Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Szkoła- finisz 
Autor Wiadomość

Post Szkoła- finisz
Witam!!!

Założyłem ten temat aby pogadać sobie o szkole a dokładniej o jej końcowej fazie - wystawianiu ocen.

U mnie teraz jest nerwówka, każdy coś zdaje, poprawia, kopie pod innymi dołki by nie miał lepszych ocen itd.
Moją średnią ratują 6 z chemii i Techniki.

A jak jest u was?
Jaką będziecie mieli najlepszą ocenę/ny na koniec roku?

4 cze 2009, o 22:04

U mnie jest świetnie, zawsze dostaje najlepsze możliwe oceny bez poprawianie(dziwne troszkę), a baba od chemii jest walnienta, ja proszę o możliwość przeprowadzenia jakiegoś eksperymentu(na 6[pokazuje jej mój zbiór przepisów{kartki A4 obłożone w koszulki umieszczone w klaserze}]), a ona mówi mi, że nie potrzebuje więcej albumów to ja mówię, że ja chce eksperyment przeprowadzić(pokazuje opis w moim klaserze), a ta znowu, że łady album, ale nie chce.

P.S

Przepraszam za ewentualne blendy, ale pisze w pośpiechu.

5 cze 2009, o 15:43
Nauczyciel

U mnie jest świetnie, zawsze dostaje najlepsze możliwe oceny bez poprawianie(dziwne troszkę), a baba od chemii jest walnienta, ja proszę o możliwość przeprowadzenia jakiegoś eksperymentu(na 6[pokazuje jej mój zbiór przepisów{kartki A4 obłożone w koszulki umieszczone w klaserze}]), a ona mówi mi, że nie potrzebuje więcej albumów to ja mówię, że ja chce eksperyment przeprowadzić(pokazuje opis w moim klaserze), a ta znowu, że łady album, ale nie chce.

P.S

Przepraszam za ewentualne blendy, ale pisze w pośpiechu.

No widzę, a z polskiego to pewno same szóstki ;)
Dyktanda też piszę w pośpiechu i mam z nich raczej kiepskie oceny. Ale kto pisze "zhańbić się" albo "wyraz dźwiękonaśladowczy"...

A może chemiczna nie jest zainteresowana doświadczeniami i chce Cię zbyć w mało elegancki sposób? Hę? ;)

Ja nigdy nie narzekałem na złe oceny...

A cel tego tematu jest taki, żeby się chwalić swoją średnią i ocenami? Mało chwytliwe ;)

5 cze 2009, o 16:31

A cel tego tematu jest taki, żeby się chwalić swoją średnią i ocenami? Mało chwytliwe ;)

Nie nie zależało mi na tym aby chwalić się swoimi ocenami (choć można XD), raczej o to by porozmawiać o tym co się dzieje u nas w szkole akurat w tym najbardziej nerwowym momencie - czasem przed konferencją.

PS: Proszę moderatorów o usunięcie tagu "center"

5 cze 2009, o 20:57

Hmmm, u mnie jakoś oceny spływają po uczniach. Ja jestem w sytuacji wręcz wybitnej, bo (nie wiem jakim cudem) na koniec wychodzi mi 7 celujących xD w czym najważniejsza chemia i biologia! Generalnie, u mnie nie ma takiego szaleństwa. Pani dr z chemii ogłasza 10 zagrożonych osób, ale oceny jakoś się niespecjalnie zmieniają. Jeśli ktoś poprawia coś na chemii to z 35% na 12%, albo coś koło tego xD

7 cze 2009, o 11:07

Ważne jest to, że zaczyna się okres tygodniowych wyjazdów poza dom (prywatne, obozy, z ekipą) i totalna laba. No chyba, że ktoś idzie do roboty, żeby na to zarobić tak jak ja ;]
Trzeba objechać trochę kraju, zahaczyć jakieś festiwale i dobrze sobie zagospodarować wakacje - bez tego ani rusz! Szkołę zostawiamy za sobą do września proszę państwa.

