16 sty 2008, o 16:07

Z tego co wiem tym sposobem da się otrzymać max 68% odsyłam do Sękowskiego i apeluję o rozwagę :)

27 sty 2008, o 00:03
A czy nie lepiej kupić w reko za 12zł litr tego kwasu

Ile?! 12 zł? Ja solny w Alchemie Torun kupuje za 5 zl cz.d.a. Chempur
12 zł to kosztował by sp.cz. (specjalnie czysty)

23 wrz 2008, o 13:02

Ceny zależą od producenta marży i tego czy kupiłeś teraz czy 5 lat temu czy kupisz za pół roku...
A jak waszym zdaniem (teoretycznie się pytam, w temacie, bo H2SO4 nie brakuje :wink: ) ta metoda wygląda praktycznie??
Bo poza dowolnym rr H2SO4, i siarczanem (VI)/węglanem/wodorotlenkiem
sodu to raczej nic więcej nie jest potrzebne... no jeszcze tylko tygiel kwarcowy i retorta...

Cytuj:
1. Na2SO4 + H2SO4 ==> 2 NaHSO4*H2O
2. 2 NaHSO4*H2O ==> Na2S2O7 + 2H2O
3. Na2S2O7 ==> Na2SO4+SO3

ad.1
ogrzewa sie mieszaninę 71g bezw Na2SO4 i 49g H2SO4 (stęż.) dopóty nie otrzyma się przeźroczystej cieczy
ad.2
otrzymany NaHSO4*H2O ogrzewa się nadal w parownicy do 200-205 C.
stopiona sól wrze i traci wodę. Po 30 min. podwyższa się temperaturę do 320 C .Początkowo wydzielają się duże pęcherze, potem coraz mniejsze ,i w końcu pojawia się biały dym SO3 , wskazujący na koniec reakcji. Sól chłodzi się i rozdrabnia.
ad.3
do retorty wsypuje się Na2S2O7 dołącza chłodnicę powietrzną i ogrzewa powyżej 460 C . wydzielający się w wyniku reakcji SO3 kondensuje się. cała aparatura winna być zaopatrzona w szlify i rurkę z CaCl2 bezw.

23 wrz 2008, o 15:12
@MODERATOR

Ile?! 12 zł? Ja solny w Alchemie Torun kupuje za 5 zl cz.d.a. Chempur
12 zł to kosztował by sp.cz. (specjalnie czysty)

I po co się chwalisz.
i nie specjalnie tylko spektralnie.

23 wrz 2008, o 17:38
I po co się chwalisz.
i nie specjalnie tylko spektralnie.[/quote]
Chwalić to mogłaby się ta firma gdyby tak napisał jej kierownik. Ja tylko chciałem udowodnić jakie są różnice tych samych produktów w różnych miastach i sklepach. A co do tej czystości to różnie jest ujmowane. Czasami jest napisane że specjalnie kiedy indziej że spektralnie. Zresztą ten pierwszy zwrot jest bardziej zrozumiały. Ten kto jest zielony w te klocki pomyślał by że to odczynnik przeznaczony do spektometrii bo brzmi to podobnie.

24 wrz 2008, o 16:03

Czy mogę wiedziesz czy na stacjach benzynowych jest nadal dostępny owy kwas??
Kiedyś był, ale teraz z tym nowym pracwem, wiadomo :D:P

28 wrz 2008, o 16:02
**

Poszukaj w sklepach motoryzacyjnych. Teraz nastały czasy, że ponoć akumulatory do skuterów są sprzedawane PUSTE i z tego powodu niektóre w/w sklepy posiadają w sprzedaży siarkowca. Przy okazji warto spytać o wode destylowaną. Bo mają faktycznie destylowaną.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

28 wrz 2008, o 19:42
czy na stacjach benzynowych jest nadal dostępny owy kwas??

Podejrzewam że jeśli zadajesz to pytanie to nie ma w pobliżu twojego domu sklepu chemicznego? Jeśli jest to w chemicznych kw. siarkowy akumulatorowy 96% (z czystości można porównać do techn.) kosztuje 3zł od litra. A jeśli chodzi o stacje benzynowe to lepiej już kupić w sklepach motoryzacyjnych - taniej.

4 paź 2008, o 21:59

Dawifd napisał(a):
czy na stacjach benzynowych jest nadal dostępny owy kwas??

Podejrzewam że jeśli zadajesz to pytanie to nie ma w pobliżu twojego domu sklepu chemicznego? Jeśli jest to w chemicznych kw. siarkowy akumulatorowy 96% (z czystości można porównać do techn.) kosztuje 3zł od litra. A jeśli chodzi o stacje benzynowe to lepiej już kupić w sklepach motoryzacyjnych - taniej.

Niestety, w pobliżu mojego domku nie ma chemika, no chyba że pobliże ma 80km, to może i się znajdzie :P:D w Poznaniu :P:D

5 paź 2008, o 07:08
Niestety, w pobliżu mojego domku nie ma chemika, no chyba że pobliże ma 80km, to może i się znajdzie :P:D w Poznaniu :P:D

Jest jeszcze sieć ale jeśli chodzi o stężony H2SO4 to można kupić w motoryzacyjnym 36% i zatężyć w sposób opisany w Moje Laboratorium cz.II P. Sękowskiego. Jak chcesz mogę to opisać

5 paź 2008, o 21:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2