Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Lucyferyna- coś dla bardziej ambitnych. 
Autor Wiadomość
Zasłużony dla forum

Post Lucyferyna- coś dla bardziej ambitnych.
Ostatnio mamy sezon ogórkowo- saletrozcukrowy na forum, dlatego uznałem że trzeba trochę rozruszać ambitniejsze tematy ;)

Do syntezy lucyferyny przymierzałem się dłuugo, najpierw nie było czasu, potem nie było czasu, potem znowu nie było czasu, potem 2 etap syntezy poszedł nie tak jak trzeba, potem znowu nie było czasu....

Będę tutaj umieszczał opisy poszcz. etapów. Na chwilę obecną jednak misja dla osób które sie interesują bardziej organiką- jakieś propozycje syntezy optycznie czynnej lucyferyny z p-anizydyny ;)?

Pozdrawiam

27 paź 2009, o 17:26
**

ooo...temat faktycznie ambitny i godny rozwinięcia ;) Ja mam takie pytanie-Czym oprócz lucyferazy można aktywować lucyferynę? Też interesuję się luminescencją ale w zakresie bardziej teoretycznym....niestety brak odczynników i, tak jak rzekł kolega, brak czasu :?

30 paź 2009, o 09:21
Zasłużony dla forum

Z tego co się orientuję tylko lucyferazą, ale chętnie dowiem się czegoś więcej w tym temacie.

Małe zaintersowanie tematem, więc podaję jedną z wielu odpowiedzi na pytanie z pierwszego postu:

Synteza którą przeprowadzam ma skrótowo opisując następujący przebieg:

p-anizydyna--(szczawian dietylu)-->ester--(P2S5)-->ester tioszczawiowy--(K3[Fe(CN)6]-->kwas benzotiazolowy----ester metylowy--->amid--->nitryl--->zdjęcie OCH3 chlorowodorkiem pirydyny--->reakcja z D-cysteiną prowadząca do lucyferyny.

31 paź 2009, o 18:36
Zasłużony dla forum

1.Etap- synteza szczawianu etylowo N-(4-metoksy)anilinowego

40ml szczawianu dietylu wysuszyć przez destylację azeotropową z 120ml benzenu i 120ml etanolu. Pozostałości rozpuszczalników usunąć na pompie próżniowej. Pozostały szczawian ogrzać do 120*C w otwartej kolbce okrągłodennej. Dodać 22,5g p-anizydyny i ogrzać mieszaninę do 180*C, którą utrzymać przez 5 minut. Kolbkę schłodzić i zostawić na noc. Zawartość dobrze rozgnieść w moździerzu i odsączyć na pompie próżniowej. Przepłukać małą ilością zimnego etanolu, ponownie odessać i umieścić w zlewce/kolbie 1l. Ekstrahować 300ml wrzącego 95% etanolu. Nierozpuszczalny szczwian N,N' bis(4-metoksy)anilinowy odsączyć na gorąco. Przesącz zatężyć do 150ml i dodać do gorącego roztworu wody do zmętnienia. Po ochłozeniu, produkt odsączono- wydajność 28g- 58%, m.p 107-109*C (lit. 108-109*C0

Ja użyłem 45g p-anizydyny i 80ml poch'owskiego szczawianu, którego w żaden sposób nie suszyłem [nowo otwarta butelka]. Bardzo ładnie reaguje, trzeba koniecznie robić pod wyciągiem z uwagi na duże ilości odparowującego etanolu. Po 1 sączeniu 64,2g surowego produktu.
Użyłem 600ml MeOH zamiast EtOH (cena). Zatężałem do ok. 200-250ml- w tym momencie latało już sporo osadu, dodałem więc ok. 300ml wody i odstawiłem. Po odsączeniu 59,6g wilgotnego osadu, 58,5g (60,5% wyd.) ( po suszeniu w eksykatorze) TLC (czysty CH2Cl2) wykazuje brak p-anizydyny i bis-estru, oraz innych zanieczyszczeń świecących w UV.

Mieszanina reakcyjna jest czarna, przy chłodzeniu produkt lubi się zlepić w grudę nie do wyciagniecia- warto podczas chłodzenia mieszać. ostateczny produkt to biały krystaliczny proszek.

2.Etap- synteza tioszczawiasu p-metoksyanilinowego.

Całość należy wykonywać pod wyciagiem ze względu na wydzielający się H2S.