7 cze 2009, o 20:18

Ot ja w szkole mam jeszcze sprawdzań w środę tylko w sumie czy się odbędzie to nie wiadomo bo wielką niewiadomą pozostaje skład klasy więc życzę wszystkim udanych wakacji i mam nadzieje że nie ma więcej ludzi w podobnej sytuacji no i pozdrawiam również studentów którzy męczą się z sesją dacie rade ;)

11 cze 2009, o 23:03

U mnie już w tym tygodniu było po 10 osób na lekcjach (wiem ze słyszenia :lol: ). Jakoś wątpię że pomysł ze sprawdzianem wypali.

A gdzie nauczyciel chciał wpisać te oceny ze sprawdzianu ?? Na przyszły rok ??

12 cze 2009, o 00:03

żebyś wiedział że na przyszły rok ja wiem że na pewno nie pomogę w zwiększaniu frekwencji xD

12 cze 2009, o 00:53
@MODERATOR

Junior - jakos tak mi sie wydaje ze wpisywanie ocen na przyszly rok jest... nielegalne ;]
zglasza sie cos takiego do MEN i nauczyciel pomyslodawca leci

/ chiclabym miec wakacje ;D

12 cze 2009, o 07:35

Nielegalne powiadasz? U mnie w szkole też jest to praktykowane...

12 cze 2009, o 07:49

/ chiclabym miec wakacje ;D

sulik - podpisuje sie pod Twoja uwagą uwagą... ;) zazdroszczę moim studentom - teraz czeka ich jeszcze trochę orki, a potem trzy miechy wakacji... poezja ;) nawet jakies smieszne praktyki nie zakłócalby mi tej radochy.
Pamiętam, ze gdy byłam w podstawówce czy LO, obecnośc sprawdzano nawet juz po Radzie Pedagogicznej i nie do pomyślenia było, by ktos na lekcje nie przyszedl...
I jeszcze pamietam cos, co nam, uczniom, spedziało sen z powiek ;D Otóż wtedy materiał był znacznie szerszy, niz teraz, ale bylo też wiecej godzin na każdy przedmiot, a ów material nauczyciele realizowali tak, ze dla niektórych przedmiotów podręcznik kończył się z 2-3 tyg przed końcem roku. Na końcu podręczników, nie pamietam czy wszystkich, niewazne, byly słowniczki. No i podczas tych "wolnych" tygodni przed końcem roku zakuwalismy te słowniczki na pamięć i na lekcjach pisalismy z nich sprawdziany albo bylismy odpytywani... Bezsens totalny, bo mógł uczeń nie rozumiec definicji, ale musiał ją wyklepać na blachę...

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

12 cze 2009, o 07:58
Nauczyciel

Junior - jakos tak mi sie wydaje ze wpisywanie ocen na przyszly rok jest... nielegalne ;]
zglasza sie cos takiego do MEN i nauczyciel pomyslodawca leci

Mówisz tak, jakbyś nigdy nie był uczniem/studentem. Nauczyciel ma zawsze rację, a autorytet nauczycielski jest tak duży, że mało kto odważy się komukolwiek donosić. Najczęściej skończy się na rozmowie z wychowawczynią, która załagodzi spór. I chyba tak powinno być.

U mnie w szkole, już w środę, osób w klasie było na pierwszej lekcji 2/3, a z każdą lekcją wartość ta liniowo spadała. Nikomu się nie chce chodzić do szkoły, bo i po co... to zrozumiałe i uzasadnione. Niestety nikt z mądrych na to nie wpadł, że koniec roku powinien się równać końcowi nauki, a potem przychodziłoby się tylko po dyplomy, tak, jak kiedyś...

12 cze 2009, o 09:36
@MODERATOR

chemik10 - mnie nigdy nie robiono sprawdzianow w jeden rok na drugi, ale tez jakos strasznie frekwencja nie spadala pod sam koniec

12 cze 2009, o 10:42
Nauczyciel

chemik10 - mnie nigdy nie robiono sprawdzianow w jeden rok na drugi, ale tez jakos strasznie frekwencja nie spadala pod sam koniec

Mnie też nie robiono. Ale musiałem oddać w tę środę program na informatykę, który zostanie oceniony dopiero we wrześniu. Czasem nie ma popraw sprawdzianów /niedostatecznych/ "bo nie", oceny z wielu przedmiotów zostaną wpisane na nowy semestr (czyli po wakacjach). A nauczyciele straszą, że będą wpisywać osoby, które pod koniec roku nie chodzą do szkoły, na czarną listę, żeby ich pytać we wrześniu z czerwcowego materiału. W mojej szkole autorytet nauczyciela jest niepodważalny i to nie tylko w stosunku nauczyciel-uczeń, ale także w relacjach między nauczycielami.
Ale to zależy od szkoły. Bywa i tak. Czasem lepiej się przystosować, niż forsować swoje fix-idee, bo możemy nieźle sobie biedy napytać, a konserwatywnej szkoły z tradycjami nie zrewolucjonizujemy.

