Witam mam spory problem z liczeniem zadań dotyczących zw kompleksowych , staram sie stosować sposoby podane w książce ale mimo różnych kombinacji moje wyniki nadal znacząco odbiegają od odpowiedzi liczę na to że ktoś rozpisze mi step-by-step jak policzyć dwa-trzy zadanka dalej już mam nadzieję że załapię...
1. Rozpuszczono 4,2g Na3(AlF6) i dopełniono wody do 100ml. Oblicz stężenie F- w roztworze.
Heh ja to ugryzłem tak że wziąłem sobie po prostu b6 bo to ma największy udział ...
Na3[AlF6] waży 210g/mol wiec 4,2g/100ml czyli 42g/dm3 czyli stezenie 0,2 mol [AlF6]3- ... dysocjacja jest do pominiecia w obliczeniach wiec uzywam dalej cały czas stężenia anionu heksafluoroglinowego jako stałego równego 0,2mol/dm3
no i mamy
b6= [AlF6]/[AlF5][F-] skąd mamy [F-]^2 = [AlF6]/b6
czyli [F-] = sqrt( 0.2 / 5*10^-19 ) no i wychodzi mi 6.32e-11......
13 sty 2010, o 00:55
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
W pierwszym też mam problem, tzn. zastanowię się nad nim przez dłuższą chwilę i powinno mi wyjść. Póki co, na szybko, rozwiązałem zadanie drugie.
Interesuje nas reakcja:
[Hg(CN)4]2- == Hg2+ + 4CN-
Opisana stałą B4.
Dla ułatwienia zapisu przyjmijmy c = [Hg(CN)4(2-)]
B4 = c / ([Hg2+][CN-]^4)
Z równania reakcji wiemy, że [CN-] = 4[Hg2+], zatem:
B4 = c / (256*[Hg2+]^5)
c = B4*256*[Hg2+]^5
I wychodzi mi c = 0.13 mol/l
A i wskazówka do obydwu zadań: podane stałe należy inaczej interpretować, tzn:
B1 = K1
B2 = K1*K2
B3 = K1*K2*K3
Bn = K1*K2*...*K(n-1)*Kn
Gdzie Kn = [Me(L)n] / [Me(L)(n-1)][L] (dla uproszczenia pominąłem ładunki)
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
13 sty 2010, o 19:53
chemik10
Nauczyciel
Trochę mi to nie pasowało do wyniku i zacząłem analizować zadanie pod kątem reakcji ubocznych (protonowanie F-), co nie dało zaproponowanego rozwiązania. Chodzi o to, że trwałość kompleksu z 6-cioma ligandami względem tego z 5-cioma jest bardzo mała (stała k = 2), więc, w takim razie, stężenie fluorków będzie tego samego rzędu, co stężenie wyjściowe fluoroglinianu. Każda próba wyjaśnienia tak niskiego stężenia F- zawiodła. Odwołałem się w desperacji do analogicznego, jak w 2-gim zadaniu, rozumowania. Jedyna różnica polegała na tym, że w pierwszym wypadku mogłem to zrobić, a w drugim (wg mnie) raczej nie bardzo.
Wynik okazał się zgodny z tym podanym przez Galusa. Nie wnikając w poprawność takiego rozumowania:
B6 = [AlF6(3-)] / [Al3+][F-]^6
[Al3+] = 1/6[F-] z równania reakcji
[AlF6(3-)] = c
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
13 sty 2010, o 21:08
chemik10
Nauczyciel
Konkluzja - czyli dlatego Galus się myli.
Sprowadźmy problem z zad 1 do dysocjacji słabego kwasu, który zamiast F- oddysocjowuje H+. Nie będziemy liczyć pH z reakcji sumarycznej, gdyż to nie ma sensu, najpewniej uwzględnimy tylko pierwszy stopień i ew. drugi, jeśli stałe dysocjacji mało się różnią. A tu Galus proponuje liczenie pH słabego kwasu wykorzystując reakcję, którą zazwyczaj pomijamy
Problem w 2-gim zadaniu też jest błędnie rozwiązany. Popatrzmy: jeśli B = [Hg(CN)4(2-)] / [Hg2+][CN(-)]^4 to nie możemy przyjąć, że [Hg2+] = 1/4[CN(-)], bo [CN(-)] pochodzi nie tylko z tej reakcji. Więcej, pochodzi głównie z reakcji Hg(CN)4(2-) <--> Hg(CN)3(-) + CN(-) i należałoby liczyć tak, jakby całe CN(-) pochodziło z dysocjacji pierwszego stopnia i ew. jeszcze drugiego.
Problem jest taki, że próby liczenia wg prawidłowej logiki dają inne rezultaty niż w odpowiedziach. Stąd ewidentny błąd w Galusie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości