Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Dni otwarte PW 
Autor Wiadomość

Post Dni otwarte PW
Hej :D Trwają właśnie dni otwarte PW. Był może ktoś z forum dzisiaj? Jak wrażenia jeśli tak? :)

13 mar 2010, o 16:41
@MODERATOR

poszedłem tam żeby zobaczyć jak prezentuje się mój wydział + oczywiście poudawałem maturzyste ;)

ogólnie rzec biorąc żenada - jeżeli chodzi o prezentacje wydziałów w gmachu głównym, w sumie nikt nie udzielił mi żadnej informacji dzięki której mógłbym się skłonić do studiowania na którymś z kierunków. Nie rozdają żadnych gratisów w psotaci długopisów czy kubków :( można się poczęstować cukierkami i nazbierać trochę makulatury. Warto zaś przejść się do budynków wydziałów bo tam już można się dowiedzieć trochę więcej - co i jak, oraz sobie odrobinę pozwiedzać :)

13 mar 2010, o 23:00

Mi się podobały nawet stoiska kół zainteresowań np. Flogistonu albo to z biotechnologii. Piwo chyba robili bo mieli jęczmień w torebeczkach i jakąś "aparaturę" :lol: . A Ci z flogistonu szpanowali mieszadłem magnetycznym :lol: . Ja byłem na wydziale chemicznym i nie wiem czy widziałeś ich główną salę wykładową, bo jeśli tak to "robi wrażenie" :lol: . Hehe... A laboratoriów nie pozwolili zwiedzać i była chwila pogadanki i dziękujemy. Ogólnie trochę straszył matmą, że fizyki,chemii można nie zaliczyć w pierwszym semestrze i mamy czas do końca roku, ale jak nie zaliczysz matmy to papa... Matma jest aż taka straszna na PW? Z matmy jestem w miarę, ale uczyłem się podstawowej i nie wiem czy nie będę miał problemów...

14 mar 2010, o 14:40
@MODERATOR

heh na auli zawadzkiego nie jeden egzamin się pisało :) , dziwne że nie było zwiedzania labów :o , chociaż w tych laboratoriach co byłem na chemicznym to dużo ciekawych rzeczy nie ma :) ogólnie rzecz biorąc szału nie ma ale pokazać by mogli.

Jeżeli chodzi o pierwszy rok to sprawa wygląda tak - 3 wydziały chemiczny, inżynierii chemicznej, inżynierii materiałowej połączyły się i mają "wspólny" pierwszy rok - a dokładniej - pierwszy semestr wygląda tak samo, na drugim można wybrać "przedmiot kierunkowy" - zależnie jaki wybierzesz na takim będziesz wydziale.

Co do egzaminów na pierwszym roku - na 1 sem są trzy matma, fiza, chemia; fizyka to pamięciówka - do wkucia ileś tam pytań teoretycznych, chemia trzeba mieć pojęcie co się działo na wykładach/ćwiczeniach, matma - egzamin jest hmm jak się poświęci trochę czasu to się go bardzo łatwo zaliczy, w przeciwnym wypadku trzeba poprawiać go do oporu[terminy z matmy są nawet na początku kolejnego semestru, po zakończeniu rejestracji ale dziekanaty przymykają na to oko, bo bez matmy poleciałoby bardzo dużo osób]. materiał na matmie to 1sem l.zespolone, macierze, pochodne, całki, ciągi, szeregi; 2 sem pochodne całki wielokrotne, równania różniczkowe

14 mar 2010, o 15:17

Podczepię do tego tematu. Mieszkał ktoś może albo nadal mieszka w akademiku PW? Jeśli tak to mam prośbę aby opisał warunki mieszkaniowe i ogólnie czy fajnie się mieszka, czy da się w takich warunkach uczyć etc. I oczywiście czy może ktoś się wybiera w tym roku na PW i ma zamiar mieszkać w akademiku też jest interesujące^^ :wink: Pozdro

8 maja 2010, o 21:56

Z tą fizą to trochę przesadzasz Siergiej. Miałem wykłady z prof. Siegoczyńskim i na zerówce każdy miał po kilka kartek A4 ze ściągami i leciało się słowo w słowo. Ogólnie nie wymagało to nawet chwili nauki. Wydaje mi się nawet że mamy najłatwiejszą fizykę na całej uczelni. Na matmie nie ma już szeregów, a warto jest się uczyć całek i algebry liniowej bo to "ulubienice" dr Świrszcza.

