Witam Jak można strącić z roztworu CoCl2 metaliczny kobalt? Ps. Redukcja odpada. Pytam teoretycznie, bo nie opłaci się w ten sposób otrzymywać kobalt Pozdrawiam, Rafał
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Re: Otrzymywanie Co z CoCl2
Możliwe, że da się elektrolitycznie.
_________________ Terz chcem gwiasdke.
19 lis 2013, o 19:09
katsuo
W Supniewskim str 612 (metoda B) wygląda sensownie
_________________ On a long enough timeline, the survival rate for everyone drops to zero...
19 lis 2013, o 20:23
Finkur2
Ja nieco kobaltu otrzymałem w następujący sposób:
Do roztworu chlorku kobaltu dałem kilka kropel kwasu solnego i kilka wiórek cynku. Trzymałem chyba z tydzień w ciepłym miejscu i po tym czasie wyjąłem wiórki cynku, następnie pod zlewkę dałem magnes i przelałem zawartość do innego pojemnika, a opiłki kobaltu opłukałem wodą. Zbyt wydajna metoda to nie jest, ale prosta. Cynk jest troszkę reaktywniejszy od kobaltu, wiec go wyparł, z glinem i magnezem problem był taki, że to z kwasiorem niby reagowało, ale opiłków być to nie było.
20 lis 2013, o 00:08
rtecwet
Co pisze Supniewski w swojej książce? - chwilowo nie ma dostępu
Jeżeli wrzuciłeś do CoCl2 cynk to nie otrzymałeś czystego kobaltu tylko jego mieszaninę z cynkiem. Chcę otrzymać Co poprzez dodanie do r-ru jakiejś cieczy tak jak w przypadku otrzymywania bizmutu z drematolu....Żeby tam nie było innych ciężkich metali.
Supniewski jak dobrze pamiętam proponuje redukcję tlenku wodorem.
Kobalt otrzymałem całkiem czysty. Kiedy wyjmowałem cynk kobalt został jako opiłki na dole zlewki, bo przytrzymywał je magnes, a cynk, chlorek kobaltu i inne niepotrzebne rzeczy magnes mają w ... , więc się wylały
Kobaltu nie badałem na obecność zanieczyszczeń, ale jestem pewien, że cynku to tam wykryjesz, chyba że jakieś bardzo śladowe ilości czymśtam w CCl4
Kobalt jest zbyt aktywnym metalem by go się dało zredukować w roztworze wodnym. Proponuję jednak jeśli chcesz otrzymać drobny kobalt: - rozkład szczawianu kobaltu - rozkład mrówczanu kobaltu - redukcję roztworu soli kobaltu cynkiem - redukcję tlenku wodorem w podwyższonej temperaturze
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
20 lis 2013, o 18:08
rtecwet
Macie więcej info o szczawianie albo mleczanie kobaltu? Rozpuszczalne czy nie,barwa,itp?
Na 100% wydzieli się metaliczny kobalt a nie jego tlenek? Pytam bo szkoda wyrzucać r-r z Co2+ Ps. Bo podczas elektrlizy r-ru CoCl2 powstaje właśnie tlenk a nie metal.... "Trzecim sposobem, stosowanym w laboratoriach, jest elektroliza chlorku kobaltu(II): CoCl2 + H2O → CoO + H2 + Cl2" Wikipedia "tlenek kobaltu II"
Szczawian kobaltu na bank jest nierozpuszczalny jak niemal wszystkie szczawiany. Z mrówczanem może być gorzej, bo on się chyba w wodzie rozpuszcza. Barwa jest chyba różowa, jutro sprawdzę jak nie zapomnę.
Rozkładem szczawianu uzyskuje się drobny nikiel, wiec z kobaltem też powinno wyjść.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
21 lis 2013, o 00:13
Agrest
Dołączył(a): 23 lis 2006, o 17:58 Posty: 83 Lokalizacja: Wrocław
rtecwet napisał(a):
"Trzecim sposobem, stosowanym w laboratoriach, jest elektroliza chlorku kobaltu(II): CoCl2 + H2O → CoO + H2 + Cl2" Wikipedia "tlenek kobaltu II"
Wszystkie metale o potencjale od cynku w górę podczas elektrolizy ich soli wydzielają się na katodzie, a kobalt nie? To jakieś brednie są.
