Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Botowalny PendrivE? 
Autor Wiadomość
SianoPIS!

Post Botowalny PendrivE?
Witam!
Mam pytanko, zastanawiam się czy da się wgrać system z pendrive'a na nowy dysk twardy, czy będzie on botowalny?

18 paź 2009, o 12:36
**

18 paź 2009, o 12:50

Pewnie będzie botowalny, ale musiałbyś stworzyć jakieś dodatkowe pliki.

18 paź 2009, o 19:42
Nauczyciel

Da się tak linuxa postawić. Szczegółów nie znam, bo nie robiłem, ale są do pobrania obrazy np. Archa na pena lub też np. na Ubuntu można sobie obraz własnego (obecnie zainstalowanego) walnąć na dysk piórowy. Potem tylko ustawiasz w biosie odpowiednią boot sequence.
Z windowsem... no cóż. Ponoć się da i chyba dotyczy to visty, ale szczegółów nie znam i wolę nie znać, bo i po co się denerwować ;)

18 paź 2009, o 20:57
@MODERATOR

Z windą nie powinno być problemów, mówię tu rzecz jasna o XP, na viste szkoda byłoby mi biednego pendraka. Instalujesz dysk na jego miejscu i uruchamiasz nie normalnie ale z pendraka. Powinno się udać.

18 paź 2009, o 21:45

Da sie bez problemu pod warunkiem, że pozwoli na to BIOS. Jeśli masz starszą płytę, to nie ma opcji "Boot from USB". W tej chwili jest to standard, ale, powiedzmy, jeszcze 5 lat temu bywało z tym różnie.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

20 paź 2009, o 09:12

Pozwolę sobie tu podlinkować dwa doskonałe narzędzia, ponieważ tworzenie bootowalnego pendrive z obrazów pod windowsem napotyka czasami na trudnośc (w przeciwieństwie do linuxa, gdzie istnieje polecenie dd)

1: (Niestety opis po rosyjsku, ale sam program jest po angielsku) - Flashnul, utilita dlia prowierki Flash-diskow. Za pomocą tego narzędzia można wgrać obraz systemu na pendrive, formatować niskopoziomowo dyski USB, itd, itd. UWAGA - zanim naciśniesz enter używając tego progamu, upewnij się czy wybrałeś pendrive a nie dysk twardy, bo można sobie nieodwracalnie zniszczyć dane !

http://shounen.ru/soft/flashnul/

2: Bardzo wygodny, graficzny program do tworzenia bootowalnych dysków USB z obrazem fedory - choć nie ma problemu, aby wgrać na dysk obraz dowolnego innego systemu. Fedora liveusb-creator

https://fedorahosted.org/liveusb-creator/

Tak BTW to fedora była chyba najlepszym dla mnie linuksem którego używałem (a używałem Mandrake, Slackware, Gentoo, SuSe, Arch, Debiana). Spora część postów na tym forum była napisana właśnie pod fedorą.

Jeżeli ktoś nie chce poświęcać jakiegoś dysku na linuksa, do do edukacyjnych zadań bardzo dobry jest właśnie system na dysku USB. Miałem taki pendrive, kiedy mieliśmy na uczelni zajęcia ze skryptów pod linuksem, a kumple nie mieli linuxa - wystarczyło włożyć pendrive do laptopa, i sru. Linuks gotowy, można zapisywać pliki na pendrive ( w przeciwieństwie do systemów odpalanych z DVD), net chodził, wi-fi też, filmy działały, do okazyjnego użytku jest to bardzo dobre. Są dostępne specjalne dystrybucje (w zasadzie zwykle są to specjalne wersje zwykłych dystrybucji) - nie wersje służące do instalacji ! przeznaczone właśnie do takiego użytku z USB. klasyką jest np. dystrybucja o wiele mówiącej nazwie pendrive linux Są też programy, które pozwalają na łatwe wgranie na USB w zasadzie dowolnej normalnej dystrybucji, przy obecnie dostępnych pendrajwach o pojemności 16 czy 32 GB jest to możliwe.

20 paź 2009, o 13:55

Osobiscie uzywam programu ultraiso, ktorego wersje testowa jest chociazby na dobrychprogramach. Wgrywalem nim obrazy przeroznego typu (windowsy, dystrybucje linuxa, gry). Wszystko dziala ok :) Wczesniej uzywalem programu unetbootin, ale byly problemy z niektorymi obrazami.

20 paź 2009, o 14:41
Zasłużony dla forum

System -> Administracja -> Asystent dysku uruchomieniowego USB i nie trzeba żadnego dodatkowego oprogramowania :)

27 paź 2009, o 17:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]