Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Rozkład termiczny Azotanu Wapnia na NO2 
Autor Wiadomość

Post Rozkład termiczny Azotanu Wapnia na NO2
Witam

Od kilkunastu dni przekopuję internet w poszukiwaniu taniego źródła NO2, i znalazłem bardzo fajną metodę termicznego rozkładu azotanu wapnia :

2Ca(NO3)2 => 2CaO + 4NO2 + O2

Teoretycznie metoda dziecinnie prosta, grzejemy azotan, otrzymujemy gaz który następnie przepuszczamy przez chłodnicę i otrzymujemy ciekły NO2. (N2O4) Oczywiście musiał być jakiś haczyk, a konkretnie dwa.
Najpoważniejszym problemem jest temperatura rozkładu, która wynosi 600C, natomiast temperatura robocza szkła Simax jak wnioskuję z ich karty wynosi 500C. (Najwyższy dozwolony krótkotrwały zakres roboczy - strona 2 -> Źródło ) Więc w czym to grzać ?
Drugim problemem jest tlen. Póki co mam dwa pomysły na pozbycie się go :
a) powolny rozkład azotanu, przy zastosowaniu odpowiednio dużej chłodnicy do kolby zbiorczej dolatywałby już skroplony NO2 a tlen można odprowadzić boczną szyjką kolby zbiorczej, aczkolwiek trzeba się liczyć ze stratą około 5-10% NO2.
b) sproszkowane żelazo w kolbie lub tuż za nią, wysoka temperatura powodowałaby jego utlenianie i zatrzymanie tlenu w formie stałej. ( nie mam pojęcia czy to zadziała )

Prosiłbym o rady co z tym zrobić, zanim nakupuję sprzętu który okaże się bezużyteczny.

Pozdrawiam

24 paź 2014, o 13:22

Post Re: Rozkład termiczny Azotanu Wapnia na NO2
Zakładam, że chcesz otrzymać ten wredny gaz w domowych warunkach... Szczerze odradzam Ci tego. Powiedz do czego Ci to potrzebne a może znajdziemy jakąś alternatywę, mniej toksyczną...

24 paź 2014, o 14:32

Utleniacz do hybrydowych silników rakietowych 8) Niestety wybór jest mały, żeby nie powiedzieć że znikomy. Jedyną alternatywą w moim wypadku jest HNO3, 90% to minimum. Kwas jest lepszy pod względem praktycznym, łatwiej się go przechowuje itd. ale znowu do jego uzyskania potrzebny jest kwas siarkowy, oczywiście można go kupić, ale co to za zabawa ? 8)
Jestem świadom tego jak trujące są te związki, więc jakakolwiek prowizorka nie wchodzi w gre. Całość chciałem robić w zamykanej komorze z MDFu, z wyciągiem na zewnątrz, a gotowy, skroplony gaz trzymać w osobnej chłodziarce w ciśnieniowym aluminiowym zbiorniku.

24 paź 2014, o 14:59

A czemu nie podtlenek azotu, jak reszta ludzi od hybrydowych rakiet? Tzn ciekaw jestem, nie bronię robić.
Z innych propozycji ( roztwarzanie miedzi w HNO3, proces Birkeland-Eyde -> do znalezienia na yt) ten wydaje się najprostszy i najtańszy.
Mogłaby się sprawdzić jakaś własnorobiona aparatura stalowa. Stal czerni się w ciekłych mieszaninach azotanów z wodorotlenkami, stal się pasywuje w stężonym kwasie azotowym. Myślę, że rozżarzone żelazo kiepsko by się sprawdziło jako pochłaniacz tlenu.

24 paź 2014, o 16:39

kno3 napisał(a):
A czemu nie podtlenek azotu, jak reszta ludzi od hybrydowych rakiet? Tzn ciekaw jestem, nie bronię robić.

Między innymi dlatego że NO2 skrapla się przy ciśnieniu atmosferycznym a temp. wrzenia to 21C, natomiast by skroplić N2O potrzeba albo dużego ciśnienia, albo temp. rzędu -90C, i ani jedno ani drugie nie jest osiągalne (opłacalne) w domowych warunkach. Podtlenek ma tą zaletę że w przypadku jego wydostania się co najwyżej zaczniemy się śmiać, i będziemy mogli przewietrzyć pokój bez żadnych szkód na zdrowiu, w przypadku NO2 już tak kolorowo nie jest, ale za to silnik zyskuje lepszy impuls. Bez ryzyka nie ma zabawy :twisted:

kno3 napisał(a):
proces Birkeland-Eyde

To była moja pierwsza myśl. Ale 30g na 1kWh to trochę drogo jednak. Fajne jako ciekawostka, lub do wytwarzania małych ilości gazu.

kno3 napisał(a):
stal się pasywuje w stężonym kwasie azotowym.

Chyba miałeś na myśli aluminium ? Aluminium bałbym się zastosować. W formie pyłu jest wysokoenergetycznym paliwem, a aluminiowy pojemnik z płynnym azotanem wewnątrz rozgrzany do 600C nie wróży niczego dobrego.

24 paź 2014, o 17:12

Nie tylko aluminium się pasywuje w HNO3. Żelazo, nikiel, chrom. Stali nierdzewnej czasami pomaga się uzyskać warstwę pasywną kwasem azotowym.

25 paź 2014, o 22:25

Tak więc kupiłem już pierwszy sprzęt. Szkło Termisil jakaś wyprzedaż na allegro, sprzęt używany i za grosze. Postaram się zrobić testy rozkładu wraz z próbkami metali jak najszybciej się da.

27 paź 2014, o 19:32

W preparatyce Supniewskiego znalazłem pare ciekwaych syntez NO2(Polecam sobie ściagnąć np z chomika, bo na forum już chyba nie ma. W książce jest dokładny i fachowy opis procesu). Mianowicie jesli chcemy go otrzymac z soli, to azotan ołowiu będzie lepszy, ponieważ temp. rozkładu=temp.topnienia> 470*C,a tlenek ołowiu można regenerowac HNO3. Poza tym takie prażenie lepiej przeprowadzić w retorcie metalowej(puszka z rurką miedzianą, uszczelnione wszystko poxy), wtedy szkło nie popęka. Myślę też, że dużo NO2 otrzymamy poprzez prażenie saletry z odwodnionym kwasem fosforowym(odrdzewiacz).

14 lis 2014, o 16:38

Qwerty napisał(a):
W preparatyce Supniewskiego znalazłem pare ciekwaych syntez NO2(Polecam sobie ściagnąć np z chomika, bo na forum już chyba nie ma. W książce jest dokładny i fachowy opis procesu). Mianowicie jesli chcemy go otrzymac z soli, to azotan ołowiu będzie lepszy, ponieważ temp. rozkładu=temp.topnienia> 470*C,a tlenek ołowiu można regenerowac HNO3. Poza tym takie prażenie lepiej przeprowadzić w retorcie metalowej(puszka z rurką miedzianą, uszczelnione wszystko poxy), wtedy szkło nie popęka. Myślę też, że dużo NO2 otrzymamy poprzez prażenie saletry z odwodnionym kwasem fosforowym(odrdzewiacz).

Dzięki ! Książkę zassałem, przejrzałem i zakupiłem : D Teraz czekam na azotan wapnia i z nim będę próbował na początku. Wzmiankę o nim znalazłem na forum science madness ale żadnych konkretnych danych na temat aparatury i wydajności niestety nie było. Aczkolwiek jeśli uda się go rozłożyć kompletnie bez wytwarzania jakiś innych związków to koszt 1kg gazu nie powinien przekroczyć 8-10zł.

15 lis 2014, o 23:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]