Nanocząsteczki niklu można otrzymać poprzez redukcję NiCl2 hydrazyną w środowisku zasadowym, czemu by nie miało się udać z kobaltem.
22 lis 2013, o 19:04
Finkur
**
Tylko, że koledze tu zapewne chodziło, żeby w ogóle mieć kobalt, a nie konkretnie nanocząsteczki czy inne takie. Poza tym hydrazyna to witaminka raczej nie jest.
Polecam redukcję cynkiem w środowisku lekko zakwaszonym. Zważyłem właśnie proszek kobaltu jaki tą metodą otrzymałem i mam tego 3,24g. Oddzielenie kobaltu od cynku jest banalne z uwagi na ferromagnetyczność tylko pierwszego.
22 lis 2013, o 21:30
Agrest
Dołączył(a): 23 lis 2006, o 17:58 Posty: 83 Lokalizacja: Wrocław
A mi chodziło o to, że hydrazyna jest wystarczająco silnym reduktorem, żeby zredukować Ni(II) do postaci metalicznej wiec zapewne i z kobaltem powinno być podobnie (do wyszukania w literaturze). Czy otrzymuje się w wyniku nanocząsteczki czy coś innego jest już rzeczą drugorzędną i zależeć będzie od sposobu prowadzenia redukcji. Jeśli ktoś szuka witaminek to raczej powinien zmienić zainteresowania (kobalt też jest rakotwórczy).
23 lis 2013, o 09:45
rtecwet
Też mi się wydało dziwne, że tlenek się wydziela podczas elektrolizy, ale skoro tak podaje wikipedia...
Hydrazyna pewnie byłaby dobrym rozwiązaniem, ale nie należy do tanich odczynników oraz jest niebezpieczną trucizną.
Chciałem wiedzieć trochę teorii, ale chyba trzeba będzie obejrzeć rozkład szczawianu na własne oczy
Na anodzie podczas elektrolizy dojdzie do utlenienia chloru, a na katodzie do redukcji wodoru. Z roztworu, gdzie są jony Co2+, Cl-, H+ i OH- usunięte zostaną Cl- i H+, więc strąci się Co(OH)2, a ten pewnie już po gotowaniu daje nasz tlenek. Inna sprawa, że oprócz wodoru w mniejszej ilości będzie się wydzielał też kobalt
23 lis 2013, o 14:50
rtecwet
Szczawian kobaltu ma barwę jasnoróżową i konsystencję mąki:) Wyprażyłem niewielką ilość tego związku (rzędu kilku mg) i zaobserwowałem, że powstał czarny, bardzo drobny proszek. Teraz nie wiem czy jest to Co czy CoO? - metalicznego połysku niestety nie zaobserwowałem... Możliwe, że ten kobalt od razu zamienił się w tlenek. Ps. Znacie jednoznaczną odpowiedźna pytanie: co to jest? Czy muszę zważyć substat i produkt; na podstawie wagi próbki oraz mas molowych stwierdzić czy jest to czysty metal czy tlenek.
Nie wszystkie metale o potencjale standardowym wyższym od cynku da się wydzielić elektrolitycznie. Poradnik galwanotechnika, mówi, że się kładzie powłoki kobaltowe, tylko z siarczanu kobaltu, a nie chlorku. Teoretycznie kobalt i nikiel są podobne, więc z chlorku też powinno się dać.
23 lis 2013, o 17:57
Finkur
**
rtecwet napisał(a):
Szczawian kobaltu ma barwę jasnoróżową i konsystencję mąki:) Wyprażyłem niewielką ilość tego związku (rzędu kilku mg) i zaobserwowałem, że powstał czarny, bardzo drobny proszek. Teraz nie wiem czy jest to Co czy CoO? - metalicznego połysku niestety nie zaobserwowałem... Możliwe, że ten kobalt od razu zamienił się w tlenek. Ps. Znacie jednoznaczną odpowiedźna pytanie: co to jest? Czy muszę zważyć substat i produkt; na podstawie wagi próbki oraz mas molowych stwierdzić czy jest to czysty metal czy tlenek.
Sprawdź czy reaguje na magnes. Kobalt metaliczny jest przyciągany, a CoO i Co3O4 już nie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość