Kwas siarkowy (VI) wg. teorii Lewisa
Narysuj wszystkie możliwe struktury cząsteczki H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> (struktury lewisa) z podaniem ładunków na atomach siarki i tlenu oraz wybierz struktórę najbardziej odpowiednią pod wzgledem energetycznym.
No to tutaj, nie mam pojęcia o co chodzi, wiadomo, kwas Lewisa to związek który jest akceptorem wolnej pary elektronowej, ale co to ma do rysowania?
26 sty 2010, o 17:15
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Zapewne chodzi o narysowanie wszystkich wersji, tzn: (pomijam dla czytelności 2 grupy OH, które zawsze podłączone są tak samo) O(-)-S(2+)-O(-) - wersja spełniająca regułę oktetu, o której poniżej, ale siarka przecież jest z 3 okresu, więc może mieć oktadecet, stąd możemy parę z tlenu z łądunkiem (-) ściągnąć na wiązanie z siarką i otrzymamy: O=S(+)-O(-) Jeśli ściągniemy parę z drugiego tlenu, mamy O=S=O (czyli tak jakbyśmy klasycznie zapisali kwas siarkowy)...
O wielkie dzięki za pomoc i rozwiązania do zadań. Teraz już rozumiem
A co do tego przyklejonego zbiorczego, to się właśnie zastanawiałem, cz może ne tam zmaieścic, ale pomyślałem, że to w końcu rysowanie abrdziej niż przedstawianie równan reakcji.. Tak cz inaczej dzięki Tobie mam kilka pkt. do przodu na egzaminie
27 sty 2010, o 14:21
Szklana123
Ach, jeszcze zapytam (wrrr brak edycji...) Czy zamiast tych kropek jako elektronów, mógłbym ich pary zaznaczac jako kreski? Bo widzę, że tu wszędzie sa kropkowe, a w LO pary elektronowe zaznaczalismy kreskami, z tego co pamiętam, czy akurat w tym wypadku elektrony musza być oznaczone kropkami?
27 sty 2010, o 14:24
Wocz
Kropkowe wzory Lewisa, to jak sama nazwa mówi, musi mieć ,,kropeczki'' czyli elektrony, choć zdarza się, że we wzorach Lewisa zapisywane pary elektronowe jako kreski. I tak i tak - zaliczą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości