Autor |
Wiadomość |
Elmo
@MODERATOR
Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10 Posty: 608 Lokalizacja: Kraków
|
Pompa próżniowa... z odkurzacza :D
Był już wielokrotnie wałkowany temat robienia pompy próżniowej z agregatu do lodówki. Niestety nie mam czegoś takiego. Mój agregat, który wyjąłem ze swojej zepsutej już lodówki był właśnie zepsuty, a nowy na allegro kosztuje min. 90 zł. Trochę szkoda mi pieniędzy, które mógłbym wydać na coś potrzebniejszego dlatego mam pytanie czy na pompę próżniową nie nadałby się odkurzacz?
Akurat mam stary, nieużywany już odkurzacz i mógłbym go wykorzystać jako pompę, kwestia redukcji średnicy chyba nie byłaby problemem tylko nie wiem czy działałoby coś takiego jak należy. Co o tym sądzicie?
Dodam, że chcę to wykorzystywać do sączenia na lejku Buchnera.
|
3 lut 2011, o 10:49 |
|
|
analityk
@MODERATOR
|
Zdecydowanie nie.
Po pierwsze, żadna próżnia, ewentualnie lekkie podciśnienie tym uzyskasz. Po drugie strumień powietrza przepływający przez silnik chłodzi go. Odbierzesz mu tą porcję powietrza to silnik w moment się usmaży.
_________________ "Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ
|
3 lut 2011, o 12:28 |
|
|
Elmo
@MODERATOR
|
Nie potrzebuję uzyskiwać próżni. Wystarczy mi podciśnienie rzędu 0,5 atm albo nawet mniejsze (>0,5 atm). Odkurzacz wystarczy?
Problem przegrzania silnika można łatwo rozwiązać - wystarczy zostawić mu trochę powietrza i wykorzystywać tylko część jego siły zasysającej. Tylko kosztem wyższego ciśnienia niestety, ale coś za coś.
|
3 lut 2011, o 18:34 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
do lejka powinno grać, ale musisz zostawić sobie regulowany otwór do wpuszczania powietrza bokiem.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
3 lut 2011, o 18:52 |
|
|
Elmo
@MODERATOR
|
Ok. Dzięki wielkie za uwagi! Spróbuję z tym regulowanym otworem bocznym. Jeżeli coś pójdzie nie tak to nic strasznego się nie stanie - odkurzacza i tak nikt już nie używa.
|
3 lut 2011, o 19:39 |
|
|
Elmo
@MODERATOR
|
Właśnie dzisiaj była premiera mojej nowej "pompy próżniowej" albo jak wolicie urządzenia do wytwarzania podciśnienia. Działa wyśmienicie! Sączy co najmniej trzy razy szybciej niż bez pompy i nie dusi się! Poniżej zdjęcia:
|
25 lut 2011, o 23:43 |
|
|
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
|
Fajnie by było dodać naczynie buforowe (coś jak płuczka tylko bez cieczy), bo jak zassie roztwór do odkurzacza to pewnie nie będzie wesoło A o to nietrudno: chwila nieuwagi i problem.
A sama konstrukcja godna podziwu
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
forum biologiczno-chemiczne
|
26 lut 2011, o 12:47 |
|
|
nicnowego
@MODERATOR
|
widzę, że masz skarb. ssą wszystkie, ale te współczesne nie mają możliwości podłączenia węża tam gdzie dmuchają. idealne do przedmuchania garażu, tarasu itp, do napompowania pontonu (góra 2 minuty), można tym było nawet malować z tym, że teraz już nie kupisz przystawki do malowania.
_________________ nihil novi sub sole
"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"
|
26 lut 2011, o 13:51 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Te współczesne to tylko do odkurzania podłogi...
A te stare - u nas kiedyś jednemu pracownikowi siadła pompa turbomolekularna. Zanim przyjechał kumpel spec od tych pomp to od sprzataczek załatwił 3 te odkurzacze i różnica próżni jedynie jednego rzędu wielkości...
Powodzenia w ssaniu
Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
26 lut 2011, o 19:16 |
|
|
nwro21
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38 Posty: 167 Lokalizacja: Chojnów
|
Mam pytanie co będzie lepsze do sączenia próżniowego pompa wodna czy agregat z lodówki ?
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
|
6 maja 2011, o 15:04 |
|
|
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
|
Używam przerobionego agregatu i jestem bardzo zadowolony. A z pompą zużyjesz sporo wody... Chociaż jednym sączy się dobrze na agregacie a innym na pompie. Zależy też jakie ciśnienie chcesz osiągnąć. Na forum był już poruszany taki temat.
|
6 maja 2011, o 17:11 |
|
|
nwro21
|
pomiędzy agregatem a kolbą oczywiście zamontować naczynie bezpieczeństwa ?
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
|
6 maja 2011, o 18:05 |
|
|
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
|
Szczerze powiedziawszy to ja sączę bez takowego naczynia zabezpieczającego. Nie odchodzę od kolby podczas sączenia na długo a jeżeli już, to nie leję za dużo r-ru, więc nie podejdzie mi pod tubus. Ale zawsze lepiej mieć taki bonus na wszelki wypadek
|
6 maja 2011, o 18:36 |
|
|
nwro21
|
ok dzięki . Jeszcze jedno teraz mi przyjdzie lejek schotta i mam pytanie czy roztwór np. wodorotlenku miedzi otrzymanego przez strącenie mogę położyć na sączku i dopiero na spiek ? czy wlać roztwór na spiek ?
|
6 maja 2011, o 19:14 |
|
|
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
|
Można i tak i tak, wiem, że w niektórych zakładach sączą bez sączków. Problem się pojawia wtedy, kiedy trzeba wyczyścić lejek. Jeśli nie używasz sączka, to musisz wytrawić spiek kwasem (jeśli sączysz nierozpuszczalną w wodzie sól - taką jak CuCO3) lub rozpuszczalnikiem organicznym (jeśli np. osad chlorofilu). Czasem wystarczy przepłukać spiek wodą (jeśli filtrowałeś osad z rekrystalizacji).
Ja bym używał sączków z tego względu, że zawsze mnie uczono, że jego brak powoduje większą utratę osadu.
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
|
6 maja 2011, o 21:25 |
|
|
analityk
@MODERATOR
|
Lepiej użyć sączka. Czyszczenie spieku może być czasem efektowne i niebezpieczne. W każdym razie nie traktuj go nigdy r-r zasad. Podczas przepłukiwania lepiej unikać wszelkich możliwych reakcji, zwłaszcza takich, przy których wydzielają się gazy lub dużo ciepła.
|
7 maja 2011, o 02:34 |
|
|
Elmo
@MODERATOR
|
A lejek Schotta nie jest właśnie po to, żeby można było sączyć roztwory, które trawią sączek? W pozostałych przypadkach z powodzeniem można użyć lejka Buchnera. U nas w zespole używa się do wszystkiego Schottów podłączanych do pompek wodnych bez naczynia zabezpieczającego, a potem czyści się je odpowiednim ropuszczalnikiem. Pompka ma sens jeśli jesteś w stanie ją podłączyć do silnego przepływu wody (takiego jak np. w kranie). Ja próbowałem używać pompki podłączonej do pompki akwariowej i to zupełnie nie zdaje egzaminu! Jeżeli nie masz możliwości podłączenia pompki do kranu to lepiej użyć agregatu lub tak jak ja odkurzacza.
|
10 maja 2011, o 12:37 |
|
|
nwro21
|
a np. po sączeniu wodorotlenków np. wodorotlenku sodu może przemyć go wodą?
|
10 maja 2011, o 15:46 |
|
|
Mki
|
A zadaj sobie pytanie, czy wodorotlenek sodu rozpuszcza się w wodzie i czy woda wypłucze go spomiędzy ziarenek spieku. Oczywiście, że można, nie wiem czym innym można by go płukać z NaOH Pamiętaj, że ługi roztwarzają powoli szkła.
|
10 maja 2011, o 17:20 |
|
|
nwro21
|
jeżeli nie wodą to kwasem ?
|
10 maja 2011, o 17:28 |
|
|
nwro21
|
sorrki nie pomyślałem o zobojętnieniu .... cofam pytanie
|
10 maja 2011, o 21:36 |
|
|
analityk
@MODERATOR
|
Jak przesączysz (o ile się uda) NaOH przez szklany spiek to pochwal się. Ale nie zachęcam.
|
13 maja 2011, o 02:28 |
|
|
nwro21
|
sączyłem wczoraj przez jakieś 20 min i nie wyszło źle ... Na2SO4 wyssało na spieku takie gęste błoto zostało więc chyba się udało .
|
13 maja 2011, o 08:07 |
|
|
nwro21
|
sorrki dopiero teraz zobaczyłem mój błąd ze 3 posty wcześniej użyłem słowa wodorotlenek sodu . Chodziło mi o strącony wodorotlenek miedzi
|
13 maja 2011, o 08:09 |
|
|
Mki
|
Można, można. To bardzo słaba zasada. Nie powinna uszkodzić szkła. Jest bardzo paskudny w sączeniu, ale próżniowo powinno pójść. To właśnie przykład związku, który trzeba wymywać ze spieku kwasem. Najlepiej azotowym, wystarczy rozcieńczony. Ważne, żeby uzyskana sól była rozpuszczalna w wodzie, więc np. fosforowy odpada.
|
13 maja 2011, o 15:32 |
|
|