Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Destylacja próżniowa 
Autor Wiadomość

Post Destylacja próżniowa
Witam,

Wczoraj destylowałem próżniowo benzen, jednak nie chciał się on skraplać do odbieralnika. Czy moc pompki wodnej która pompuje wodę chłodzącą do chłodnicy ma tu decydujący wpływ? Mam słabą pompkę i woda ledwo co przechodzi przez chłodnice. Cały benzen odszedł ale nic się nie skropliło. Czy ktoś wie jaka mniej więcej jest różnica ciśnień między kolbą a pompą? Manometr przy pompie wskazuje ciśnienie rzędu 10 mmHg.

7 mar 2011, o 11:39
**

W ten sposób destyluje się substancje które mają temperaturę wrzenia > 150°C, po prostu sobie złą technikę obrałeś, może napisz co chciałeś osiągnąć tą próżnią :wink:

7 mar 2011, o 17:46

Podczas destylacji próżniowych można obniżyć temperatury wrzenia o dziesiątki stopni. Jeśli stosujesz wysokie próżnie do niskowrzących substancji jak benzen, to mogłeś obniżyć jego temperaturę wrzenia np. do 40-30 *C. Tak się robi, owszem, ale musisz mieć lodowatą wodę w chłodnicy i odbieralnik w wodzie z lodem/śniegiem.

7 mar 2011, o 18:58

Post destylacja prózniowa
mariusz75 wiem, że tym sposobem destyluje się substancje wrzące w wyższych temp. ale muszę odparować benzen w temp. poniżej 30 stopni, bo inaczej zajdą nie pożądane reakcje. Ten sam problem mam z DCM. Dlatego stosuję destylację próżniową. Mam pompę olejową, która wytwarza mi wysoką próżnię rzędu 10-13 mmHg. Ostatnio specjalnie słabo uszczelniłem aparaturę, żeby podciśnienie nie było tak wysokie. Wytworzyłem ciśnienie rzędu 200-400 mmHg ale DCM nadal nie chciał kapać do odbieralnika. Wszystko wywala na zewnątrz pompy. Bardzo szybko to idzie, ale nie o to chodzi przecież. Chcę odzyskiwać rozpuszczalniki, a nie puszczać je w atmosferę. Czy aby na pewno samo chłodzenie lodem odbieralnika wystarczy? Ostatnio próbowałem i mi to nie pomogło. pozdr

15 mar 2011, o 16:21

Masz za ciepłą wodę w chłodnicy i/lub za mało wydajną chłodnicę i/lub za wysoką próżnię i DCM zwyczajnie nie zdąży się w niej skroplić. Mi DCM odparowuje w 40st.C przy ok 400mBar a wodę mam z kranu, czyli na oko w okolicy 8st.C, (choć nigdy nie sprawdzałem) przy stosunkowo małym przepływie wody i za pompa niewiele się skrapla.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

15 mar 2011, o 21:32
**

A co złego w prostej destylacji, szczególnie tak niskowrzącej substancji (bp<sub>760</sub> 39.75°C)? Myśle że poprawna technika wymagała by próżni tylko w końcowym etapie, żeby ewentualnie odgonić resztki niskowrzącej substancji. Też nasuwa się pytanie czemu tak skąpo opisałeś nad czym pracujesz, co w rezultacie daje nam możliwość udzielenia tylko ogólnikowych odpowiedzi :wink:

15 mar 2011, o 22:04

Hmm, widocznie kolega bada jakieś substancje biologicznie czynne, skoro tak bardzo zależy mu na "zminimlizowaniu" rozkładu termicznego, albo wydziela białka czy inne hormony roślinne które uległy by zniszczeniu i boi się o ich aktywność... :roll:

Widocznie za mała powierzchnia styku par z wymiennikiem ciepła albo za duż średnica - polecałbym chłodnicę z przewężeniem w środku (coś jak Allihna, tylko że kilka przewężeń o fi ~1-2mm - może jakiś szklarz się tego podejmie ?)

Myślę że prościej kupić aparaturę stosowną do tych badań np:

http://de.academic.ru/pictures/dewiki/114/rotationsverdampfer.jpg

albo chociaż:

http://www.sciencemadness.org/talk/files.php?pid=178682&aid=10609

na ubogo:

http://www.charbroil.net/albums/Stil/refluxstill_20060413_03.jpg

Unipany drogie nie są, Buchi zresztą też jak poszukasz. Albo umieść odpowiednio wykonaną spiralę (trochę wyobraźni przy nawijaniu) z kilku metrów wąskiej metalowej, pomalowanej
http://sklep.optionall.pl/art/1821,lakier-ceramics-champion-color-spray-400-ml/ rurki z alu, miedzi itp umieszczonej w kadzi z roztworem azotanu amonu.

http://allegro.pl/rotametr-i1504924819.html + manometr do regulacji ciśnienia.

16 mar 2011, o 00:53

Poszukuję sprzętu do destylacji próżniowej. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podał link do jakiegoś sprawdzonego sklepu z rozsądną ofertą albo odezwał się na pw.

10 sie 2011, o 19:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]