Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Chlorek cynku 
Autor Wiadomość

Post Chlorek cynku
Mam troche wodorotlenku cynku - jeżeli chce otrzymać chlorek cynku mam dodać do tego kwasu solnego?? pytanie głupie ale gdzieś w internecie wyczytałem (już nie pamiętam gdzie) że niektóre sole idzie otrzymać tylko poprzez bezpośrednią reakcje metalu i niemetalu i jednym z przykładów był chlorek cynku :/ Jeżeli nie to w jaki prosty sposób moge otrzymać ten związek?? z góry dzięki

15 lut 2006, o 15:35
Zn(OH)2 jest slaba zasada, wiec na moj rozum (ale moge sie mylic) zajdzie standardowal reakcja zobojetniania z wydzielenia ZnCl2. Tylko taki problem - chlorek cynku jest dobrze rozpuszczalny i nie bedzie go tak latwo odzyskac :)

15 lut 2006, o 16:31

15 lut 2006, o 17:04
*

Niedawno robiłem ZnCl<sub>2</sub> - r-r stężonego HCl i do tego kawałki blachy Zn. Wszystko ładnie i w ogóle, cynk się gotował prawie, ale pod koniec przestało reagować (Zn dodany stechiometrycznie z lekkim nadmiarem), więc postanowiłem dodać trochę wody (r-r był bardzo stężony), trochę grzania i ruszyło. Na następny dzień znowu dodałem wody, ale tym razem wytrącił mi się jakiś biały osad. Podejrzewam, że to ZnO lub Zn(OH)<sub>2</sub> - no nic innego być nie może. I moje pytanie brzmi dlaczego tak się stało? Hydroliza jakaś czy co... Dodam, iż podobnie rzecz się miała gdy otrzymywałem cytrynian cynku.

1 wrz 2010, o 22:26

Woda destylowana? Jeśli nie, to syfy się strącają :P
A jeśli destylowana, to mam teorię :P
Może kompleks chlorkowy, lepiej rozpuszczalny, się rozpada do chlorku cynku? Nieco naciągana, bo rozpuszczalność ZnCl2 jest wręcz kosmiczna (ponad 400g na 100ml), ale łatwa do sprawdzenia:

Przygotuj nasycony roztwór NaCl i wkraplaj do osadu powstałego ze strącenia wodą. Jeśli się łatwo rozpuści to winny jest kompleks.

Alternatywnie:
Zamiast wodą, spróbuj strącać nasyconym roztworem NaCl.

forum biologiczno-chemiczne

1 wrz 2010, o 23:19
**

Odświeżę temat ;)
(Zn dodany stechiometrycznie z lekkim nadmiarem)(...)Podejrzewam, że to ZnO lub Zn(OH)<sub>2</sub> - no nic innego być nie może

Chyba raczej jeszcze może być to Zn(OH)Cl...

Sprostowanie do postów powyżej sprzed kilku lat- z syntezą która używa pierwiastków jako substratów, chodzi o otrzymanie soli bezwodnej. Przy próbach odparowania wody z hydratów ZnCl<sub>2</sub>, związek hydrolizuje do hydroksosoli. To że jest to jedyna metoda (metal+niemetal) na bezwodny chlorek cynku jest bzdurą.

1 wrz 2010, o 23:41
*

Używam tylko wody demineralizowanej. Sprawdzę to co piszesz Karvon, ale ta rozpuszczalność jest naprawdę duża (wg moich tablic 375,9g w 20<sup>o</sup>C), więc to raczej nie jest to ;)
Fakt, może to też być Zn(OH)Cl - zapomniałem o hydroksosolach jeszcze. Najwyżej dodam kwasu aż do rozpuszczenia osadu i będę miał ten ZnCl<sub>2</sub>. Tylko z krystalizacja będzie raczej trochę pracy...

2 wrz 2010, o 15:54

woda demineralizowana powodowała u mnie np. ze stracony Pb(0H)2 sklejał się w coś w rodzaju kitu a następnie to twarniało w ciagu kilku minut pod roztw. - juz bezpieczniej wode przegotowana używać no i sprawdźcie sobie pH wody demineralizowanej :twisted:

2 wrz 2010, o 22:21
*

To mam kurs po destylowaną... A w temacie: Przygotowałem nasycony r-r NaCl i dodawałem go do próbki mojego mętnego r-r ZnCl<sub>2</sub>. Nic się nie działo, brak zaniku osadu. Wziąłem więc 3% HCl<sub>(aq)</sub>, podgrzałem r-r chlorku cynku i powoli dodawałem kwasu aż do rozpuszczenia się osadu. Ma to teraz bardzo lekko słomkowy kolor, ale po filtracji wszystko wróci do normy raczej. Widać syfy z wody dały znać o sobie...

