Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
żelazian (VI) potasu 
Autor Wiadomość

to hybryda jakaś musi być jak na przykład CLO2. ale za stabilne to to chyba nie jest...

13 maja 2006, o 11:13
@MODERATOR

kliksiu: tak, bierze udzial powloka d żelaza, choc nauczyciel w liceum twierdzi że w H2SO4, HNO3, P2O5 wystepują wiązania koordynacyjne :lol:

Wątrób: stabilne nie jest ze względu na bardzo silne własności utleniające, przez co rozkłada wodę. W związku z tym najlepiej przechowywać w postaci krystalicznej w szczelnym pojemniku

13 maja 2006, o 22:33

Odkopuje temat, gdyż dzisiaj wyczaiłem inny sposób sytezu żelazianu potasu, mianowicie :

Fe2O3 + KOH + KNO3 ---->K2FeO4 + NO + H2O,

trzeba tylko dobrać współczynniki, i metoda czystsza bo opróćz żelazianu powstają tylko produkty gazowe, Moze by ktoś sprubował i opisał efekty, bo niestety nie mam Fe2O3 :/

GG:3716505

2 lis 2006, o 17:50

Tutaj podaję trzy strony z metodą syntezy w roztworze wodnym:
http://www.man.lodz.pl/LISTY/CHEMFAN/2004/02/6435.html
http://www.youtube.com/watch?v=pUvdETUQPuo
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ja01155a545
I oczywiście moje pytanie do tematu: jak z takiego roztworu otrzymać w miarę czysty żelazian sodu/potasu (tzn. jak osuszyć i usunąć NaCl i NaOH) ??

31 gru 2009, o 22:48

Tutaj podaję trzy strony z metodą syntezy w roztworze wodnym:
http://www.man.lodz.pl/LISTY/CHEMFAN/2004/02/6435.html
http://www.youtube.com/watch?v=pUvdETUQPuo
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ja01155a545
I oczywiście moje pytanie do tematu: jak z takiego roztworu otrzymać w miarę czysty żelazian sodu/potasu (tzn. jak osuszyć i usunąć NaCl i NaOH) ??

Musisz wytrącić żelazian w postaci żelazianu(VI) baru. Następnie Przefiltrowac i wysuszyć. To chyba jedyna metoda żeby otrzymać czysty żelazian... z żelazianem sodu/potasu będzie trudniej.

Mam pytanie, czy ktoś próbował otrzymać metodą :
przepuszczanie chloru przez zawiesinę Fe(OH)3 w stęż. roztworze NaOH?
Chciałbym się zabrać za ten związek w najbliższym czasie, ale nie jestem pewien syntezy. Następnie mam zamiar wytrącić BaFeO4 i rozpocząć testy nad FB'kami opartymi na tymże związku.

Pozdrawiam

3 sty 2010, o 18:02

Z chlorem wyjdzie (mniej więcej) na to samo co z roztworem chloranu(I) sodu:
Cl2 + 2NaOH = NaCl + NaClO + H2O
Nie wiem czy żelazian(VI) baru sprawdzi się jako składnik FB - lepsza byłaby sól potasu (lub sodu).

3 sty 2010, o 19:42

No właśnie się o to obawiam, ale z drugiej strony istnieją całkiem niezłe mieszanki oparte na Ba(NO3)2 ...
Jon FeO42- jak wiecie rozkłada wodę, ciężko będzie go otrzymać w formie żelazianu(VI) potasu czy sodu. Jon ten jest trwały wyłącznie w środowisku zasadowym zatem na wstępie mamy zasyfienie jonami OH- bez których z drugiej strony nie możliwe było by przetrzymanie tego rozpuszczalnego żelazianu w roztworze wodnym. Jedyne co przychodzi mi do głowy to dodać jakiegoś rozpuszczalnika w którym nie rozpuszczają się żelaziany, mało jest na jego temat informacji, ale jak szarpnę się na trochę czasu w ferie to rozpocznę syntezę.

3 sty 2010, o 21:14

Przeprowadziłem syntezę z użyciem chloru jak i chloranu(I) sodu, niestety wydajność jest mizerna. Jedynym sensownym rozwiązaniem pozostaje synteza na sucho w jakiejś wypasionej probówce kwarcowej.

Teraz spróbuje zrobić to metodą Fe2O3 + KOH + KNO3 ale nie wiem co z tego wyjdzie. Jeśli probówka wytrzyma i składniki zostaną odpowiednio dobrane to może otrzymam w miarę czysty żelazian(VI) potasu. Nie wie ktoś jaka musi być temp. aby zapoczątkować tę reakcję?

25 kwi 2010, o 14:15
Nauczyciel

Może uda się w temp 300-400*C, czyli w granicach topnienia KNO3 i KOH ;) W "oryginale" spotkałem się ze stapianiem Fe2O3 z KNO3 i Na2CO3, czyli środowisko jest nieco mniej agresywne, chociaż i tu spodziewałbym się trwałego zniszczenia kwarcowej, czy jakiejkolwiek innej probówki.