12 cze 2009, o 10:53
Zasłużony dla forum

Autorytet nauczciela nie ma nic do łamania prawa. Nikt nie stoi ponad prawem. Jeśli nauczyciel jawnie łamie statut/prawa ucznia a wy się nie odzywacie, to po prostu się boicie a zasłaniacie się jakimiś wymówkami (dennymi w dodatku). Albo nie znacie swoim praw(tez nie ma sie czym chwalic).
Chlopaki, odrzućcie ten postkomunistyczny pogląd, że każdy nad tobą (nauczyciel, sprzedawczyni, konduktor) jest PONAD tobą.

Cytuj:
A nauczyciele straszą, że będą wpisywać osoby, które pod koniec roku nie chodzą do szkoły, na czarną listę, żeby ich pytać we wrześniu z czerwcowego materiału.

:lol: :lol: To sie nie wie, ze belfer moze Cie zapytac z 3 ostatnich lekcji?
Cytuj:
. Czasem lepiej się przystosować, niż forsować swoje fix-idee, bo możemy nieźle sobie biedy napytać, a konserwatywnej szkoły z tradycjami nie zrewolucjonizujemy.

Ta twoja piękna i świetna szkoła w tradycjami, jest objęta takim samym prawem jak każda inna. A póki się będziecie dawali, tym dłużej będą was szmacić.

Cytuj:
Nauczyciel ma zawsze rację, a autorytet nauczycielski jest tak duży, że mało kto odważy się komukolwiek donosić. Najczęściej skończy się na rozmowie z wychowawczynią, która załagodzi spór. I chyba tak powinno być.

Stosunek nauczyciel-uczeń, to stosunek człowiek-człowiek, a nie pan-murzyn. Ale skoro Tobie to pasuje, to po co płaczesz na forum
??
Niestety przyszło mi zyć w klasie właśnie z takimi piczkami, nikomu tego nie życzę.
Nie jestem człowiekiem, jak niektórzy co łapia się za każdy kruczek, korzystają z prawa dla usprawiedliwania lenistwa etc. Ale znam swoje prawa, które oficjalnie zatwierdzono i żądam im przestrzegania.

PS, Moim zdaniem, ten "autorytet" elitarnego nauczyciela, zrówna się z glebą po pierwszym papierku z kuratorium.

12 cze 2009, o 12:35

W mojej klasie dzisiaj wypuścili 7 uczniów ze szkoły ponieważ frekwencja była tak niska, że nieopłacalne było robienie lekcji dla kilku uczniów (7/27 = 25,93 %).

12 cze 2009, o 12:36
@MODERATOR

ale jedno jesli nauczyciel czyms takim straszy, a co innego jak wprowadzi w zycie - jesli wprowadzic to sie pisze do kuratorium, a jak tylko straszy, to straszyc sobie moze

12 cze 2009, o 12:44
Nauczyciel

Jeśli nauczyciel straci autorytet, mało kto go będzie słuchał. Tak jak wykładowca, który zanudza na wykładach, nie bedzie lubiany przez studentów.
Nie takie miałem intencje, zbyt skrótowo napisałem. Są różni nauczyciele, a Ci, których możnaby nie lubić należą do mniejszości. Ale po prostu na kogoś, kto istnieje jeszcze w zamierzchłych realiach, nie można tak po prostu nasyłać kuratorium.
Stwierdzenie, że nauczyciel ma rację odnosi się do sytuacji rzeczywistej, a nie wyimaginowanej, jest to swoista ironia, bo tak naprawdę często jest odwrotnie, także to nie jest moja opinia, a kpina... Uważam po prostu, że sprawy z nauczycielami powinno się załatwiać polubownie. Agresywne nasyłanie kuratora przypomina mi postawę nielubianego przez nikogo człowieka, który nasyła na swoich sąsiadów straż miejską, bo zbyt głośno bawią się w sylwestra.