5 wrz 2010, o 01:03

Pisałeś, że dodałeś więcej cynku, niż wynikało z obliczeń, a osad znikał po potraktowaniu kwasem. Więc to na pewno był hydroksychlorek cynku :)

5 wrz 2010, o 23:11
*

A jakaś reakcja do tego? Bo nie mogę wykminić teraz... Chyba, że przez jakość użytej wody tak się stało.

5 wrz 2010, o 23:47
*

Więc to na pewno był hydroksychlorek cynku :)

A nie chlorek hydroksycynku?

ObrazekObrazek

6 wrz 2010, o 16:18

Nazewnictwo jest różne - może to być równie dobrze "chlorek wodorotlenek cynku".

6 wrz 2010, o 16:59

Nazewnictwo jest różne - może to być równie dobrze "chlorek wodorotlenek cynku".

W szkole do matury uczyli nazewnictwa, które podał rajek, więc raczej ono jest zgodne z IUPAC ;) Tak jak masz hydroksosole i wodorosole a nie hydroksochlorki, ~bromki, ~siarczany, whatevur.

6 wrz 2010, o 17:54
**

"chlorek wodorotlenek cynku".

To chyba jak się Acodinu nałykasz to tak nadajesz... Normalnie mówi się chlorek hydroksocynku, tak jak Rajek już to powiedział.

6 wrz 2010, o 18:05

Sprawdziłem w tegorocznym podręczniku od chemii, czy moja konstrukcja jest poprawna. Odpowiedź pozytywna. Czyżby książkowy fail?
Cytuj:
To chyba jak się Acodinu nałykasz to tak nadajesz...

Ten temat dotyczy chlorku cynku. Jeśli chcesz, możemy ponawijać na temat Acodinu przez PW :)

6 wrz 2010, o 21:50
*

Panowie, każdą nazwę, którą przytaczacie można spotkać w literaturze. Myk jest pewnie w tym, iż zależy to od daty wydania książki (nie wiem w jakiej Wojtek:) sprawdzałeś). W nowszych są ujednolicone IUPAC'owskie nazewnictwa, bądź nazwy zwyczajowe (ale te nowsze, że tak to określę). A chlorek wodorotlenek cynku może występować w tych starszych wydaniach literatury. Chociaż raczej wiadomo jak to jest z tymi nazwami...

ZnCl<sub>2</sub> + H<sub>2</sub>O <---> Zn(OH)Cl + HCl ??
Może to nie przez wodę był spowodowany ten osad... R-r miał V~25-30cm<sup>3</sup> max. na teoretycznie 25g bezwodnego ZnCl<sub>2</sub>, więc był bardzo stężony. Może dodanie większej ilości wody na raz spowodowało hydrolizę do nierozpuszczalnej hydroksosoli?

6 wrz 2010, o 23:07
*

Panowie, każdą nazwę, którą przytaczacie można spotkać w literaturze. Myk jest pewnie w tym, iż zależy to od daty wydania książki (nie wiem w jakiej Wojtek:) sprawdzałeś). W nowszych są ujednolicone IUPAC'owskie nazewnictwa, bądź nazwy zwyczajowe (ale te nowsze, że tak to określę). A chlorek wodorotlenek cynku może występować w tych starszych wydaniach literatury. Chociaż raczej wiadomo jak to jest z tymi nazwami...

No dzisiaj na chemii ziomek opowiadał o korozji metali i powiedział, że w książkach często znajdziemy taki oto zwór patyny - Cu<sub>2</sub>(OH)<sub>2</sub>CO<sub>3</sub> i nazwę: węglan wodorotlenek miedzi (II). I mówił, że to stare nazewnictwo polskie i nie wie, dlaczego jeszcze tego nie zmieniają...

Pozdrawiam
Rajek

ObrazekObrazek

7 wrz 2010, o 15:50

ZnCl2 + H2O <---> Zn(OH)Cl + HCl Question
Może to nie przez wodę był spowodowany ten osad... R-r miał V~25-30cm3 max. na teoretycznie 25g bezwodnego ZnCl2, więc był bardzo stężony. Może dodanie większej ilości wody na raz spowodowało hydrolizę do nierozpuszczalnej hydroksosoli?

Mnie do łba się tylko pcha myśl o reakcji kwasu z nadmiarem zasady - w takim przypadku powstaje hydroksysól. Ale przecież użyłeś metalu, a cynk nie reaguje z wodą, więc skąd tam zasada(a raczej jej nadmiar)?
Może: ZnCl2 + Zn + 2 H2O <-> 2 Zn(OH)Cl + H2
Ale to równanie wydaje mi się zbyt BARDZO kosmiczne...

7 wrz 2010, o 23:08

Co tu kosmicznego? Rozpisz to sobie oddzielnie na etap hydrolizy i etap reakcji z kwasem i już. Nie wszystko musi dziać się naraz.

8 wrz 2010, o 01:00
*

Noo, to ma ręce i nogi. W takim razie wyjaśniły się dwie rzeczy - hydroliza i nazewnictwo ;)

8 wrz 2010, o 01:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]