Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
"skrystalizowany cukier na patyku" 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 1 wrz 2007, o 13:11
Posty: 1
Post "skrystalizowany cukier na patyku"
Witam,

nie wiem czy w dobrym dziale;/ jak w złym to przełożyć proszę:)

moje pytanie brzmi:

jak zrobić takie coś...
Obrazek

widziałem to w podręczniku od chemii, ale zadna nauczycielka nie wie jak to zrobic (a w podreczniku jest tylko fotka)

bardzo jestem ciekaw, i chciał bym sobie takie coś przyżądzić

proszę o instrukcje

z góry dzieki !!

_________________
;]


25 paź 2009, o 23:43
Zobacz profil
Post 
Wygląda na krystalizację przez chłodzenie. Musiałbyś podgrzać trochę cukru w jakimś małym naczyniu aż się stopi (karmel) i następnie wsadzić do niego patyk. Podczas wolnego chłodzenia. powinien ci skrystalizować na tym patyku.


26 paź 2009, o 00:20
******

Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30
Posty: 693
Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
Post 
heh, to jest zwykły brązowy, krystaliczny cukier przyklejony do patyka karmelem albo innym lepiszczem. Brązowy cukier mozna kupić w spożywczym (dekoracyjny)

_________________
Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !


GG:3716505


26 paź 2009, o 00:30
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 gru 2008, o 00:01
Posty: 182
Post 
już chcialem pisać że to trzcinowy... kiedy przypomniałem sobie, że ja przecież dostałem coś takiego niedawno jako dodatek do herbaty, więc wyciągam i liże.. na moje oko skarmelizowany lekko cukier.

niemniej jednak wątpie w wykonalność czegoś takiego w domu, chłodzenie powinno być baardzo wolne i pewnie krystalizacja trwa 2 dni


3 sty 2010, o 01:40
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
Nie chwyci, raczej od razu będzie się rozpadać i odpadać od gładkiego patyczka. Przykleić i git


3 sty 2010, o 18:27
Zobacz profil
*

Dołączył(a): 9 sty 2010, o 02:56
Posty: 133
Lokalizacja: Cambridge
Post Podobny efekt
Możesz uzyskać jak weźniesz taki patyczek i wrzucisz go do nasyconego (w temperaturze pokojowej) roztworu cukru, patyczek powinien być suchy i wtedy zabsorbuje trochę wody z roztworu lokalnie a szorstka powierzchnia posłuży za ognisko krystalizacji; później to trzeba zostawić w przykrytym watą naczyniu, coby się mogło powoli krystalizować.
Jak to robią przemysłowo, nie wiem.


9 sty 2010, o 04:18
Zobacz profil
*

Dołączył(a): 9 sty 2010, o 02:56
Posty: 133
Lokalizacja: Cambridge
Post Tutaj masz
instrukcję jak to zrobić na nitce.

http://www.youtube.com/watch?v=IQBTP8rmrso

przepraszam za podwójny post. :oops:


9 sty 2010, o 04:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..