Mieszkam w akademiku(dokładnie Babilon) warunki tutaj są ok, żadnego robactwa, czy syfiastych toalet(każdy ma swoją w segmencie. Niestety nie jest to akademik wydziału więc mało tu znajomych z wydziału(w szczególności IL, IŚ i GiK. Troszkę gorsze warunki są w akademikach na pl. Narutowicza. Tam już możesz spotkać gdzieniegdzie prusaki, ale przynajmniej jest więcej znajomych z wydziału i lepsze imprezy. Jeśli dostaniesz np. Tatrzańską to radzę próbować od razu w banku miejsc znaleźć miejsce gdzie indziej, bo to chyba najgorszy akademik PW.

6 cze 2010, o 03:29
@MODERATOR

@stsiek - u nas ne egzaminach pisemnych z fizy to ostro pinowali żeby nie sciągać, na poprawie ustnej to był lajt bo prof Bogusz czy Krok sami odpowiadali sobie na pytania zaliczając studentom egzamin :) tyle że mało komu chciało się pofatygować do nich na poprawę ustną - woleli poczekać na pisemną...

jak rozumiem jesteś na chemicznym, program mieliśmy ten sam ale z innymi prowadzącymi [tzn ichip + wim tych samych, chemia innych]

tulipan pozdrawia babilon :wink: [u nas nie ma prusków i karali, za to mamy nalot chrząszczy czy chrabąszczy czy cokolwiek to jest]

10 cze 2010, o 01:25

@ $13rg1ej
Jeśli mógłbyś napisać coś więcej jakie warunki panują w tulipanie, jak z łazienkami, z kuchnią, czy nauczenie się czegoś tam jest w ogóle realne to bardzo był bym wdzięczny.
Jeśli ktoś inny mieszka w jakimś akademiku PW to oczywiście też jeśli tylko znajdzie chwilkę niech napiszę coś o nim bo decyduje właśnie czy szukać jakiegoś mieszkania czy uderzać w akademik :D
Pozdro i z góry dzięki 8)

21 lip 2010, o 22:47
@MODERATOR

heh proste że akademik :) 2 lata mieszkałem w mieszkaniu, warunki jak na akademiki są świetne - wszystko po remoncie[oczywiście są pewne niedociągnięcia tego remontu są ale standard ok]

na każdym piętrze:
-wspólna kuchnia: 3 kuchenki[4 palniki każda] , piekarnik i niedziałający okap :P,
-łazienka - 2 pisuary[grające muzyczke podczas korzystania] i 2 kibelki[w których rzadko bywa papier].

Jeżeli chodzi o segmenty - najczęsciej 3 pokojowe - 2 jedynki, jedna dwójka, nowe lodówki - 2/3 letnie, prysznic.

Jeżeli chodzi o same pokoje to elegancko po remoncie - parkiet, nowe szafy łóżka w większości też nowe, internet[różnie to bywa zapewnione jest między 1 a 5 megabita, jak jest mało osób w akademikach[np weekend] to dochodzi może do 15, a jak się korzysta z proxy to można uzyskać nawet 70 - tyle było jak pojawił się nowy adres udostępniony przez COI - wszystko zależy ile ludzi korzysta, ale i tak najważniejszym elementem sieci akademickiej jest jej sieć wewnętrzna]

jeżeli chodzi o naukę to jak najbardziej - są dwa najlepsze okresy na naukę - tydzień przed sesją i w czasie sesji, w innym czasie są lepsze rzeczy do roboty :) a na poważnie to jak najbardziej można - no może poza piątkiem i sobotą[no ale kto się wtedy uczy], no chyba że akurat ktoś się w akademiku obroni czy też jakiś spontan wyjdzie ale ogólnie w tym roku było stosunkowo spokojnie w tulipanie[w przeciwieństwie do 2 lat poprzednich kiedy tu bywałem - były okresy że imprezy były 2 -3 razy w tygodniu - nie licząc weekendu - ale to zależy od piętra - parter bardzo spokojnie, 1 piętro - spokojnie, 2,3 - piętro niespokojnie :wink: ]

