Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Otrzymywanie wody amoniakalnej 
Autor Wiadomość
SianoPIS!

Post Otrzymywanie wody amoniakalnej
Siemka, mam takie pytanie jak otrzymać wodę amoniakalną ?
Czy wystarczy kupić amoniak w sklepie i zrobić roztwór np. 20 % ??

30 mar 2014, o 11:27
**

Post Re: Otrzymywanie wody amoniakalnej
Amoniak to bezbarwny gaz i wątpię żebyś go w sklepie kupił w butli (chyba jakieś zezwolenia na bezwodny amoniak trzeba).

Łatwo natomiast kupisz wodę amoniakalną, która jest 20-25% roztworem amoniaku w wodzie.

30 mar 2014, o 11:36
SianoPIS!

nie chodziło mi o amoniak w butli tylko taki spożywczy, który dodaje się do ciastek :D

30 mar 2014, o 13:45

Amoniak ze spożywczego to potoczna nazwa wodorowęglanu amonu NH4HCO3.

Wytworzyć z niego wodę amoniakalną jest dosyć łatwo, jednak będzie ona zanieczyszczona węglanem amonu.
Oto przepis:
1. Amoniak ze sklepu wsypujesz do kolby okrągłodennej, zamykasz korkiem z rurką, którą prowadzasz do dna jakiegoś naczynia, np. cylindra i zalewasz go zimną wodą. Kolbę zaczynasz ogrzewać, zachodzi reakcja:
NH4HCO3 = CO2 + NH3 + H2O
W cylindrze gazy się rozpuszczają i powstaje woda amoniakalna oraz węglan amonu:
NH3 + H2O = NH3*H2O
2NH3*H2O + CO2 = (NH4)2CO3 + H2O

Proste.

Aby usunąć z gazu powstający CO2 i otrzymać czystą wodę amoniakalną należy przed wprowadzeniem gazu co cylindra z wodą przepuścić go przez płuczkę ze stałym NaOH lub CaO. Te substancje zwiążą CO2 oraz wodę, a do cylindra powędruje czysty NH3.
NaOH + CO2 = NaHCO3
CaO + CO2 = CaCO3

Nie jestem pewny, czy w tych reakcjach powstają wodorowęglany sodu i amonu, czy węglany. W razie błędu proszę o poprawienie mnie.

30 mar 2014, o 13:56
SianoPIS!

Z góry dzięki ale jak sprawdzić o jakim stężeniu jest ta woda amoniakalna ?

30 mar 2014, o 20:04

Miareczkowanie kwasem solnym w obecności oranżu metylowego, lub dodanie nadmiaru kwasu i odmiareczkowanie go NaOH.

30 mar 2014, o 21:12

Możesz także wyprzeć amoniak związany w jego azotanowej soli - chyba najtańsza sól amonu występująca w ogrodnikach, za pomocą ługu. W porównaniu do wodorowęglanu koszt będzie dużo mniejszy - zakładając, że chcesz kupić ten sklepowy. Stężenie możesz sprawdzić na podstawie gęstości otrzymanej cieczy, jednak ta metoda nie jest tak dokładna jak acydymetria.

Warto oziębić wodę destylowaną w której będziesz rozpuszczać owy gaz. W którejś z książek Sękowskiego chyba opisana metoda otrzymania wody amoniakalnej.

31 mar 2014, o 15:43
SianoPIS!

A woda amoniakalna jakie może mieć największe stężenie ?

31 mar 2014, o 19:11
@MODERATOR

korzystanie z google, wikipedii itp. nie boli.

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

31 mar 2014, o 20:17
SianoPIS!

Zrobiłem to według tego przepisu :D
Oto przepis:
1. Amoniak ze sklepu wsypujesz do kolby okrągłodennej, zamykasz korkiem z rurką, którą prowadzasz do dna jakiegoś naczynia, np. cylindra i zalewasz go zimną wodą. Kolbę zaczynasz ogrzewać, zachodzi reakcja:
W cylindrze gazy się rozpuszczają i powstaje woda amoniakalna oraz węglan amonu:
NH3 + H2O = NH3*H2O

Proste.

Aby usunąć z gazu powstający CO2 i otrzymać czystą wodę amoniakalną należy przed wprowadzeniem gazu co cylindra z wodą przepuścić go przez płuczkę ze stałym NaOH lub CaO. Te substancje zwiążą CO2 oraz wodę, a do cylindra powędruje czysty NH3.
NaOH + CO2 = NaHCO3
CaO + CO2 = CaCO3

I wszytko było dobrze do puki nie zassało wody do kolby.

