Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
stopiony siarczan miedzi 
Autor Wiadomość

Post stopiony siarczan miedzi
Witam.
Pytanko 1 - Jakiego koloru jest stopiony bezwodny siarczan miedzi?
Pytanko 2 - Czy bezwodnym CuSO4 da się zatęzyć kwas siarkowy(elektrolit)?

7 cze 2008, o 14:19

Nie ma stopionego siarczanu VI miedzi w 650 stopniach rozkłada się i Pytanie drugie da się ale po co? Nie lepiej poprostu odparować wodę z elektrolitu?

7 cze 2008, o 15:01

No i to wszystko tłumaczy. Odwadnianie siarczanem miedzi chciałem zastosować żeby uzyskać kwas o stężeniu >92%(po odparowaniu mocniejszego mi się nie udało zrobić) a poza tym siarczanu miedzi mam od groma i chcę żeby się do czegoś przydał. A może jakaś inna metoda(najlepiej czysto chemiczna) zatężania jest?

7 cze 2008, o 16:59

Kiedyś robiłem CuSO4 właśnie ze stężonego H2SO4 i z moich doświadczeń wynikało, że nawet jeśli stężenie H2SO4 będzie w okolicy 80% to i tak będzie on silniej wiązał wodę niż CuSO4, czyli nie odwodnisz nim siarkowca. Natomiast jeśli zagęszczasz go przez usunięcie wody, to musisz wszystko prowadzić w szczelnej, szklanej aparaturze z zabezpieczeniem przed wilgocią. Chodzi o to, że podczas odparowywania wody z H2SO4 w otwartych naczyniach ustala się równowaga pomiędzy ilością wody, która paruje z kwasu, a wilgocią absorbowana przez ten kwas z powietrza. Teoretycznie tą metodą można osiągnąć 98,3% H2SO4, ale praktyka wskazuje, że trudno jest przekroczyć 95%.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

7 cze 2008, o 18:03

Poprzez nasączanie gazowym SO3 roztworu 80% H2SO4 można uzyskać oleum - kwas siarkowy o stężeniu nawet 120%
m.

/Jak wygląda nasączanie gazowym SO3? Nowy TNTch (Twórca Nowych Teorii chemicznych) na forum./Ray

24 sie 2008, o 22:51

Nasączanie , dobre... Rozumiem spróbować rozpuścić SO3 w 80 % H2SO4 ale żeby nasączać? Tymbardziej że do ,,nasączania" H2SO4 SO3 potrzebny jest V2O5 jako katalizatora SO2 do SO3.

28 wrz 2008, o 09:32
Nauczyciel

Nasączanie , dobre... Rozumiem spróbować rozpuścić SO3 w 80 % H2SO4 ale żeby nasączać? Tymbardziej że do ,,nasączania" H2SO4 SO3 potrzebny jest V2O5 jako katalizatora SO2 do SO3.

Gwoli sprostowania.
Autorowi tematu chodziło o zatężanie elektrolitu, żeby otrzymać 90-92% H2SO4.
Oleum otrzymuje się przez przepuszczanie gorącego, gazowego SO3 przez kolumny napełnione kwasem siarkowym i węglem aktywnym. Kwas siarkowy służy tu jako akceptor (bo raczej nie rozpuszczalnik - powstają kwasy wielosiarkowe) SO3 i w postaci właśnie oleum jest odbierany na dole kolumn.

Co do V2O5 - jak już mamy SO3, to po co nam on? ;)

He, he, mieć SO3 w ampułce, to by było coś... ;) aż łezka się w oku kręci...

