Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Biały metal ??? 
Autor Wiadomość

Post Biały metal ???
Witam,
Trafiłem tutaj z forum .... modelarskiego w którym dowiedziałem się o robieniu form do odlewów modeli z białego metalu, niestety nikt nie mógł (nie chciał ???) powiedzieć mi w jakiej proporcji powinno topić sie poszczególne składniki i w jakiej kolejności. Co do samej chemii jestem zupełnie zielony dla tego proszę o wyrozumiałość i szczegółowy opis.
Dodatkowo mam kilka pytań,
1. której cyny używać, tej do elektroniki, czy może tej której używa sie do naprawy samochodów (dziur w karoserii) (bardzo stara metoda napraw),
2. czy tygielki z allegro (850 dcm3) do 1500st C i palnik to odpowiedni sprzęt do tego typu pracy (przygotowuję 1 model samochodu i nie chcę zeby był z żywicy tylko cały z metalu.
3. Gdzie można zaopatrzyć sie w poszczególne składniki (głównie chodzi o antymon)
4. Miedź - czy używać proszku, opiłków, czy wystarczyłył by opiłki zrobione domow z rurki miedzianej?

Ewentualnie co możecie polecić zamiast białego metalu do odlewów (w tym przypadku modelu samochodu)

pozdrawiam
Sebastian

7 lis 2009, o 19:35

1. Napewno lie lutowniczej, bo zazwyczaj zawiera dużo ołowiu, ew. srebra. Jeśli to ma być dobra cyna to ze sklepu chemicznego (lub internet) o czystości cz. (nienajgorsza cena, wysoka czystość).
2.Tygielek z allegro może być, ale palnik musi być naprawdę porządny lub szybciej już jakiś piec ponieważ taka ilość metalu to naprawdę potrzebuje dużo energii do stopienia.
3. Antymon można kupić przez internet - www.chemik.aip.pl, ale wiadomo - zdrowy nie jest więc uważać.
4.Zazwyczaj rury miedziane są z miedzi więc raczej tak. Najlepiej proszek lub wiórki, wiadomo - większa wygoda w zastosowaniu.

7 lis 2009, o 20:08

Wocz, właśnie w tym cały problem że wg informacji jakie mam to biały metal to stop, cyny, ołowiu, z domieszką antymonu i miedzi i tutaj jest problem, jakie proporcje i co pokolei dokładać do tygielka.

Dziękuję za linka do sklepu, będę tam robił zakupy :)

pozdrawiam
Sebastian

7 lis 2009, o 23:36

Z tego co wiem, to tylko tyle że 88 % masowych to cyna. Aby stapianie było bezpieczne należy topić metale od najmniejszej do największej temperatury topnienia bo jak wrzucisz cynę do roztopionej miedzi to chyba wiadomo co się stanie - Bum.

8 lis 2009, o 00:27

Z czystej ciekawości - na czym będzie polegało owe "bum" ?

8 lis 2009, o 02:24
Nauczyciel

Z cyną może nie ;) Ale z cynkiem napewno ;)
Efekt podobny, jakbyś wrzucił kostki lodu do dymiącego oleju.

Wiesz, "tygielek" 850ml to jest jak dla mnie kolos. "Zabawa" z czymś takim, tzn. z taką ilością roztopionego metalu jest bardzo niebezpieczna. Jeśli nigdy nie robiłeś czegoś takiego, może najpierw porozmawiaj z bardziej doświadczonym modelarzem. Problemem jest kwestia chwytania, podgrzewania i ewentualnego rozbicia... Jeśli od tygielka 50ml, w którym topiłem 100g ołowiu biło niesamowite ciepło, to przy litrowym to będzie już piec C.O. ;) I pomyśl, ile to będzie ważyć. Ciekawe, skąd oni takie giganty biorą i czy nie jest to przypadkiem parownica, a nie tygiel?
Jak chcesz już się bawić, starczy mały tygielek i zwykła kuchenka gazowa, no ale uważaj. Paluchy sobie łatwo poparzyć.

Tu jest conieco na temat stopów lutowniczych, a skład rzeczonego jest podobny, więc odsyłam:
http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t ... py&start=0

8 lis 2009, o 12:29

nie wiem jaka temp.top. ma miec ten stop,ale jezeli zalezy Ci na tym,by bylo jak najbezpieczniej to uzywaj stopu lutowniczego.Jego t.t. jest b. niska i najlatwiej Ci stopic bedzie wlasnie ten stop.Uwierz mi,ze zeby stopic chociażby sam olów ale w takiej ilosci to trzeba b.duzej mocy,i izolacji cieplnej.
"Cyne" lutownicza nadzwyczaj latwo powinienes stopic zwyklym palnikiem laboratoryjnym bez budowy zadnych pieców,czy stosowania izolatorów.Wada jest to,ze stopy lutownicze zawieraja topniki,napewno kalafonie i troszke bedzie dymilo.
A jezeli bedziesz mial problemy z topieniem w tyglu,to uzyj blaszanego\stalowego naczynia
Tak sądze...

8 lis 2009, o 17:26

Znalazłem chyba poszczególne składowe. Wg książki dotyczącej materiałoznastwa i nauki o metalach,
Cytuj:
Stopy cyny z niewielkim dodatkiem antymonu (ok. 2,5%) są przeznaczone do
obróbki plastycznej. Stosuje się je do wytwarzania folii na otuliny i do platerowania
folii ołowianej. Stopy zawierające ok. 3÷8% Sb oraz do 2,5% Cu (PN-EN 611-
1:1999) są stosowane zarówno jako odlewnicze jak i do obróbki plastycznej. Stopy
cyny zawierające 12÷15% Sb i ok. 5% Cu, a także do 10% Pb są stosowane na odlewy
ciśnieniowe i elementy aparatury pomiarowej.

Co do samego tygielka macie rację najpierw coś małego do testów (i koszt trochę mniejszy) i mniejsze ryzyko poparzenia a drobne elementy można odlewać z małej ilości a nie z 1 litra stopu

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

29 lis 2009, o 11:20

Z czystej ciekawości - na czym będzie polegało owe "bum" ?

Cynk jak się wrzuci do miedzi w większej ilości to będzie taki bum, że w fabryce potrafiło cały piec wywalić, z kilkoma ofiarami śmiertelnymi włącznie. Cynk ma bardzo niską temp. wrzenia.

7 kwi 2010, o 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]