zadanie dla wytrwałych
podaj wzór sumaryczny,wylicz masę cząsteczkową, omów właściwości fizyczne , zapisz reakcję dysocjacji elektrolitycznej , napisz ( lub udowodnij , że nie zajdzie ) 9 metod otrzymywania , podaj znaczenie w życiu człowieka , przybliż ciekawotki ....
METAL MAGNEZU I FLUOREK SODU.
proszę tylko o początek , to jest zadanie dla gimnazjum ( szok)
jak ktoś może pomóc , to dziękuje
12 maja 2009, o 19:50
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Re: zadanie dla wytrwałych
kasia74 napisał(a):
podaj wzór sumaryczny,wylicz masę cząsteczkową, omów właściwości fizyczne , zapisz reakcję dysocjacji elektrolitycznej , napisz ( lub udowodnij , że nie zajdzie ) 9 metod otrzymywania , podaj znaczenie w życiu człowieka , przybliż ciekawotki .... METAL MAGNEZU I FLUOREK SODU.
proszę tylko o początek , to jest zadanie dla gimnazjum ( szok) jak ktoś może pomóc , to dziękuje
To jest zadanie typowo encyklopedyczne -> wikipedia.
Do reszty potrzebna jest wiedza o właściwościach magnezu i dobrze rozpuszczalnych soli, która była na lekcji.
Np. magnez nie reaguje właściwie w ogóle z wodą zimną, więc nie ma mowy o żadnej dysocjacji, NaF wprost odwrotnie
9 metod otrzymywania? Dużo tego, ale to kwestja pokombinowania Sama coś wymyśl, a jak braknie, to uzupełnimy ;P
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
12 maja 2009, o 20:02
kasia74
niewiem jak zacząć , strasznie skomplikowane i napewno nie jest zadanie encyklopedyczne , a do gimnazjum nigdy nie chodziłam - ktoś mnie poprosił , myślałam że to podstawy
proszę dajcie jakieś wskazów ,dzięli
13 maja 2009, o 17:17
jaozyrys
@MODERATOR
Początek czyli właściwości itd. znajdź w naszym wirtualnym muzeum odczynników. 9 metod.. fluorek sodu jeszcze przejdzie, ale magnez? komus sie chyba pomyliło
fluorek sodu:
2HF + Mg(OH)2 -> MgF2 + 2H2O
2HF + MgO -> MgF2 + H2O
2HF + Mg -> MgF2 + H2
F2 + Mg -> MgF2
reakcje strącania np.
2NH4F + MgCl2 -> 2NH4Cl + MgF2
2KF + MgCl2 -> 2KCl + MgF2
2HF + MgCO3 -> MgF2 + H2O + CO2
2HF + MgSiO3 -> MgF2 + H2SiO3
i inne wypierania kwasu z soli, mogą być sole kwasów organicznych np. octan
2HF + (CH3COO)2Mg -> MgF2 + 2CH3COOH
No rzeczywiście bardzo trudne wzór sumaryczny magnezu.
13 maja 2009, o 19:41
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
@jaozyrys: Miał być chyba fluorek sodu a nie magnezu
13 maja 2009, o 19:50
chemik10
Nauczyciel
jaozyrys napisał(a):
Początek czyli właściwości itd. znajdź w naszym wirtualnym muzeum odczynników. 9 metod.. fluorek sodu jeszcze przejdzie, ale magnez? komus sie chyba pomyliło
fluorek sodu: 2HF + Mg(OH)2 -> MgF2 + 2H2O 2HF + MgO -> MgF2 + H2O 2HF + Mg -> MgF2 + H2 F2 + Mg -> MgF2 reakcje strącania np. 2NH4F + MgCl2 -> 2NH4Cl + MgF2 2KF + MgCl2 -> 2KCl + MgF2 2HF + MgCO3 -> MgF2 + H2O + CO2 2HF + MgSiO3 -> MgF2 + H2SiO3 i inne wypierania kwasu z soli, mogą być sole kwasów organicznych np. octan 2HF + (CH3COO)2Mg -> MgF2 + 2CH3COOH
Myślisz fluorek sodu, piszesz MgF2 ;P
Joł
Po prostu trzeba zamienić MgF2 na NaF i git
A jak myślisz, zadziała wrzucenie sodu do roztopionego MgCl2?
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
13 maja 2009, o 19:51
kasia74
bardzo dziękuje za pomoc,
to jest zadanie dla gimnazjum kl.2
tylko jak udowodnić że reakcja nie zachodzi ( metal magnezu )
sprawdzałam w necie , nie było takiej reakcji , ale sprawdzam dalej
13 maja 2009, o 20:30
Dobry666
*
Dokładnie
Ale już nie chciało mi się poprawiać po szanownym koledze...
Co do wrzucenia sodu do roztopionego MgCl2, to myślę, że może to zadziałać. Na i Mg leżą w tym samym okresie, ale litowce są aktywniejsze od berylowców, więc teoretycznie jest to możliwe. Powstający NaCl i Mg stopiłyby się pewnie i trzebaby je rozdzielać z takiego układu... Ale nie daję za to głowy
13 maja 2009, o 20:36
chemik10
Nauczyciel
@kasia74, reakcja metalicznego magnezu z czym? Wyraź się trochę jaśniej
@Dobry666, Na jest silniejszym reduktorem niż Mg, więc Mg2+ winien utlenić Na do Na+, ale to tylko teoria. W r-rze wodnym to rzecz jasna nie wyjdzie, bo układ jest zbyt silnym reduktorem i reaguje z wodą, ale w roztopionej soli brzmi to sensownie - tyle, że w praktyce to różnie wygląda...
A jakby co, magnez i NaCl utworzą dwie fazy.
13 maja 2009, o 20:53
Dobry666
*
chemik10 napisał(a):
W r-rze wodnym to rzecz jasna nie wyjdzie, bo układ jest zbyt silnym reduktorem i reaguje z wodą, ale w roztopionej soli brzmi to sensownie - tyle, że w praktyce to różnie wygląda... A jakby co, magnez i NaCl utworzą dwie fazy.
Właśnie, praktyka różni się czasami od teorii
Co do dwóch faz to wiem
13 maja 2009, o 20:57
jaozyrys
@MODERATOR
No nie.. nie wiem skąd ten fluorek magnezu wytrzasnąłem Ale chyba już wiem o co chodzi, 9 sposobów otrzymywania soli wg gimnazjum:
1. kwas+wodorotlenek
HF + NaOH -> NaF + 2H2O
2. kwas+tlenek
2HF + 2Na2O -> 2NaF + H2O
3. kwas + metal
2HF + 2Na -> 2NaF+ H2
4. synteza z pierwiastków:
F2 + 2Na -> 2NaF
5. wyparcie słabszego kwasu z soli: (sól+kwas)
2HF + Na2CO3 ->2 NaF + H2O + CO2 (ulatnia się)
8. tlenek kwasowy + wodorotlenek
9. tlenek kwasowy + tlenek zasadowy
kwas fluorowodorowy nie ma odpowiadającego tlenku kwasowego
dysocjacja
NaF -> Na+ + F-
chemik10 - wrzucenie sodu do chlorku magnezu zadziała, bo sód leży w szeregu elektrochemicznym przed magnezem. Oczywiście wszystko musi odbwać się w atmosferze obojętnej czyli mamy 4 metody..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości