Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Otrzymywanie Co z CoCl2 
Autor Wiadomość

Post Otrzymywanie Co z CoCl2
Witam
Jak można strącić z roztworu CoCl2 metaliczny kobalt?
Ps. Redukcja odpada. Pytam teoretycznie, bo nie opłaci się w ten sposób otrzymywać kobalt :lol:
Pozdrawiam, Rafał

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

19 lis 2013, o 17:01

Post Re: Otrzymywanie Co z CoCl2
Możliwe, że da się elektrolitycznie.

19 lis 2013, o 19:09

W Supniewskim str 612 (metoda B) wygląda sensownie

19 lis 2013, o 20:23

Ja nieco kobaltu otrzymałem w następujący sposób:

Do roztworu chlorku kobaltu dałem kilka kropel kwasu solnego i kilka wiórek cynku. Trzymałem chyba z tydzień w ciepłym miejscu i po tym czasie wyjąłem wiórki cynku, następnie pod zlewkę dałem magnes i przelałem zawartość do innego pojemnika, a opiłki kobaltu opłukałem wodą. Zbyt wydajna metoda to nie jest, ale prosta. Cynk jest troszkę reaktywniejszy od kobaltu, wiec go wyparł, z glinem i magnezem problem był taki, że to z kwasiorem niby reagowało, ale opiłków być to nie było.

20 lis 2013, o 00:08

Co pisze Supniewski w swojej książce? - chwilowo nie ma dostępu :szok:

Jeżeli wrzuciłeś do CoCl2 cynk to nie otrzymałeś czystego kobaltu tylko jego mieszaninę z cynkiem. Chcę otrzymać Co poprzez dodanie do r-ru jakiejś cieczy tak jak w przypadku otrzymywania bizmutu z drematolu....Żeby tam nie było innych ciężkich metali.

Zapraszam

20 lis 2013, o 15:48
**

Supniewski jak dobrze pamiętam proponuje redukcję tlenku wodorem.

Kobalt otrzymałem całkiem czysty. Kiedy wyjmowałem cynk kobalt został jako opiłki na dole zlewki, bo przytrzymywał je magnes, a cynk, chlorek kobaltu i inne niepotrzebne rzeczy magnes mają w ... , więc się wylały

Kobaltu nie badałem na obecność zanieczyszczeń, ale jestem pewien, że cynku to tam wykryjesz, chyba że jakieś bardzo śladowe ilości czymśtam w CCl4

Kobalt jest zbyt aktywnym metalem by go się dało zredukować w roztworze wodnym. Proponuję jednak jeśli chcesz otrzymać drobny kobalt:
- rozkład szczawianu kobaltu
- rozkład mrówczanu kobaltu
- redukcję roztworu soli kobaltu cynkiem
- redukcję tlenku wodorem w podwyższonej temperaturze

20 lis 2013, o 18:08

Macie więcej info o szczawianie albo mleczanie kobaltu? Rozpuszczalne czy nie,barwa,itp?

Na 100% wydzieli się metaliczny kobalt a nie jego tlenek?
Pytam bo szkoda wyrzucać r-r z Co2+
Ps. Bo podczas elektrlizy r-ru CoCl2 powstaje właśnie tlenk a nie metal....
"Trzecim sposobem, stosowanym w laboratoriach, jest elektroliza chlorku kobaltu(II):
CoCl2 + H2O → CoO + H2 + Cl2" Wikipedia "tlenek kobaltu II"

Zapraszam

20 lis 2013, o 20:13
**

Szczawian kobaltu na bank jest nierozpuszczalny jak niemal wszystkie szczawiany. Z mrówczanem może być gorzej, bo on się chyba w wodzie rozpuszcza. Barwa jest chyba różowa, jutro sprawdzę jak nie zapomnę.

Rozkładem szczawianu uzyskuje się drobny nikiel, wiec z kobaltem też powinno wyjść.

21 lis 2013, o 00:13

rtecwet napisał(a):
"Trzecim sposobem, stosowanym w laboratoriach, jest elektroliza chlorku kobaltu(II):
CoCl2 + H2O → CoO + H2 + Cl2" Wikipedia "tlenek kobaltu II"

Wszystkie metale o potencjale od cynku w górę podczas elektrolizy ich soli wydzielają się na katodzie, a kobalt nie? To jakieś brednie są.

Nanocząsteczki niklu można otrzymać poprzez redukcję NiCl2 hydrazyną w środowisku zasadowym, czemu by nie miało się udać z kobaltem.

22 lis 2013, o 19:04
**

Tylko, że koledze tu zapewne chodziło, żeby w ogóle mieć kobalt, a nie konkretnie nanocząsteczki czy inne takie. Poza tym hydrazyna to witaminka raczej nie jest.

Polecam redukcję cynkiem w środowisku lekko zakwaszonym. Zważyłem właśnie proszek kobaltu jaki tą metodą otrzymałem i mam tego 3,24g. Oddzielenie kobaltu od cynku jest banalne z uwagi na ferromagnetyczność tylko pierwszego.

22 lis 2013, o 21:30

A mi chodziło o to, że hydrazyna jest wystarczająco silnym reduktorem, żeby zredukować Ni(II) do postaci metalicznej wiec zapewne i z kobaltem powinno być podobnie (do wyszukania w literaturze). Czy otrzymuje się w wyniku nanocząsteczki czy coś innego jest już rzeczą drugorzędną i zależeć będzie od sposobu prowadzenia redukcji.
Jeśli ktoś szuka witaminek to raczej powinien zmienić zainteresowania (kobalt też jest rakotwórczy).

23 lis 2013, o 09:45

Też mi się wydało dziwne, że tlenek się wydziela podczas elektrolizy, ale skoro tak podaje wikipedia... :lol:

Hydrazyna pewnie byłaby dobrym rozwiązaniem, ale nie należy do tanich odczynników oraz jest niebezpieczną trucizną.

Chciałem wiedzieć trochę teorii, ale chyba trzeba będzie obejrzeć rozkład szczawianu na własne oczy :lol:

Zapraszam

23 lis 2013, o 10:44
**

Na anodzie podczas elektrolizy dojdzie do utlenienia chloru, a na katodzie do redukcji wodoru. Z roztworu, gdzie są jony Co2+, Cl-, H+ i OH- usunięte zostaną Cl- i H+, więc strąci się Co(OH)2, a ten pewnie już po gotowaniu daje nasz tlenek. Inna sprawa, że oprócz wodoru w mniejszej ilości będzie się wydzielał też kobalt

23 lis 2013, o 14:50

Szczawian kobaltu ma barwę jasnoróżową i konsystencję mąki:)
Wyprażyłem niewielką ilość tego związku (rzędu kilku mg) i zaobserwowałem, że powstał czarny, bardzo drobny proszek.
Teraz nie wiem czy jest to Co czy CoO? - metalicznego połysku niestety nie zaobserwowałem...
Możliwe, że ten kobalt od razu zamienił się w tlenek.
Ps. Znacie jednoznaczną odpowiedźna pytanie: co to jest? Czy muszę zważyć substat i produkt; na podstawie wagi próbki oraz mas molowych stwierdzić czy jest to czysty metal czy tlenek.

Zapraszam

23 lis 2013, o 17:36

Nie wszystkie metale o potencjale standardowym wyższym od cynku da się wydzielić elektrolitycznie.
Poradnik galwanotechnika, mówi, że się kładzie powłoki kobaltowe, tylko z siarczanu kobaltu, a nie chlorku. Teoretycznie kobalt i nikiel są podobne, więc z chlorku też powinno się dać.
Obrazek

23 lis 2013, o 17:57
**

rtecwet napisał(a):
Szczawian kobaltu ma barwę jasnoróżową i konsystencję mąki:)
Wyprażyłem niewielką ilość tego związku (rzędu kilku mg) i zaobserwowałem, że powstał czarny, bardzo drobny proszek.
Teraz nie wiem czy jest to Co czy CoO? - metalicznego połysku niestety nie zaobserwowałem...
Możliwe, że ten kobalt od razu zamienił się w tlenek.
Ps. Znacie jednoznaczną odpowiedźna pytanie: co to jest? Czy muszę zważyć substat i produkt; na podstawie wagi próbki oraz mas molowych stwierdzić czy jest to czysty metal czy tlenek.

Sprawdź czy reaguje na magnes. Kobalt metaliczny jest przyciągany, a CoO i Co3O4 już nie

23 lis 2013, o 19:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]