nie wiem czy w dobrym dziale;/ jak w złym to przełożyć proszę:)
moje pytanie brzmi:
jak zrobić takie coś...
widziałem to w podręczniku od chemii, ale zadna nauczycielka nie wie jak to zrobic (a w podreczniku jest tylko fotka)
bardzo jestem ciekaw, i chciał bym sobie takie coś przyżądzić
proszę o instrukcje
z góry dzieki
_________________ ;]
25 paź 2009, o 23:43
mietek
Wygląda na krystalizację przez chłodzenie. Musiałbyś podgrzać trochę cukru w jakimś małym naczyniu aż się stopi (karmel) i następnie wsadzić do niego patyk. Podczas wolnego chłodzenia. powinien ci skrystalizować na tym patyku.
heh, to jest zwykły brązowy, krystaliczny cukier przyklejony do patyka karmelem albo innym lepiszczem. Brązowy cukier mozna kupić w spożywczym (dekoracyjny)
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
26 paź 2009, o 00:30
Impeer
**
już chcialem pisać że to trzcinowy... kiedy przypomniałem sobie, że ja przecież dostałem coś takiego niedawno jako dodatek do herbaty, więc wyciągam i liże.. na moje oko skarmelizowany lekko cukier.
niemniej jednak wątpie w wykonalność czegoś takiego w domu, chłodzenie powinno być baardzo wolne i pewnie krystalizacja trwa 2 dni
3 sty 2010, o 01:40
jaozyrys
@MODERATOR
Nie chwyci, raczej od razu będzie się rozpadać i odpadać od gładkiego patyczka. Przykleić i git
3 sty 2010, o 18:27
pablo
*
Dołączył(a): 9 sty 2010, o 02:56 Posty: 133 Lokalizacja: Cambridge
Podobny efekt
Możesz uzyskać jak weźniesz taki patyczek i wrzucisz go do nasyconego (w temperaturze pokojowej) roztworu cukru, patyczek powinien być suchy i wtedy zabsorbuje trochę wody z roztworu lokalnie a szorstka powierzchnia posłuży za ognisko krystalizacji; później to trzeba zostawić w przykrytym watą naczyniu, coby się mogło powoli krystalizować.
Jak to robią przemysłowo, nie wiem.
9 sty 2010, o 04:18
pablo
*
Dołączył(a): 9 sty 2010, o 02:56 Posty: 133 Lokalizacja: Cambridge
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości