sprawa wygląda tak : 1 litr alko i 5 - 6 l stężonego
!! kwasu solnego , zrób sobie na początek w małej skali reakcję testującą , wlewasz alko i dodajesz w całości kwasu po czym podgrzewasz do 60 C na kilkanaście minut i ładnie rozdziela Ci się na dwie warstwy , teraz uważaj
bo gęstość chlorku jest coś koło 1.1 g/ml więc powinien zająć dolną warstwę ale nie zawsze tak jest
! zależy to od stężenia kwasu i nadmiaru jakiego użyjesz , ale to łatwo się kapniesz że masz rozdzielić i zachować mniejszą "wizualnie" warstwę jeśli stosujesz taki nadmiar. Następnie rozdzieloną warstwę destylujesz z kamykami (lub czasem "bulgotać" i ulegać przegrzaniu bez nich) w 64 - 69 C 12 mmHg po przedestylowaniu destylujesz drugi
! raz i zbierasz wszystko w okolicach 63-65 C również 12 mmHg , czekasz aż się ochłodzi dodajesz stabilizatora , przechowujesz w butelkach z ciemnego szkła.
P.S Możesz destylować pod normalnym ciśnieniem atmosferycznym z kolumną po prostu w pierwszej destylacji zbierasz wszystko co przejdzie między 175 - 185 a potem za drugim 178-182 C i ogarnięte