Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Kwas siarkowy - stężenie 
Autor Wiadomość

Post Kwas siarkowy - stężenie
Witam !
Mam kłopot, otóż posiadam butelkę, tak nieco ponad litr, kwasu siarkowego i nie wiem jakie ma ten kwas stężenie. Jest jakiś sposób jak to obliczyć dość prosto?
Wiem, że pytanie jest na poziomie najwyżej chemii z gimnazjum, ale nie mogę wpaść na odpowiedź.
Z góry dziękuje :)

20 lis 2013, o 16:43
**

Post Re: Kwas siarkowy - stężenie
Najprostsza metoda:
1. Zważ naczynie miarowe
2. Nalej określoną ilość kwasu
3. Zważ naczynie teraz i od jego masy odejmij masę naczynia miarowego
4. Ze znanej objętości i teraz wagi oblicz gęstość ze wzoru ro=m/V
5. Poszukaj gęstości w tej tabeli: http://www.vmc.org.pl/images/chemia/tab ... _zasad.jpg

20 lis 2013, o 18:03

Miareczkowaniem. Tzn. bierzesz rozwór jakiejś zasady (najlepiej NaOH) o znanym stężeniu i np. 50ml kwasu. Do kwasu dodajesz wskaźnika najlepiej oranżu ale może też być sok z czerwonej kapusty. Potem dodajesz roztworu zasady np. po 1ml aż do całkowitego odbarwienia oranżu. Teraz dużym problemem będzie znajomość pH obydwu roztworów - musisz je znać aby policzyć ile gram NaOH neutralizuje gram H2SO4. Przy NaOH dałoby radę jakoś je policzyć, ponieważ znasz stężenie, ale przy kwasie raczej ciężko. Nie wiem czy dobrze wydedukowałem, proszę o opinię kogoś bardziej doświadczonego.
Drugim znanym mi sposobem jest porównanie gęstości 100% H2SO4 z gęstością twojego rozcieńczonego H2SO4. Wikipedia mówi, że istnieje specjalny aerometr do mierzenia stęż. kwasów, gdyby udało ci się taki kupić byłoby najprościej ;)

P.S Też miałem kwas o niekreślonym stęż. Oszacowałem (mniej więcej) je tak, że dosypałem do niego kilka granulek NaOH. Nie zaszła żadna reakcja, doszedłem więc do wniosku, że siarkowiec reaguje tylko z jego roztworem. Rzeczywiście po dolaniu wody i zamieszaniu reakcja zaszła, z czego wynika że mój kwas był prawie bezwodny, bo NaOH "nie znalazło w nim wody" do rozpuszczenia się.
Spróbuj, może u ciebie będzie podobnie 8)

20 lis 2013, o 18:05
**

Z tym że jeśli do miareczkowania pobierasz ciecz mierząc jej objętość to niestety liczysz stężenie molowe, a koledze zapewne chodziło o stężenie procentowe

Mam nadzieję, że to dodawanie NaOH do stęż. H2SO4 i jeszcze rozcieńczanie wodą wykonywałeś z probówką chłodzonej w łaźni lodowej z pełnym bezpieczeństwem. Przcież zarówno rozcieńczanie H2SO4, rozpuszczanie NaOH jak i reakcja miedzy nimi są silnie egzoenergetyczne. Nie wypełzło ci tam nic z tej probówki?

20 lis 2013, o 18:12

Tak, robiłem w probówce w łaźni wodnej i użyłem tylko kilku granulek zasady bo w sumie byłem przygotowany że się zburzy. Wtedy byłem zdziwiony czemu nic się nie dzieje, ale już wiem, że NaOH trzeba rozpuszczać przed reakcją i dodawać do kwasu jako roztwór. Z resztą i tak głupio zrobiłem, bo tak jak piszesz powstaje mini-reakcja łańcuchowa :roll:.

20 lis 2013, o 18:47

Chylę czoła, panowie! Dzięki za pomoc :)

20 lis 2013, o 19:22
**

Poza tym jeśli kolega nie ma roztworów mianowanych to z alkacymetrią na razie może się pożegnać. Handlowy wodorotlenek sodowy zawiera 5-20% wody. Cały by musiał być wysuszony, a dopiero potem dokładnie odważona ilość. Do tego, z tego, co pamiętam, to powinno się mocne kwasy miareczkować słabymi zasadami, a słabe kwasy mocnymi zasadami. I do każdego miareczkowania inny wskaźnik.

20 lis 2013, o 20:05

Inna opcja to taka, że można by mianować roztwór NaOH za pomocą kwasu szczawiowego przy fenoloftaleinie a następnie znając już stężenie NaOH miareczkować r-r H2SO4 przy oranżu metylowym ;)

26 lis 2013, o 00:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]