Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
toluen->anilina? 
Autor Wiadomość

Post toluen->anilina?
Jak można z toluenu otrzymać anilinę? <pytanie>
Nic sensownego mi nie przychodzi do głowy, może utlenić do kwasu, następnie SOCl2 i jakoś z chlorkiem próbować? Czy może da sie jakoś usunąć grupę CH3- i znitrować? Jeszcze chodzi mi po głowie NBS, a następnie KOH w etanolu, ozonoliza i próbowanie z ketonem tyle że to chyba nie przejdzie z aromatem Z góry dziękuję za pomoc.
Aha i drugie pytanie: czy można podziałać na fenol SOCl2 żeby mieć chlorek <bo> ? :(

8 cze 2010, o 15:08
**

Toluen + KMnO<sub>4</sub>--potem HCl--> kwas benzoesowy
kwas benzoesowy + mocznik---> amid kwasu benzoesowego
amid kwasu benzoesowego + NaOCl + NaOH--H<sub>2</sub>O--> anilina (degradacja Hoffmana)

Wg mnie bez sensu wychodzić od toluenu i używać tak drogich reagentów jak proponujesz, no chyba że to twoje zadanie domowe, to jesteś usprawiedliwiony.

Jeżeli nie to lepiej wyjść od benzenu, nitrować, i redukować. Redukcji można cały wachlaż tu zastosować, np. Zn+NaOH (jak dobrze pamiętam to w Chemii organicznej Żiriakowa jest ten temat dobrze opisany).

Drugie pytanie: oczywiście nie. Naprawde polecam na początek Żiriakowa.

8 cze 2010, o 16:09

Ponoć można też z kwasu benzoesowego i nitrometanu otrzymać bezpośrednio anilinę.

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jo01032a020

forum biologiczno-chemiczne

8 cze 2010, o 16:36
**

To raczej cieawostka, i w tym wypadku praktycznego zastosowania nie znajdzie ze względu na koszt, plus małe wydajności podają w tym artykule.

8 cze 2010, o 16:48

zostawiło tylko pierwsze wyrazy które pisałem w "<....>" Jest to oczywiście tylko czysto teoretyczne pytanie żywcem wzięte z egzaminu. A chlorek z fenolu chciałem zrobić żeby mieć coś bardziej reaktywnego, najchętniej grupę NO2 bo diazowanie daje dużo możliwości.
Dziękuję za pomoc

8 cze 2010, o 16:54
Nauczyciel

medicotan, grupa OH fenolu nie ulega substytucji przy użyciu tych odczynników, ogólnie ciężko jest wprowadzać różne nukleofile do pierścienia, dlatego korzysta się np. z reakcji Sandmayera i pochodnych. Chlorobenzen/toluen wcale nie są tak reaktywne, jak chlorocykloheksan ;)

Reakcje substytucji nukleofilowej w pierścieniu aromatycznym zachodzą albo w drastycznych warunkach lub przy użyciu bardzo silnych zasad, albo wobec odpowiedniej grupy wyciągającej elektrony w położeniu orto lub para.

Co do "<" ">" są z tym problemy, jeśli nie wyłączysz HTML'a w poście.

8 cze 2010, o 19:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]