25 kwi 2010, o 21:29

No zobaczymy czy coś zostanie z probówki kwarcowej... ew, po rozpoczęciu reakcji wyjmę to z płomienia palnika i dam probówkę do piaskowego płaszcza aby odbierał ciepło. Chyba że ma ktoś jakiś inny pomysł?

25 kwi 2010, o 21:46

Udało mi się w końcu otrzymać zelazian(VI) baru (sodu także, le r-r zanieczyszczony).

http://www.youtube.com/watch?v=d1Kh-tlUxYQ

8 sie 2010, o 20:45

Gratuluję :D Przeprowadzałeś już może jakieś testy mieszanek pirotechnicznych albo chociaż sprawdzałeś jak silnym jest utleniaczem? Jakieś własne spostrzeżenia dotyczące tego związku? Kawał dobrej roboty:D
Podziel się z kolegami ciekawostkami :lol:
Pozdrawiam

8 sie 2010, o 22:19

Właśnie jadę na działkę więc w piątek dalsza część informacji :)
Zrobię test BaFeO4/Al i zobaczymy co z tego wyjdzie.

BaFeO4 jak można przewidzieć nie lubi kwasów, solny utlenia, z tego co wyczułem, do chloru.
Sprawdzę wrażliwości mieszanek żelazianu z reduktorami, ale to dopiero w piątek powiem co i jak, jak wrócę.

Pozdrawiam.

9 sie 2010, o 11:32

Jak na razie to wiem tyle że FB'ek : 1g BaFeO4, 0,25g Al jest niepalny... nie wiem dlaczego, być może żelazian miał odrobinę wilgoci, ale wątpię. Posusze go dokładnie i zobaczę co z tego wyjdzie.

12 sie 2010, o 20:16

Ów żelazian potasu bardzo ładny, kryształki barwy intensywnie czarnej? na fiolet mi to raczej nie wygląda, chyba że jakiś' hardcore'owy'. Trzeba będzie piernicznąć tak z 10 g i się go pobada. Jako utleniacz bardzo silny, nadmanganian to ogórek przy nim. Czytałem też keidyś, że specyficznie utlenia niektóre z alkoholi ( była mowa o benzylowym ) do aldehydów i to bardzo wydajnie. Ale heca! z ciekawości sprawdzę to.

2 sty 2011, o 23:24
@MODERATOR

Wczoraj byłem świadkiem otrzymania owej substancji. Proces wyglądał tak:
do probówki dodać ciekłego bromu, wody bromowej, stałego NaOH i soli żelaza 3 (albo 2, słabo pamiętam). Ogrzać lekko przez chwilę, mocno mieszając. Zalać wodą. Odsączyć.
Powstał ładny różowy, klarowny roztwór, mocno rozcieńczony ale dość trwały z tego co się dowiedziałem. Ku mojej uciesze dodano do tego roztworu azotanu baru. Powstał dość jasny, mleczno-różowy, szybko opadający osad.
Ciekawa sprawa, Fe(OH)2 jest amfoteryczny, żeby go przeprowadzić do r-r potrzebne jest silnie zasadowe środowisko. Fe(OH)3 już takich wł. nie ma. W zasadzie ciężko jest powiedzieć czy taka substancja istnieje, zawsze jest są to mniej lub bardziej uwodnione tlenki żelaza 3. Zatem może ktoś spróbuje sporządzić r-r [Fe(OH)4]2- i utlenić go na gorąco, elektrolitycznie?

6 sty 2011, o 20:11

Nie otrzymano jak dotąd stechiometrycznego Fe(OH)3. Wynika to z tendencji do kondensacji jonów [Fe(H2O)6]3+ pod wpływem podwyższania pH co w efekcie prowadzi do powstania polimerycznego produktu którego skład zależy od warunków prowadzenia procesu xFe2O3*yH2O.

Tetrahydroksożelazian(II) sodu (jest niebieskim krystalicznym ciałem stałym) łatwiej będzie otrzymać stapiając wodorotlenek sodu z nie utlenionym wodorotlenkiem żelaza(II).
Jeśli wywędruje do warsztatu w najbliższym czasie to sprawdzę czy jon [Fe(OH)4]2- da się utlenić na gorąco pod wpływem r-r NaClO.

Samo otrzymanie FeO4(2-) nie stanowi problemu, trudniejsze jest wydzielenie go z r-r w postaci soli rozpuszczalnej np. potasu czy sodu.

Zasadowe r-r FeO4(2-) są bardzo trwałe, po 5 miesiącach przechowywania jedynie nieznacznie wydzielił się koloidalny uwodniony tlenek żelaza(III).

6 sty 2011, o 23:48
@MODERATOR

Piszesz że BaFeO4 nie rozpuszcza się w EtOH. Logika każe sądzić, że żelaziany będą utleniaczami w stosunku do MeOH i EtOH.

16 sty 2011, o 23:42

Oczywiście, r-r K2FeO4 wlany do EtOH, a nawet acetonu redukuje się do Fe(III), ale nie sól baru, ona jest nierozpuszczalna i swoje silne właściwosci utleniające ukazuje w środowisku o niskim pH.

Pozdr.

17 sty 2011, o 13:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2