Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Jak przygotować odżywkę mineralną? 
Autor Wiadomość

Zaprawdę powiadam Ci Front, dobrze prawisz. Jednak gdy już poważna dyskusja się rozkręciła wypadało by ją dokończyć i uratować dzięki temu czyjeś zdrowie :)

1 lut 2009, o 01:07

popieram fronta! to nie jest zdrowe, a już na pewno zahacza o jakieś schorzenie psychiczne...

1 lut 2009, o 01:08

Hihaho , posłuchaj , sam chciałem robić tego typu eksperymenty na samym sobie ale jak przeczytałem co nieco literatury to stwierdziłem że to nie ma sensu to tak jak ze strychniną(którą przez pewien czas byłem zafascynowany) teoretycznie można by ją używać zamiast kawy ale przekroczenie dawki 0,01g może Cię zabić , tak samo jest z miedzią i innymi związkami ... Ale np taki Arsen wszyscy wiedzą że trucizna jednak małe dawki pobudzają wzrost szpiku...Ps może masz niedokrwistość ? :P

Dobra teraz skąd wiem o powikłaniach mogących powstać w skutek spożywania w nadmiernych ilościach soli miedzi:

"Nadmierne gromadzenie sie miedzi w ustroju wywołane nadmiernym wchłanianiem sie jej z jelit i niedostatecznym wydalaniu powoduje chorobę Wilsona. Sole miedzi odkładają się w mózgu , uszkadzają go i dają objawy parkinsonizmu oraz stwardnienia rozsianego ,uszkadzają miąższ wątroby, powodując jej marskość;wywołują również biegunki.
Dożylne podawanie soli sodowo-wapniowej kwasu etylenodwuamino-czterooctowego powoduje wydalenie miedzi z ustroju i przeciwdziała chorobie Wilsona."
"Farmakologia" Dr.med.i nauk J. Supniewski wyd V Warszawa 1959 str 697
(jest ciekawy rozdział Czynniki pobudzające proces wytwarzania sie krwinek czerwonych . Jak chcesz mogę skserować są tam sole różnych innych metali opisane łącznie z dawkowniem)
Z kolej w toksykologi leków piszą tak:
"Siarczan miedzi podany w małych ilościach doustnie jest związkiem nietrującym ,gdyż podobnie jak inne sole miedziowe trudno wchłania się przez nieuszkodzoną błonę słuzową. W stężeniach zaś większych , np. 1% w dawkach 0,1-0,2g , wywołuje wymioty i zostaje wydalony na zewnątrz. Dopiero stężenia około 10% uszkadzają tkanki mogą stać się przyczyną ciężkich zatruć , nawet śmiertelnych, wskutek resorpcji miedzi i przedostania sie do ogólnego krwiobiegu "
"Farmakologia i Toksykologia leków" Dr.med. J. Dadlez i Dr.med.P.Kubikowski Wyd. II Warszawa 1954 str 476

W takim razie możliwe że w ogóle bym miał problem aby się zatruć jeżeli tak słabo się wchłania :roll: .
Front napisał(a):
panowie no kur** jaja se robicie ?? leszczyk zamiast isc do znachora(tzw lekarza) bawi sie w medyka amatora wpierdalając spore dawki metalu ciężkiego :) zamiast klepac o związkach miedzi i ich wplywie na organizm człowieka wywalic topic a za gupote dac zonka i tyle :)

Jak się coś nie podoba to nie pisz w tym temacie :P .A jeżeli za głupotę uważasz robienie odżywek to może też byś zabronił sprzedaży w aptekach :P .
Garet napisał(a):
Zaprawdę powiadam Ci Front, dobrze prawisz. Jednak gdy już poważna dyskusja się rozkręciła wypadało by ją dokończyć i uratować dzięki temu czyjeś zdrowie :)

To miałem na celu ale widać jestem tutaj niedoceniony :? .
Vis wytłumacz dokładnie co zachacza o schorzenie psychiczne ?? ?

1 lut 2009, o 01:32
@MODERATOR

Front, tak też uczynimy. Ale żeby nie wpaść w zimową depresję spowodowaną niedoborami światła (hmm, może zacząć jeść żarówki?) możemy się jeszcze trochę pośmiać z inteligencji niektórych :)
Ja mam nową hipotezę. Gościu naczytał się artykułów i naoglądał filmów na youtube, stwierdził, że ma jakieś tam objawy i chce się leczyć. Tylko jeszcze nie wie, że żeby się leczyć trzeba mieć jakąś wiedzę a wnioskując z jego postów, wiedzy zbytniej on nie ma (chociaż on twierdzi, ze wie wszystko na ten temat) z tego można też wywnioskować wiek, po powyżej jakiegoś wieku już się co nieco myśli (chyba, że gościu jest chory to należało by nałożyć poprawkę na wiek).

1 lut 2009, o 01:32
Post odp.
Garet napisał(a):

:cry: tego czyli autora tematu raczej domowymi sposobami nie da się leczyć :cry:
prosiłem w przywitaniu ..... czytaj

pzdr.
eko

1 lut 2009, o 03:27

Hihaho chyba za często na panienki do płoni jeździłeś teraz masz problemy zdrowotne i zanik mózgu jak chcesz się odtruć to pij mineralną , ćwicz , biegaj trochę trucizn wypocisz , poprawisz kondycję :)

1 lut 2009, o 03:36

to pewno "dziennikash" TVNu albo Fucktu :twisted:

1 lut 2009, o 12:11

JA POLECAM CYJANEK POTASU MNIAM!

1 lut 2009, o 14:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2