Autor |
Wiadomość |
Morrwa
|
Olejki Eteryczne- Podstawy
Witam, Mam 17 lat i chciałbym się zająć produkcją olejków eterycznych. Czytałem sporo na ten temat i stwierdziłem, że najlepszą opcją jest destylacja. Innymi opcjami są metody a na zimno (?) I na gorąco (??) polegające na wykorzystaniu gotowego oleju i dolaniu go do ziół/owoców z których chcemy zrobić zapach. Jednakże są to domowe sposoby, które nie zawsze są skuteczne. Mi nasuwa się pytanie: jest możliwość wykonania takowego olejku inną metodą niż pozostałe bez wykorzystania destylatora/ekstraktora ? Jeśli nie, to jakie najpotrzebniejsze przyrządy potrzebne byłyby do wyprodukowania olejku eterycznego?
Pozdrawiam, Kacper
|
28 lip 2014, o 21:46 |
|
|
Morrwa
|
Re: Olejki Eteryczne- Podstawy
PS. Wybaczcie za spam, jeszcze za mało ogarnąłem forum :/
|
28 lip 2014, o 21:47 |
|
|
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
|
oglądnij sobie film pt.: "pachnidło" . Hi hi hi Znajdziesz tam wiele "porad". Obyś się tylko ograniczył do ziół i kwiatów/owoców.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
|
28 lip 2014, o 23:09 |
|
|
Morrwa
|
Oglądałem film, niezły. Jednak wciąż ponawiam pytanie czy są jakieś proste metody otrzymywania takowych olejków, oczywiście w miarę rozsądne a nie poprzez mordowanie ludzi
|
29 lip 2014, o 13:08 |
|
|
PanDaniel
|
Witam...najlepszym sposobem otrzymywania olejków jest destylacja z parą wodną ... Korzystając z domowych sposobów maceracji ziół gorącym lub zimnym olejem otrzymasz tylko roztwór olejku w oleju ,a po destylacji surowca masz czysty olejek....Czyli potrzeba Ci zestawu do destylacji z parą wodną .... da radę też zestaw do destylacji prostej ...Pozdrawiam Daniel
_________________ Wyodrębnianie związków pochodzenia roślinnego => http://chomikuj.pl/SzaryCzlowiekzSzarejPolski
|
29 lip 2014, o 15:35 |
|
|
Asphalt
|
Hm, na upartego wystarczy kolba, korek i rurka:P. Rzecz jasna potrzeba pary jakoś ochłodzić ale to najmniejszy problem. Zawsze możesz zapytać kogoś starszego czy wie jak kiedyś bimber w domu pędzili bez żadnego sprzętu, tylko przy użyciu garnków i misek. Jest to prymitywny destylator ale daje radę.
Ogólnie destylacja z parą wodną olejków jest najlepszą metodą, a przynajmniej w przypadku tych, które sam wyodrębniałem.
|
29 lip 2014, o 17:17 |
|
|
Morrwa
|
Ok, dzięki wielkie właśnie takich odpowiedzi poszukiwałem dam znać jak mi się uda
|
29 lip 2014, o 18:34 |
|
|
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
|
popatrz w dziale sklep bardzo często są podawane oferty sprzedaż takich zestawów
|
6 sie 2014, o 22:08 |
|
|
Morrwa
|
Ok, mam znajomego, który posiada zestaw. W tym tygodniu zrobimy olejek miętowy. Swoje postępy napiszę na forum
|
1 paź 2014, o 22:07 |
|
|
PanDaniel
|
Teoretycznie później można z olejku miętowego otrzymać czysty mentol w kryształach no ,ale to może sprawiać już pewne trudności... więcej info w : "Preparatyka Fitochemiczna" H. Gertig i Z. Kowalewski można pobrać z mojego chomika http://chomikuj.pl/Dano30/Chemia+-+Ekst ... 228421.pdf
_________________ Wyodrębnianie związków pochodzenia roślinnego => http://chomikuj.pl/SzaryCzlowiekzSzarejPolski
|
2 paź 2014, o 20:25 |
|
|
Morrwa
|
z chęcią się z nim zapoznam. Na chomiku poleciała ocena
|
6 paź 2014, o 18:47 |
|
|
Morrwa
|
jeszcze nie przeglądałem materiału, ale powiedz mi proszę, czy znasz może źródło gdzie mogę znaleźć informacje nt. oczyszczania przedestylowanych olejków, by były przydatne do spożycia? (gł. dodatek do ciast)
|
11 paź 2014, o 18:10 |
|
|
PanDaniel
|
Dziń Dybry ...Przecież dodając np. skórkę z cytryny czy pomarańczy do ciasta nie stosuję się żadnych procedur mających na celu uzdatnienie olejku do spożycia...Czyli taki olejek po destylacji zawiera praktycznie te same substancje lotne co surowiec tylko w większym stężeniu przez co nadaję się bez przeszkód jako aromat do ciasta czy nalewek...Tylko jak z wszystkim należy zachować umiar olejki eteryczne potrafią w większych ilościach być toksyczne i działać drażniąco na żołądek i nerki ...Na skórę stosuję się olejki rozcieńczone...Do celów leczniczych najlepiej stosować olejki przebadane z atestem... A co do oczyszczenia to nie jest to konieczne jednak możliwe tylko raczej potrzebne będą już drogie sprzęty i czasochłonne procedury czyli w domowych warunkach używając słoika zamiast zlewki nie da rady ...