28g szczawianu etylowo N-(4-metoksy)anilinowego rozpuszcza się w 560ml wrzącego ksylenu. Dodaje się małymi porcjami 8,4g pięciosiarczku fosforu. Roztwór przybiera czerwoną barwę która powoli przechodzi w bardzo ciemną czerwień, aż do czarnego. Reflux kontynuuje się aż do stwierdzenia zaniku substratu za pomocą TLC/dowolnej metody analitycznej. Dłuższy reflux powoduje wydzielanie się czarnej smoły. Mieszaninę reakcyjną chłodzi się i (...) 5 porcjami po 200ml 1N NaOH. Ekstrakty łączy się, chłodzi do 0*C i zakwasza stężonym HCl. Wytrącony żółty osad sączy się, przemywa zimną wodą i bez dalszego oczyszczania używa do kolejnego etapu.

Analiza TLC bardzo ładnie pokazuje postęp reakcji (też czysty CH2Cl2) Smoła która powstaje bardzo przeszkadza w ekstrakcji- należy ją całkowicie usunąć z roztworu przed ekstrakcją. Produkt śmierdzi, mieszanina poreakcyjna również nie jest za przyjemna.

Ja do reakcji użyłem 56g estru. Ogrzewanie pod refluxem trwało ok. 1h- choć reakcja była praktycznie zakończona po 40 min. Ekstrachowałem 1N NaOH+ 3x 400ml 1x300ml 2x250ml. Wzdajność wygląda na przyzwoitą, otrzymuje się żółta masę.

31 paź 2009, o 19:09

Czekam na dalsze postępy, bo szczerze mówiąć rozpisanie mechanizmu tych reakcji zajęło mi troche czasu tym bardziej jestem straszne ciekaw efektów. Sądzę że ostani etap z D-cysteiną nastręczy CI najwiecej problemów, ale zobaczymy. Mam nadzieję, że jeszcze ne porzuciłeś tego projektu.

GG:3716505

27 lis 2009, o 16:38
Zasłużony dla forum

Dawno tu nie zaglądałem- projekt ciągnie się, poowoli bo poowoli [czas] ale idzie;) Myślałem ze nikogo to nie interesuje.

Ostatnio robiłem kolumienkę na 1,5kg silicażelu 2-cyjano 6-hydroksybenzotiazolu [poszło 4l rozpucholi], końcowo otrzymałem 5,44g czyściutkiego bielutkiego produktu ;) Cholerstwo zagina fluoresceinę, po prostu kładzie na ziemię jeśli chodzi o fluorescencję w świetle widzialnym.

W czasie wolnym dopisze pozostałe etapy, niedługo ostatni z D-cysteiną [mam 5g, powinno wyjść trochę lucyferyny- jeśli jest ktoś chętny na kupno, min. 1g=250E to pisać, załączam dane analizy NMR produktu]

5 lut 2010, o 21:20

I jak postępy? Mógłbyś zamieścić jasiek zdjęcia/filmik?

27 lut 2010, o 13:09

Cholerstwo zagina fluoresceinę, po prostu kładzie na ziemię jeśli chodzi o fluorescencję w świetle widzialnym.

Czy mógłbyś dokładniej napisać o co chodzi, bo nie rozumiem tego zdania.

27 lut 2010, o 19:34

Chyba to nie takie skomplikowane, chodzi o to że efekt w porównaniu do fluoresceiny jest o wiele większy ;)

28 lut 2010, o 12:00

No chyba tu chodzi o dwa różne efekty: fluorescencję i chemiluminescencję.
Oczywiście efekty wizualne są podobne, ale zjawiska na poziomie molekularnym różne.
Jeżeli porównujemy efekty wizualne (świetlne) to chemiluminescencję "kładzie na ziemię" np. spalanie wstążki magnezu :D

28 lut 2010, o 14:06
Zasłużony dla forum

Synteza skończona- wyszło ponad 6g D-lucyferyny;) Zdjecia/aktualizacja tematu- jak będe miał trochę czasu na to.

2-cyjano 6-hydroksybenzotiazol wykazuje fluorescencje w postaci soli sodowej/potasowej- fluoresceina sie chowa, bo benzotiazol świeci w świetle widzialnym naprawde mocno ;) Zrobię foto, z 0,3g go zostało.

chemiluminecscencja lucyferyny wymaga użycia enzymu- lucyferazy- mam 2mg, jak skołuję trochę ATP to zobaczę czy kilkunastoletni enzym się nie rozłożył i działa ;)

1 mar 2010, o 00:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]