28 wrz 2008, o 09:52
@MODERATOR

przy pewnym stężeniu to kwas siarkowy odwodni siarczan miedzi,pamiętacie reakcje miedzi ze stężonym kwasem siarkowym?
siarczanu miedzi nie stopisz bo on się rozłoży do mieszaniny SO2,SO3,O2 i CuO.
Gwoli wyjaśnienia sprawy z SO3.Stężenie 120 % wydaje się dość idiotyczne,przepraszam za słowo ale jest adekwatne.przy oleum mówimy o stężeniu SO3 w H2SO4 a nie H2O.gdyby było inaczej moglibyśmy mieć nieskończenie duże stężenie procentowe a to już kpina.Nasączanie to złe słowo.tu chodzi o absorpcje gazu w cieczy.to jest proces w tym przypadku egzotermiczny.Nie pisze nic nowego,panowie - a może i panie- czytać więcej.Oleum może być nawet stałe gdy ma 60% SO3
Pozdro i czytajcie więcej wogóle czytajcie...

2 paź 2008, o 10:12
SianoPIS!

ytanko 1 - Jakiego koloru jest stopiony bezwodny siarczan miedzi?
Pytanko 2 - Czy bezwodnym CuSO4 da się zatęzyć kwas siarkowy(elektrolit)?
1. Bezwodny jest przezroczysty, jednak taki trwały nie jest i w krótkim czasie przejdzie do formy uwodnionej (najczęśniej 5)

2. Nie :roll:
Rozkład: CuSO4 --temp.--> CuO + SO2 + SO3 + śladowe ilości Cu2O a tlenu tam nie widać.
Pozdrawiam,
Imaginus.

2 paź 2008, o 13:49
@MODERATOR

Tak, pokaż mi bezbarwny bezwodny siarczan miedzi? Zawsze myślałem, że jest to proszek w kolorze zbliżonym do białego.
Pracujesz na kolejnego warna Imaginusie.

2 paź 2008, o 16:26
SianoPIS!

Jeśli zraziłem Cię do mnie - wybacz. Ja natomiast pamiętam z gimnazjum bezw. siarczan miedzi przezroczysty z minimalnym odcieniem błękitu... Mimo, że dawno, pamięć mam chyba dobrą :roll: I jestem przekonany na 100%, że taki kolor ma bezwodny CuSO4. Jeśli myślisz, że jestem słabo doświadczony chemicznie - nie przeczę, ale nie jestem jak zapewne myślisz idiotą :/
Dodatkowo bezwodny jest niesamowicie higroskopijny i podczas uwadniania momentalnie zmienia barwę na błękitny... Pamiętam co robiłem w gimnazjum, amnezji nie mam :roll:
Pozdrawiam,
Imaginus.

2 paź 2008, o 17:42
Nauczyciel

Jeśli zraziłem Cię do mnie - wybacz. Ja natomiast pamiętam z gimnazjum bezw. siarczan miedzi przezroczysty z minimalnym odcieniem błękitu... Mimo, że dawno, pamięć mam chyba dobrą :roll: I jestem przekonany na 100%, że taki kolor ma bezwodny CuSO4. Jeśli myślisz, że jestem słabo doświadczony chemicznie - nie przeczę, ale nie jestem jak zapewne myślisz idiotą :/
Dodatkowo bezwodny jest niesamowicie higroskopijny i podczas uwadniania momentalnie zmienia barwę na błękitny... Pamiętam co robiłem w gimnazjum, amnezji nie mam :roll:
Pozdrawiam,
Imaginus.

Jak już, to biały... nie mógł być przezroczysty. A błękitnawy, bo źle wysuszony.
Z wiedzą gimnazjalną, to ja bym uważał, różnych głupot tam uczą, a potem w liceum następuje szok!

2 paź 2008, o 17:47
@MODERATOR

z tą chemia w gim to się zgadzam.z tym że źle wysuszony ma odcien błękitnawy też.
2CuSO4 = 2CuO + 2SO2 + O2
CuSO4 = CuO + SO3
i mi tu głupot nie wciskać
SO3 występuje w śladowych ilościach ze względu na jego niską trwałość w temp.rozkładu.
Cu2O powstaje w temperaturze o 400*C wyższej niż reakcje 1 i 2.

3 paź 2008, o 00:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]