Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Wypieranie wodoru z wody używając Al 
Autor Wiadomość

Post Wypieranie wodoru z wody używając Al
Witam, jestem dość kiepski z chemii (3 na półrocze), jedyne co mnie interesuje to pirotechnika i ostatnio w podręczniku zobaczyłem takie coś jak szereg aktywności metali. Pewna grupa metali w tym glin jest opisana że wypiera wodór z gorącej wody i kwasów. Mam słoik pyłu Al, jak użyć go aby zrobić wodór z gorącej wody, jak gorąca musi być woda?

25 lut 2010, o 18:50
*

Jak chcesz otrzymywać wodór to kup sobie kreta do rur i folię aluminiową. Robisz roztwór kreta, wlewasz do butelki, wrzucasz kawałek zwiniętej folii zakładasz balonik i już. Tylko nie próbuj wsypywać tego pyłu, bo rekcja będzie zbyt gwałtowna i nic nie zdążysz zrobić. Z tą gorącą wodą to nie wiem czy ktoś próbował...

25 lut 2010, o 20:09
*

Mg wypiera wodór z wody dopiero gdy palący się magnez umieści się w strumieniu gorącej pary wodnej.Al jest jeszcze mniej reaktywny więc będzie jeszcze trudniej(nie wiem jak nie chce mi się szukać)
Dużo prościej Ci będzie otrzymac wodór w sposób jaki mniej więcej przedstawił gekon tylko nie baw się lepiej z butelką plastikową i balonikiem..skoro interesujesz się piro to wiesz że bhp jest bardzo ważne.Zakup sobie odpowiedni sprzęt i zrób doświadczenie z prawdziwego zdarzenia.
Cytuj:
Al + NaOH + H2O ---> NaAlO2 + 3/2H2 lub Al + NaOH + 3H2O ---> Na[Al(OH)4] + 3/2H2

taki przebieg reakcji znalazłem w necie..
http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t ... kret+folia
na przyszłość używaj opcji szukaj i googli.To bardzo ważne, bo robisz nie potrzebny syf na forum.Temat pewnie poleci do kosza.

25 lut 2010, o 20:35
*

Cytuj:
Al + NaOH + H2O ---> NaAlO2 + 3/2H2 lub Al + NaOH + 3H2O ---> Na[Al(OH)4] + 3/2H2

taki przebieg reakcji znalazłem w necie.

A z tą reakcją bywa różnie. z Tego co czytałem w przeróżnych źródłach wiele zależy od ilości wody. Jak wiadomo kwasy trój- i więcej protonowe dzielą się na kwasy meta, orto, piro itd.
Meta różni się od orto tym, że brak w jego strukturze jednej czasteczki wody, np. HPO3 - kwas metafosforowy (V), H3PO4 (HPO3 + H2O) - kwas ortofosforowy (V).
I tak samo dzieje się z wodorotlenkami o ilości grup hydroksylowych 3 i powyżej. Al(OH)3 można zapisać jako hipotetyczny kwas H3AlO3 (orto) lub HAlO2 (meta).
Wtedy dla obydwu przypadków można wysunąć dwa rozumowania:

2 NaOH + 2 Al + 6 H2O ----> 2 Na[Al(OH)4] + 3 H2 - powstaje mateglinian sodu (tetrahydroskyglinian sodu)
(Na[Al(OH)4] można zapisać jako NaAlO2)

6 NaOH + 2 Al + 6 H2O ----> 2 Na3[Al(OH)6] + 3 H2 - powstaje ortoglinian sodu (heksahydroksyglinian sodu)
(Na3[Al(OH)6] można zapisać jako Na3AlO3)

Z tego co mi się wydaję, głownie zachodzi ta pierwsza reakcja, ale nie jestem tego do końca pewien. Niech się ktoś mądrzejszy wypowie :).
Kiedyś robiłem taki eksperyment, że rozpuściłem na maksa Al w r-rze NaOH a potem postawiłem na miesiąc do piwnicy. Na ściankach wykrystalizowało mnóstwo mlecznobiałego świństwa (stawiam na któryś z glinianów) a w roztworze został szary osad (chyba Al2O3 - nie rozpuszczał się z braku wodorotlenku sodu w roztworze który całkowicie przereagował z glinem :wink: )

Pozdrawiam
Rajek

ObrazekObrazek

25 lut 2010, o 21:16
*

Jak koleś chce otrzymywać wodór to jemu to tam chyba wszystko jedno co powstaje gratis.Grunt ze nie coś szkodliwego jak np tlenki azotu(temat na czasie :P )
Cytuj:
kwasy trój- i więcej protonowe dzielą się na kwasy meta, orto, piro itd.

sam jesteś jak piro xD

26 lut 2010, o 02:07
*

sam jesteś jak piro xD

Chodziło mi o mieszanine meta i orto ;D np. pirofosforowy kwas - H3PO4 + HPO3 = H4P2O7 ;)

ObrazekObrazek

26 lut 2010, o 10:30
*

Aha myślałem że to zboczenie "zawodowe" i wszystko Ci się już z piro kojarzy.Oczywiście myślałem że miałeś na myśli izomerie para.

26 lut 2010, o 14:47
*

"Piro" się mało interesuje, nie praktykuję również ^^
Ale ok, wracajmy do tematu, więc tak jak mówią koledzy - roztwór NaOH i aluminium :) łatwo dostępne i nie trzeba marnować innych odczynników (metali, kwasów itp.)

