Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Kwas siarkowy (VI) wg. teorii Lewisa 
Autor Wiadomość

Post Kwas siarkowy (VI) wg. teorii Lewisa
Narysuj wszystkie możliwe struktury cząsteczki H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> (struktury lewisa) z podaniem ładunków na atomach siarki i tlenu oraz wybierz struktórę najbardziej odpowiednią pod wzgledem energetycznym.

No to tutaj, nie mam pojęcia o co chodzi, wiadomo, kwas Lewisa to związek który jest akceptorem wolnej pary elektronowej, ale co to ma do rysowania?

26 sty 2010, o 17:15
Zasłużony dla forum

Zapewne chodzi o narysowanie wszystkich wersji, tzn: (pomijam dla czytelności 2 grupy OH, które zawsze podłączone są tak samo) O(-)-S(2+)-O(-) - wersja spełniająca regułę oktetu, o której poniżej, ale siarka przecież jest z 3 okresu, więc może mieć oktadecet, stąd możemy parę z tlenu z łądunkiem (-) ściągnąć na wiązanie z siarką i otrzymamy: O=S(+)-O(-) Jeśli ściągniemy parę z drugiego tlenu, mamy O=S=O (czyli tak jakbyśmy klasycznie zapisali kwas siarkowy)...

Rysunki gotowe.

Zerknij: http://en.wikipedia.org/wiki/Lewis_structure
Zerknij2: http://www.uwosh.edu/faculty_staff/guto ... Lewis.html

PS: Ten temat podchodzi pod zbiorczy ( http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=6126 ), ale mam dni dobroci więc wrzucę do śmietnika za parę dni...

Załączniki:
kwasik.jpg
kwasik.jpg [ 9.8 KiB | Przeglądane 2485 razy ]

27 sty 2010, o 01:22

O wielkie dzięki za pomoc i rozwiązania do zadań. Teraz już rozumiem :)
A co do tego przyklejonego zbiorczego, to się właśnie zastanawiałem, cz może ne tam zmaieścic, ale pomyślałem, że to w końcu rysowanie abrdziej niż przedstawianie równan reakcji.. Tak cz inaczej dzięki Tobie mam kilka pkt. do przodu na egzaminie :P

27 sty 2010, o 14:21

Ach, jeszcze zapytam (wrrr brak edycji...) Czy zamiast tych kropek jako elektronów, mógłbym ich pary zaznaczac jako kreski? Bo widzę, że tu wszędzie sa kropkowe, a w LO pary elektronowe zaznaczalismy kreskami, z tego co pamiętam, czy akurat w tym wypadku elektrony musza być oznaczone kropkami?

27 sty 2010, o 14:24

Kropkowe wzory Lewisa, to jak sama nazwa mówi, musi mieć ,,kropeczki'' czyli elektrony, choć zdarza się, że we wzorach Lewisa zapisywane pary elektronowe jako kreski. I tak i tak - zaliczą.

27 sty 2010, o 16:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]