Wy już jesteście, parafrazując, "ponad tym", Was to nie dotyczy. A na ilu nauczycieli udało Wam się nasłać kuratora? He? Żadnego? A czemu? ;)
Nikt nie chce na kogoś donosić, bo sam nie chciałby, by na niego donoszono. A zawsze coś by się znalazło...

12 cze 2009, o 13:05
@MODERATOR

Wy już jesteście, parafrazując, "ponad tym", Was to nie dotyczy. A na ilu nauczycieli udało Wam się nasłać kuratora? He? Żadnego? A czemu? ;)
Nikt nie chce na kogoś donosić, bo sam nie chciałby, by na niego donoszono. A zawsze coś by się znalazło...

mój kolega kilka lat temu pisał próbną maturę w szkole[tą niby oficjalną], dla żartu napisał na niej "matura to bzudra", zawiesili go w prawach ucznia. W niedługim czasie szkoła dostała pismo z kuratorium że mają go przywrócić. Trzeba walczyć o swoje.

12 cze 2009, o 14:06
*

Ja od siebie tylko dodam że w mojej też praktykuje się pisanie spr z ocenami na przyszły rok..:/
ale ja to i tak mam głęboko i od końca maja w szkole się nie pokazuje.
pozdro

12 cze 2009, o 15:18
Zasłużony dla forum

Jestem w liceum. Szkoły jeszcze kawałek przedemną.
W mojej szkole podstawowej, łamane były wszystkie prawa ucznia, oraz łamane były postanowienia nawet konstytucji(i nie mowa tutaj o ciuchach bynajmniej), dlatego po takiej nauce postanowiłem że z tym koniec.
W gimnazjum i liceum pare pysków już zostało zamkniętych, oczywiście belferowskich. Na samo słowo kurator, mendom miękną nogi i sa gotowe Ci kleknąc. Zobaczysz prędzej czy później.

Cytuj:
Jeśli nauczyciel straci autorytet, mało kto go będzie słuchał
Zębami i pazurami to zdobywają autorytet psy i wilki, czy twoja nauczycielka jest psem? Ludzie ze sobą rozmawiają.

Cytuj:
Agresywne nasyłanie kuratora przypomina mi postawę nielubianego przez nikogo człowieka

Nasyłanie straży na bawiących się sąsiadów to upierdliwość. A gdy stara niewyżyta panna, wylewa na Ciebie swoje frustracje łamiąc prawo, to już twoja wola, czy będziesz tego słuchał. Bo ja to szczerze ... olę :wink:

Cytuj:
A na ilu nauczycieli udało Wam się nasłać kuratora? He? Żadnego? A czemu? Wink

Bo miałem wtedy 12-14 lat?

12 cze 2009, o 17:28
*

Też chodzę do liceum powiedziałem sobie jedno...
Pożyjemy zobaczymy..przetrwam to liceum żeby tylko dostać tą je**** mature.A potem poszukam jednego z moich nauczycieli na ulicy.
Podejrzewam że to skrytykujecie i to ostro:P
pozdrawiam.

12 cze 2009, o 18:03

Też chodzę do liceum powiedziałem sobie jedno...
Pożyjemy zobaczymy..przetrwam to liceum żeby tylko dostać tą je**** mature.A potem poszukam jednego z moich nauczycieli na ulicy.
Podejrzewam że to skrytykujecie i to ostro:P
pozdrawiam.

Rozwiązanie problemu przemocą fizyczną nie jest rozwiązaniem, świadczy jedynie o niskim poziomie intelektualnym osoby ją stosującą!

Tak jak mówili poprzednicy lepiej spokojnie porozmawiać z nauczycielem np. po lekcji (by nie wywołać szkolnej afery) o tym że wpisując oceny z tego roku szkolnego na następny jest przestępstwem.

12 cze 2009, o 19:42
*

a ja te oceny mam gdzieś.... wg mnie matura jest najważniejsza.
Nie mam zamiaru oskarżać nauczyciela o to ze mnie tępi czy coś wole z nim rozwiązać sam problem.
P.S.
o mój poziom intelektualny się nie martw.

12 cze 2009, o 19:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona