Witam, jestem dość kiepski z chemii (3 na półrocze), jedyne co mnie interesuje to pirotechnika i ostatnio w podręczniku zobaczyłem takie coś jak szereg aktywności metali. Pewna grupa metali w tym glin jest opisana że wypiera wodór z gorącej wody i kwasów. Mam słoik pyłu Al, jak użyć go aby zrobić wodór z gorącej wody, jak gorąca musi być woda?
25 lut 2010, o 18:50
gekon
*
Jak chcesz otrzymywać wodór to kup sobie kreta do rur i folię aluminiową. Robisz roztwór kreta, wlewasz do butelki, wrzucasz kawałek zwiniętej folii zakładasz balonik i już. Tylko nie próbuj wsypywać tego pyłu, bo rekcja będzie zbyt gwałtowna i nic nie zdążysz zrobić. Z tą gorącą wodą to nie wiem czy ktoś próbował...
25 lut 2010, o 20:09
Muody
*
Dołączył(a): 11 lis 2008, o 02:31 Posty: 251 Lokalizacja: z Epicentrum
Mg wypiera wodór z wody dopiero gdy palący się magnez umieści się w strumieniu gorącej pary wodnej.Al jest jeszcze mniej reaktywny więc będzie jeszcze trudniej(nie wiem jak nie chce mi się szukać)
Dużo prościej Ci będzie otrzymac wodór w sposób jaki mniej więcej przedstawił gekon tylko nie baw się lepiej z butelką plastikową i balonikiem..skoro interesujesz się piro to wiesz że bhp jest bardzo ważne.Zakup sobie odpowiedni sprzęt i zrób doświadczenie z prawdziwego zdarzenia.
Cytuj:
Al + NaOH + H2O ---> NaAlO2 + 3/2H2 lub Al + NaOH + 3H2O ---> Na[Al(OH)4] + 3/2H2
taki przebieg reakcji znalazłem w necie..
http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t ... kret+folia na przyszłość używaj opcji szukaj i googli.To bardzo ważne, bo robisz nie potrzebny syf na forum.Temat pewnie poleci do kosza.
Al + NaOH + H2O ---> NaAlO2 + 3/2H2 lub Al + NaOH + 3H2O ---> Na[Al(OH)4] + 3/2H2
taki przebieg reakcji znalazłem w necie.
A z tą reakcją bywa różnie. z Tego co czytałem w przeróżnych źródłach wiele zależy od ilości wody. Jak wiadomo kwasy trój- i więcej protonowe dzielą się na kwasy meta, orto, piro itd.
Meta różni się od orto tym, że brak w jego strukturze jednej czasteczki wody, np. HPO3 - kwas metafosforowy (V), H3PO4 (HPO3 + H2O) - kwas ortofosforowy (V).
I tak samo dzieje się z wodorotlenkami o ilości grup hydroksylowych 3 i powyżej. Al(OH)3 można zapisać jako hipotetyczny kwas H3AlO3 (orto) lub HAlO2 (meta).
Wtedy dla obydwu przypadków można wysunąć dwa rozumowania:
2 NaOH + 2 Al + 6 H2O ----> 2 Na[Al(OH)4] + 3 H2 - powstaje mateglinian sodu (tetrahydroskyglinian sodu)
(Na[Al(OH)4] można zapisać jako NaAlO2)
6 NaOH + 2 Al + 6 H2O ----> 2 Na3[Al(OH)6] + 3 H2 - powstaje ortoglinian sodu (heksahydroksyglinian sodu)
(Na3[Al(OH)6] można zapisać jako Na3AlO3)
Z tego co mi się wydaję, głownie zachodzi ta pierwsza reakcja, ale nie jestem tego do końca pewien. Niech się ktoś mądrzejszy wypowie .
Kiedyś robiłem taki eksperyment, że rozpuściłem na maksa Al w r-rze NaOH a potem postawiłem na miesiąc do piwnicy. Na ściankach wykrystalizowało mnóstwo mlecznobiałego świństwa (stawiam na któryś z glinianów) a w roztworze został szary osad (chyba Al2O3 - nie rozpuszczał się z braku wodorotlenku sodu w roztworze który całkowicie przereagował z glinem )
Pozdrawiam
Rajek
_________________ "Nie poradzisz nic bracie mój, gdy na tronie siedzi..."
25 lut 2010, o 21:16
Muody
*
Jak koleś chce otrzymywać wodór to jemu to tam chyba wszystko jedno co powstaje gratis.Grunt ze nie coś szkodliwego jak np tlenki azotu(temat na czasie )
Cytuj:
kwasy trój- i więcej protonowe dzielą się na kwasy meta, orto, piro itd.
"Piro" się mało interesuje, nie praktykuję również ^^
Ale ok, wracajmy do tematu, więc tak jak mówią koledzy - roztwór NaOH i aluminium łatwo dostępne i nie trzeba marnować innych odczynników (metali, kwasów itp.)
26 lut 2010, o 18:27
Itsutsu
Ok dzięki za pomoc.
26 lut 2010, o 22:12
Pit
Może mi ktoś wyjaśnić co ma izomeria orto, meta i para do Waszych rozważań o produkcie reakcji?