jeżeli jesteś na tch to albo dostaniesz tulipana albo ds akademik tzw alcatraz

21 lip 2010, o 23:54

Z tego co piszesz to tulipan wydaje się całkiem niezły, gorzej jeśli wypadnie alcatraz.. :lol: Mam nadzieję, że jakoś to będzie i szturmuje akademik :D

22 lip 2010, o 19:21

A i byłbym zapomniał :lol: Oczywiście wielkie dzięki dla Ciebie że znalazłeś chwilę żeby podzielić się wrażeniami z życia w akademiku :) Dzięki :P

22 lip 2010, o 19:48

A jednak Alcatraz :P Wybiera się tam ktoś w tym roku? :lol:
PS. A propos http://demotywatory.pl/39963/DS-Akademik-%28Alcatraz%29
I teraz to nawet nie wiem czy się cieszyć, że jest tanio xD.

6 wrz 2010, o 19:09

Cieszyc sie bo akademik ma niesamowity klimat. Jak bedziesz chcial jakies materialy, kolokwia, egzaminy to wal smialo, mam tego sporo:)

10 wrz 2010, o 21:29

Przenieśli mnie do Riviery, za to do pokoju 3 osobowego :P Ale za materiały z góry dzięki :D Może kiedyś mi się przydadzą :D Pozdro

11 wrz 2010, o 22:19
@MODERATOR

riviera - standard całkiem całkiem + blisko na kampus ale wisi tam szmata - reklama samochodu czy czegoś teraz jest - po jej założeniu ponoć śmierdzi w cały akademiku :(

cytat z grup dyskusyjnych
Kod:
Pręgierz na migającą szmatę. Te błyski chcą, żebym palił i gwałcił,
arghghghg!

...bo śmierdzi!!! Cały akademik śmierdzi!!! ;/

Znowu powiesili? Szlag. Myślałem, że chociaż do sesji będzie jasno -.-

Odpowiedź: jest to akademik, na którym wisieć będzie reklama Bronisława Komorowskiego.
Pytanie:
A.Czym jest Riviera?
B.Czym jest Riviera?
C.Czym jest Riviera?
D.Czym jest Riviera?

Pręgierz.
Człowiek wraca do pokoju nad ranem, a ta szmata nadal śmierdzi (już
drugi dzień) i wywietrzyć się nie da.
PS. Ludzie - przestańcie wietrzyć przez okna przykryte szmatą, to może
chociaż z korytarza będzie się dało wpuścić bardziej znośne powietrze.

Nie dość, że świat cały zasłania to jeszcze śmierdzi jak nie wiem co.

taki mały demotywator przed akademikowy no i chyba w tym momencie jeszcze nie wszystkie piętra w riv mają internet po ostatniej awarii, do paździrnika powinni naprawić[dwa lata temu zeszło im się chyba 3 tygodnie - nie było łatwo - jak nie ma netu to trzeba się napić :P ]

11 wrz 2010, o 22:34

Trafiłem akurat na pokój z wspaniałym widokiem na jakiś szary brudny dach, więc od naszej strony szmaty nie ma :) Za to jak ktoś ma szmatę ma 30 zł mniej do zapłacenia :P miałem wykład z prof. Siegoczyńskim i zbyt dobrego wrażenia na mnie nie zrobił :? może to ja jestem jakiś nienormalny, że się nie interesuję mezonami, barionami i gluonami :wink: zobaczę jak wykłady i ćwiczenia z chemii. Mam nadzieję, że są bardziej interesujące niż fizyka. Mam tylko nadzieję, że jakoś pozaliczam wszystko :)

4 paź 2010, o 19:40
@MODERATOR

4 paź 2010, o 21:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]