ObrazekObrazek

26 lut 2010, o 18:27

26 lut 2010, o 22:12

Może mi ktoś wyjaśnić co ma izomeria orto, meta i para do Waszych rozważań o produkcie reakcji?

26 lut 2010, o 23:42
*

Muody napisał(a):
Al(OH)3 można zapisać jako hipotetyczny kwas H3AlO3 (orto) lub HAlO2 (meta).

Wtedy dla obydwu przypadków można wysunąć dwa rozumowania:

2 NaOH + 2 Al + 6 H2O ----> 2 Na[Al(OH)4] + 3 H2 - powstaje mateglinian sodu (tetrahydroskyglinian sodu)
(Na[Al(OH)4] można zapisać jako NaAlO2)

6 NaOH + 2 Al + 6 H2O ----> 2 Na3[Al(OH)6] + 3 H2 - powstaje ortoglinian sodu (heksahydroksyglinian sodu)
(Na3[Al(OH)6] można zapisać jako Na3AlO3)

Z tego co mi się wydaję, głownie zachodzi ta pierwsza reakcja, ale nie jestem tego do końca pewien.

Tu masz wszystko wytłumaczone orto ma jedną cząsteczkę wody więcej w swojej budowie, panimaju? Tylko nie wiem do końca jaki jest główny produkt tej reakcji, czy tetra- czy heksahydroksyglinian sodu...

Wydaje mi się (ale to pewnie tylko mi się wydaje, biorę to na logikę :wink:), że w roztworach stężonech powstaje metaglinian sodu (NaAlO2 lub też inaczej tetrahydroksyglinian sodu Na[Al(OH)4]). Za to w roztworach o małym stężeniu (dużo wody) powstanie cząstka bogatsza o jedną wodę od meta, czyli ortoglinian sodu (Na3AlO3 lub też inaczej heksahydroksyglinian sodu Na3[Al(OH)6]).
A i żeby nie było. gliniany różnią się od związków glinu tym, że żeby otrzymać orto- lub metaglinian trzeba stopić NaOH z Al2O3. Natomiast związki kompleksowe glinu powstaną w środowisku wodnym, tzn. kiedy podziałamy roztworem NaOH na Al(OH)3, Al2O3 lub Al 8) związki kompleksowe mają w swojej budowie zawartych kilka cząsteczek wody, np.:

KAlO2 + 2H2O -----> K[Al(OH)4]

Oczywiście nie wiem czy taka reakcja zachodzi, może zamiast strzałki powinien bćc znak "=". Chciałem tutaj wyjaśnić właśnie to, że w hyadroksyglinianach jest dużo cząsteczek wody, a i to jest jeszcze zależne od tego czy powstał meta- czy ortoglinian.

a tak już poza tematem i nawiasem mówiąc to jako związki kompleksowe możemy zapisywać również hydraty, woda krystalizacyjna będzie wtedy jednym z ligandów, for example:

[Co(H2O)2]Cl2 - chlorek diakwakobaltu (II)
można to też zapisać jako CoCl2 x 2 H2O

No i to chyba wszystko. Czasami to trudne, sam miałem na początku z tym problem, ale poczytałem, poczytałem i już czaję :)

Pozdrawiam
Rajek :)

ObrazekObrazek

27 lut 2010, o 09:39
*

Tam na górze mi się cytaty pochrzaniły, ale to chyba nie robi różnicy. Sorry Muody, żeby nie było, że coś napisałeś czego nie napisałeś, przepraszam :)

ObrazekObrazek

27 lut 2010, o 09:42

Aha myślałem że to zboczenie "zawodowe" i wszystko Ci się już z piro kojarzy.Oczywiście myślałem że miałeś na myśli izomerie para.

Rozumiesz teraz o co mi chodzi? Wiem, zę są kwasy orto, meta i piro i różnią się zawarością wody w cząsteczce, ale co ma do tego izomeria w związkach organicznych( tez orto, meta ale para. To chyba co innego nie?

27 lut 2010, o 11:30
*

Muody napisał(a):
Oczywiście myślałem że miałeś na myśli izomerie para.

ale co ma do tego izomeria w związkach organicznych( tez orto, meta ale para. To chyba co innego nie?

Być może Muodemu coś się pomyliło. Ja mówiłem cały czas o piro- :)

ObrazekObrazek

27 lut 2010, o 11:50
*

Pit ale Cię to męczy :P odruchowo jak zobaczyłem orto i meta to byłem pewien że potem będzie para.Powtarzałem ostatnio między innymi izomerie i jakoś tak mi weszło do głowy.Sorki za zamieszanie trochę się temat rozwinął w innym kierunku.

27 lut 2010, o 12:04

Odkupuje temat bo trafiłem na informację ,że wypieranie wodoru z wody przez glin jest jednak możliwe. Trzeba np. drut glinowy oczyścić z tlenków w jakimś kwasie np. solnym, następnie tak przygotowany drut szybko wkładamy do rtęci i po wytworzeniu amalgamatu do wody. Wydziela się wtedy wodór i powstaje Al(OH)3. Pozdro :)

6 mar 2010, o 23:08
*

No tak, a co zrobić z rtęcią? Niby pomysł dobry...

ObrazekObrazek

7 mar 2010, o 09:46

Nie mój :lol: Znalazłem tylko że jest to możliwe i stosowane w laboratoriach, ale raczej nie przez amatorów, bo w laboratoriach chodzi o to żeby otrzymać czysty wodorotlenek glinu, a w amatorskich labach przynajmniej na początku chodzi o dużo wodoru tanim kosztem. Kret + folia Al klasyk :D

7 mar 2010, o 15:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]