|
12 paź 2014, o 01:03 |
|
|
eko osiem[*]
@MODERATOR
|
Ale całkowicie sie zgadzam to czemu to doczyszczać do spożycia
|
12 paź 2014, o 01:10 |
|
|
Morrwa
|
z tego co słyszałem, podczas destylacji uwalniane jest setki estrów i podobnych związków. Niektóre z nich są szkodliwe i konieczne jest przeprowadzenie odpowiedniego zabiegu.
|
15 paź 2014, o 22:56 |
|
|
Asphalt
|
Jeśli nie wlejesz do ciasta pół litra destylatu a parę kropel, tyle ile można się spodziewać dajmy w skórce cytryny którą bez zastanowienia dasz do ciasta to będzie dobrze. Wiele substancji nas otaczających jest toksyczna jednak nie wchłaniasz ich w dawkach szkodliwych .
|
16 paź 2014, o 08:25 |
|
|
Morrwa
|
ok, mam już destylator i elegancki statyw. jestem totalnie ZIELONY w tych sprawach i mniej więcej wiem co to chłodnica, deflegmator i odstojnik. Z tego co wiem te dwie ostatnie pełnią rolę kolumny rektyfikacyjnej.
Czytałem, żeby uzyskać olejek należy wykonać destylację z parą wodną. Dlaczego? Czy jest możliwość pominięcia dodawania pary wodnej? Jak zmieniłby się efekt, jeśli do kolby z wodą (ok. 70C) dodałbym po prostu pokrojonych skórek np. pomarańczy i zwyczajnie ogrzewał kolbę? Czy tego typu destylacja jest mniej efektywna?
|
17 gru 2014, o 15:57 |
|
|
Asphalt
|
Deflegmator i odstojnik to daleko do kolumny... Pierwsza sprawa, chłodnice podpinasz tak aby woda leciała w przeciwną stronę niż pary destylatu. Destylujesz z parą wodną ponieważ destylacja zachodzi w niższej temperaturze niż wrze sam olejek(dajmy limonen wrze grubo ponad 100*C) tj. pary wody porywają daną substancje. Możesz wykonać to jak napisałeś tylko pamiętaj aby bardzo rozdrobnić materiał który poddajesz destylacji.
|
17 gru 2014, o 17:57 |
|
|
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
|
i dzięki temu zjawisku omija się proces rozkładu tych substancji. Jak tylko będziesz destylował bez pary , to zanim cokolwiek odparuje , to się rozłoży . Pamiętasz doświadczenie : wrzenie letniej wody ? zasada taka sama ,tylko tu nie stosuje się próżni , a prężność pary wodnej.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
|
19 gru 2014, o 21:50 |
|
|
Morrwa
|
hah, udało mi się, zrobiłem tak, że pary wydzielały się wraz z materiałem roślinnym. Oczywiście potraktowałem to wodą destylowaną. Teraz mam ok. 1cm3 olejku (z cytryn). Pytanie, jak to oddzielić od wody? Pipeta Pasteura zbiera większość olejku wraz z wodą, zaś co do kwestii z rozdzielaczem... Tego olejku jest bardzo mało i nie wiem, czy byłaby to dobra opcja...
|
25 sty 2015, o 13:34 |
|
|
Asphalt
|
Pobierz całość do strzykawki i wypchnij wodę. To chyba najprostsza domowa metoda.
|
25 sty 2015, o 13:46 |
|
|
driver123a
|
olejki eteryczne naturalne tydzień temu zamówiłam z tego sklepu https://konopiafarmacja.pl/101-olejki-eteryczne-naturalne- z naturalnymi aromatami i moje wykonane prze ze mnie wypadły duuuuużo gorzej
|
28 lut 2024, o 19:04 |
|
|