Al(OH)3 można zapisać jako hipotetyczny kwas H3AlO3 (orto) lub HAlO2 (meta).
Wtedy dla obydwu przypadków można wysunąć dwa rozumowania:
2 NaOH + 2 Al + 6 H2O ----> 2 Na[Al(OH)4] + 3 H2 - powstaje mateglinian sodu (tetrahydroskyglinian sodu) (Na[Al(OH)4] można zapisać jako NaAlO2)
6 NaOH + 2 Al + 6 H2O ----> 2 Na3[Al(OH)6] + 3 H2 - powstaje ortoglinian sodu (heksahydroksyglinian sodu) (Na3[Al(OH)6] można zapisać jako Na3AlO3)
Z tego co mi się wydaję, głownie zachodzi ta pierwsza reakcja, ale nie jestem tego do końca pewien.
Tu masz wszystko wytłumaczone orto ma jedną cząsteczkę wody więcej w swojej budowie, panimaju? Tylko nie wiem do końca jaki jest główny produkt tej reakcji, czy tetra- czy heksahydroksyglinian sodu...
Wydaje mi się (ale to pewnie tylko mi się wydaje, biorę to na logikę ), że w roztworach stężonech powstaje metaglinian sodu (NaAlO2 lub też inaczej tetrahydroksyglinian sodu Na[Al(OH)4]). Za to w roztworach o małym stężeniu (dużo wody) powstanie cząstka bogatsza o jedną wodę od meta, czyli ortoglinian sodu (Na3AlO3 lub też inaczej heksahydroksyglinian sodu Na3[Al(OH)6]).
A i żeby nie było. gliniany różnią się od związków glinu tym, że żeby otrzymać orto- lub metaglinian trzeba stopić NaOH z Al2O3. Natomiast związki kompleksowe glinu powstaną w środowisku wodnym, tzn. kiedy podziałamy roztworem NaOH na Al(OH)3, Al2O3 lub Al związki kompleksowe mają w swojej budowie zawartych kilka cząsteczek wody, np.:
KAlO2 + 2H2O -----> K[Al(OH)4]
Oczywiście nie wiem czy taka reakcja zachodzi, może zamiast strzałki powinien bćc znak "=". Chciałem tutaj wyjaśnić właśnie to, że w hyadroksyglinianach jest dużo cząsteczek wody, a i to jest jeszcze zależne od tego czy powstał meta- czy ortoglinian.
a tak już poza tematem i nawiasem mówiąc to jako związki kompleksowe możemy zapisywać również hydraty, woda krystalizacyjna będzie wtedy jednym z ligandów, for example:
[Co(H2O)2]Cl2 - chlorek diakwakobaltu (II)
można to też zapisać jako CoCl2 x 2 H2O
No i to chyba wszystko. Czasami to trudne, sam miałem na początku z tym problem, ale poczytałem, poczytałem i już czaję
Pozdrawiam
Rajek
Tam na górze mi się cytaty pochrzaniły, ale to chyba nie robi różnicy. Sorry Muody, żeby nie było, że coś napisałeś czego nie napisałeś, przepraszam
27 lut 2010, o 09:42
Pit
Muody napisał(a):
Aha myślałem że to zboczenie "zawodowe" i wszystko Ci się już z piro kojarzy.Oczywiście myślałem że miałeś na myśli izomerie para.
Rozumiesz teraz o co mi chodzi? Wiem, zę są kwasy orto, meta i piro i różnią się zawarością wody w cząsteczce, ale co ma do tego izomeria w związkach organicznych( tez orto, meta ale para. To chyba co innego nie?
Oczywiście myślałem że miałeś na myśli izomerie para.
ale co ma do tego izomeria w związkach organicznych( tez orto, meta ale para. To chyba co innego nie?
Być może Muodemu coś się pomyliło. Ja mówiłem cały czas o piro-
27 lut 2010, o 11:50
Muody
*
Spoko Rajek
Pit ale Cię to męczy odruchowo jak zobaczyłem orto i meta to byłem pewien że potem będzie para.Powtarzałem ostatnio między innymi izomerie i jakoś tak mi weszło do głowy.Sorki za zamieszanie trochę się temat rozwinął w innym kierunku.
27 lut 2010, o 12:04
Pit
Odkupuje temat bo trafiłem na informację ,że wypieranie wodoru z wody przez glin jest jednak możliwe. Trzeba np. drut glinowy oczyścić z tlenków w jakimś kwasie np. solnym, następnie tak przygotowany drut szybko wkładamy do rtęci i po wytworzeniu amalgamatu do wody. Wydziela się wtedy wodór i powstaje Al(OH)3. Pozdro
No tak, a co zrobić z rtęcią? Niby pomysł dobry...
7 mar 2010, o 09:46
Pit
Nie mój Znalazłem tylko że jest to możliwe i stosowane w laboratoriach, ale raczej nie przez amatorów, bo w laboratoriach chodzi o to żeby otrzymać czysty wodorotlenek glinu, a w amatorskich labach przynajmniej na początku chodzi o dużo wodoru tanim kosztem. Kret + folia Al klasyk
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 23 gości