1 kwi 2014, o 19:14

No tu już trochę ty zawaliłeś, powinieneś rozłączyć aparaturę od razu po zaprzestaniu ogrzewania.

2 kwi 2014, o 09:12
SianoPIS!

Właśnie wiem :lol: a jeszcze takie pytanie czy jak podłącze do aparatury płuczkę z NaOH to nie będzie się w niej aby rozpuszczał amoniak ?

2 kwi 2014, o 14:19

Będzie, dlatego musisz użyć stałego NaOH.

2 kwi 2014, o 18:02

Dlaczego nie zadziałasz stężonym NaOH na węglan amonu? Przecież tak będzie łatwiej, nie będzie trzeba używać płuczek z ługiem.

5 kwi 2014, o 11:42

piczu14 napisał(a):
Amoniak ze spożywczego to potoczna nazwa wodorowęglanu amonu NH4HCO3.

Wytworzyć z niego wodę amoniakalną jest dosyć łatwo, jednak będzie ona zanieczyszczona węglanem amonu.
Oto przepis:
NH3 + H2O = NH3*H2O

Proste.

NaOH + CO2 = NaHCO3
CaO + CO2 = CaCO3

Nie jestem pewny, czy w tych reakcjach powstają wodorowęglany sodu i amonu, czy węglany. W razie błędu proszę o poprawienie mnie.

Nie wiem czy ktoś na ten temat jeszcze zajrzy, ale robię wszystko tak jak jest napisane i po ogrzewaniu kolby wszystko leci do wężyka odprowadzającego produkty. W nim para wodna reaguje z CO2 tworząc kwas, który reaguje z amoniakiem dając węglan amonu w środku rurki.
Jest jakiś sposób żeby temu zapobiec?
Jeśli ktoś to przegląda proszę o pomoc!!!

30 lip 2014, o 12:15

1. Myślę, że zasadę wiążącą CO2 lepiej dodać bezpośrednio do kolby razem z amoniakiem do pieczenia (np. warstwę amoniaku przysypać warstwą sody NaOH/CaO)
2. W ogóle to ja bym kupił w ogrodniczym azotan amonu lub siarczan amonu, w innym sklepie sodę kaustyczną lub ostatecznie kreta. Wsypał do kolby w stosunku mniej więcej stechiometrycznym (albo na oko 1:1), dolał troszkę wody żeby substraty miały w czym reagować, ogrzewał i jak poprzednio zbierał powstający amoniak w wodzie.

30 lip 2014, o 18:28

1. " warstwę amoniaku przysypać warstwą NaOH/CaO" bez "sody"

30 lip 2014, o 18:30

Dzięki za szybką odpowiedź.
Teraz tak się zastanawiam dlaczego sam na to nie wpadłem :)

30 lip 2014, o 19:54

ja zawsze robię z azotanu lub siarczanu . Dla azotanu proporcje wyglądają tak : 80 azo + 40 NaOH. Albo dobra , podam fragment z mojej dotychczasowej niepublkacji ,prosto z VMC :
Cytuj:
Azotan sodu·NaNO3

Do jego syntezy będzie nam potrzebny :

Azotan amonu techniczny(saletra amonowa)
Wodorotlenek sodu(soda żrąca)
Mieszamy w kolbce okrągłodennej 80 g azotanu amonu i 40 g NaOH. Kolbę szybko zamykamy korkiem z wężykiem gumowym. Koniec wężyka umieszczamy albo za oknem (gdy nie chcemy otrzymywać amoniaku) ,albo w butelce z lodowatą wodą w celu otrzymania dodatkowo amoniaku. Wąż nie może być zanurzony w wodzie , bo woda zostanie zassana do kolby i może pęknąć. Gdy reakcja samoistnie nie zachodzi , dodajemy kilka kropli wody. Azotan amonu zaczyna się rozpuszczać , kolba silnie nagrzewać (pochłanianie wody przez NaOH), aż wreszcie całość się rozpuszcza i zaczyna wrzeć. Wywiązuje się silnie amoniak. Gdy otrzymujemy amoniak, butelkę z wodą co jakiś czas silnie wstrząsamy i jednocześnie chłodzimy. Gdy reakcja się uspokoi , kolbę przenosimy na siatkę azbestową i ogrzewamy··na początku lekko , potem zaś silniej , aż do momentu zaprzestania wywiązywania się amoniaku. Do Gorącej papki dodajemy trochę wody i zawartość kolby przenosimy do parownicy , gdzie odparowujemy nadmiar wody.

Przepis podaje cały , ale patrzcie pod kierunkiem amoniaku.

30 lip 2014, o 21:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]