Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Okulary ochronne UV-C 
Autor Wiadomość

Post Okulary ochronne UV-C
Witam,
niedawno wszedłem w posiadanie bardzo wydajnej lampy ultrafioletowej (poziom C) do obserwowania fluorescencji i wszystkich innych fajnych rzeczy związanych z ultrafioletem, ale w związku z tym, że BHP przede wszystkim, nawet jej nie włączyłem. Ze wszystkich stron są napisy

[center]'!WARNING! UV radiation! Risk of heavy burns of eyes and skin. May cause skin cancer. Avoid exposure!'[/center]

Zastanawiam się, w jaki sposób mogę ochronic oczy przed niszczycielskim działaniem promieniowania. Czy wystarczą zwykłe okulary przeciwsłoneczne, czy trzeba kupić takie jakie mają dentyści? Generalnie wszystko o ochronie oczu przed UV: co, gdzie i za ile.

Dzięki za odpowiedzi.[/quote]

9 kwi 2009, o 23:38

W sklepach BHP są takie pomarańczowe okularki ochronne na UV - koszt około 15 zł + wiadomo strój ochronny typu polipropylenowe ubranie robocze nieprzepuszczające światła - kosztuje około 20 zł.

10 kwi 2009, o 16:32

11 kwi 2009, o 10:41
*

Żeby sprawdzić czy lampa działa, nie trzeba Ci żadnej ochroby, chyba że mamy do czynienia z kilku-kilowatowym potworem. Wtedy nawet bym się nie zbliżał w zbroi. Nie patrz prosto w lampę, a w światło odbite możliwie krótko.

Z ciekawości spytam, jaki to rodzaj lampy? Przypuszczam że jarzeniowa, ale nie wiem czy wysoko/niskociśnieniowa. No i jakiej mocy jest? Możesz zrobić solarium :D Jak nie wiesz czym się różnią te lampy, podeślij zdjęcie, oczywiście w miarę możliwośći i chęci - bo to tylko dla zaspokojenia mojej wszechobecnej ciekawości.

Jeszcze jedna sprawa - do bezpiecznego obserwowania fluorescencji wystarczy świetlówka 8W do money testera (UVB). Modne są ostatnio również LEDy, od już pewnego czasu w pełnym wyborze emitowanego promieniowania. Znajdą się też UV. Z moich obserwacji wynika że diody te świecą w paśmie UV-B, bo nie ma jasnego niebieskiego UV-A, a co do UV-C to już nie mam pojęcia, jako że dla mnie jest niemal niewidoczne. Odnośnie bezpieczeństwa, to nie zalecane jest patrzenie "od frontu" (pozdro dla Fronta ;) ), ponieważ powoduje to oparzenia siatkówki, które o dziwo nie powodują bólu, ale pogorszenie widzenia, tzw. snowblind. Przy okazji powiem że takie same środki ostrożności należą się dla zielonych "superflux", białych, a ostatnio wszystkich jasnych LEDów, bo produkowane są coraz mocniejsze.

MAM CIĘ!

14 kwi 2009, o 02:06

Jest to niskociśnieniowa, rtęciowa, 30 watowa świetlówka germicydowa. 8)

Mówiłem, że jest BAAAARDZO mocna xD

14 kwi 2009, o 11:21
@MODERATOR

dobry patent, fermentator bym sobie tym dezynfekował :wink:

14 kwi 2009, o 22:49
*

@Mki, jak ją odpalisz to śmierdzi ozonem? :D

Ja do naświetlania płytek (PCB) używam lampy wysokociśnieniowej, tzw. rtęciówki, takiej jak na ulicach. Tylko że jest względnie niedużej mocy - 75W, no i ma ubitą osłonkę żeby szkodliwe promieniowanie mogło się wydobywać ;)

Oczywiście z całości mocy UV to niewielka część, więc twoja lampa to i tak potwór - moja świeci w dużej mierze na biało. Generalnie to gratuluję zdobyczy. Nawet nie pytam skąd zadziobana, harr, harr...

MAM CIĘ!

14 kwi 2009, o 23:02

Nie śmierdzi ozonem, bo jest pokryta specjalnym syfem przepuszczającym tylko promieniowanie o konkretnej (nieozonizującej) długości fali. Zadziobana z sali operacyjnej mojego szwagra. 8)

14 kwi 2009, o 23:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]