Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 
Alco Crystal - skład? 
Autor Wiadomość

Post Alco Crystal - skład?
Orientuje się ktoś czym jest rzekomy mineralny krystaliczny granulat, który ma redukować wady smakowe i zapachowe domowych alkoholi?
Dodam, że producent opisuje ten środek jako nierozpuszczalny w wodzie.
Pozdrawiam.

18 kwi 2015, o 21:14

Post Re: Alco Crystal - skład?
A w alkoholu rozpuszczalny? Może to jakaś substancja która działa jak węgiel aktywowany - adsorbuje związki o dłuższych łańcuchach węglowych które odpowiadają za nieprzyjemny smak alkoholi.

19 kwi 2015, o 01:10
@MODERATOR

Raczej tak specyficznego info należało by szukać na odpowiednich sąsiednich forach typu : http://wino.org.pl/forum/
Tam na ten temat znajdziesz wszystko, na forum chemicznym jedynie smakujemy alkohole :lol:
oczywiscie w wyjatkowych sytuacjach :lol:
pozdrawiam

19 kwi 2015, o 01:39

@piczu14 W alkoholu też nie, bo po 1-3 dniach trzeba go odfiltrować sączkiem.

@eko osiem Haha, tak myślałem lecz sądziłem też, że ktoś stąd będzie to wiedział : D
Skoro mineralny to myślałem, że zrobię go sobie sam, bo u mnie w Obi za 7g tego specyfiku 12 zł -.-

19 kwi 2015, o 11:50
@MODERATOR

@tibia313 poszukaj po necie może gdzieś karta charakterystyki ze składem będzie :lol:

19 kwi 2015, o 13:00
**

Skoro "mineralny" i nierozpuszczalny w wodzie oraz alkoholu to może silikażel? Też ma właściwości adsorpcyjne, mniejsze od węgla aktywnego, ale zawsze coś.

19 kwi 2015, o 13:43

Przewijałem komentarze i miałem napisać o silicagelu, ale finkur mnie uprzedził. Wilgoć wchłania, ale czy "śmieci"? Stawiam jeszcze na jakąś żywicę analogicznie do wymieniaczy jonowych /kationowych, ale nie wiem, czy to możliwe.

19 kwi 2015, o 18:26

Poza tym 1l węgla wystarcza na przefiltrowanie 7-9 litrów spirytusu, więc 7g silicagelu miało by wystarczyć na 20 litrów wódki?

19 kwi 2015, o 22:59

chemik23 napisał(a):
@tibia313 poszukaj po necie może gdzieś karta charakterystyki ze składem będzie :lol:

Szukałem - bez skutku :p

20 kwi 2015, o 18:17

poczytałam na ten temat w internecie i jakiś koleś napisał, że po porównaniu z próbkami kontrolnymi nie zaobserwował żadnej zmiany. w związku z tym, śmiało stwierdzę, że analizowanie w jaki sposób to coś działa i co zawiera jest zwyczajnie bez sensu.. to mi trochę przypomina najzwyklejsze w świecie placebo, tylko w kwestii alkoholu, a nie zdrowia... usuwanie zapachu czy wad smakowych może odbywać się na różnorakiej drodze: zaczynając od zwykłej absorpcji, adsorpcji, przez chemiczne neutralizatory zapachów, kończąc na biologicznych neutralizatorach.

do tego bardzo niska cena... i brak składu na stronie producenta.

20 kwi 2015, o 20:56

Zapewne jest to jakiś anionit. Łatwo można to sprawdzić przepuszczając lekko kwasową wodę przez złoże tego produktu i badając pH tego co zostało wlane i wycieku. Z punktu widzenia oczyszczania alkoholu, gdzie po fermentacji zawiera on różne estry i kwasy organiczne usunięcie tych ostatnich powinno dobrze wpłynąć na walory smakowe.

21 kwi 2015, o 06:37

Nieprzyjemny smak alkoholu po destylacji powodują też alkohole o dłuższych łańcuchach, a tych anionit raczej nie usunie?

21 kwi 2015, o 16:49

notserious napisał(a):
poczytałam na ten temat w internecie i jakiś koleś napisał, że po porównaniu z próbkami kontrolnymi nie zaobserwował żadnej zmiany. w związku z tym, śmiało stwierdzę, że analizowanie w jaki sposób to coś działa i co zawiera jest zwyczajnie bez sensu.. to mi trochę przypomina najzwyklejsze w świecie placebo, tylko w kwestii alkoholu, a nie zdrowia... usuwanie zapachu czy wad smakowych może odbywać się na różnorakiej drodze: zaczynając od zwykłej absorpcji, adsorpcji, przez chemiczne neutralizatory zapachów, kończąc na biologicznych neutralizatorach.

do tego bardzo niska cena... i brak składu na stronie producenta.

Chyba to samo widzieliśmy w internecie, tyle, że w moim przypadku preparat zadziałał, gdyż w jednej próbce alkoholu nieprzyjemny wręcz odrażający zapach został zredukowany i jest bardzo słabo wyczuwalny, a w drugiej już jest tylko słaby.

21 kwi 2015, o 23:03
@MODERATOR

I pomyśleć że dawniej zwykły chlebek razowy typu graham czy pumpernikiel wystarczyl by pozbyć sie złego smaku :lol:
Księżycówka musi mieć odpowiedni smaczek :lol: raczej to nie proces filtracji jest najważniejszy a dobrej jakości produkty to zapewniają oraz stabilność destylacji.
Zbyt wiele dobrych przepisów nie polega na doczyszeniu tylko na konkretnej recepturce zrobienia dobrego skladu :lol:
Taką jaką dziadek robil ksieżycówkę to klękajcie narody świata takiej nigdzie nie spotkalem, niestety nie znam recepturki :cry:
pozdrawiam
eko

22 kwi 2015, o 00:05

No panowie, ja wiem, że po raz kolejny nie chce się destylować, ale przedogon i pogon wypadało by wywalić, a nie denaturat pić.. Na wątrobę niezdrowo :lol:

22 kwi 2015, o 13:56

Nie wiem, czy można poruszać tu taki temat, ale zwykłe odrzucenie przedgonu i pogonu nie wystarczy, żeby uzyskać dobry smak. Potrzebna jest destylacja na kolumnie z refluxem. Jeśli takowego sprzętu nie posiadamy, to bardzo dobrym rozwiązaniem jest filtracja zmrożonego destylatu przez węgiel aktywowany.

22 kwi 2015, o 14:11

Skoro temat się już tak rozwinął to, co może się znajdować w tak zwanym "pogonie" co mogłoby być szkodliwe?

22 kwi 2015, o 15:34

Alkohole, kwasy, aldehydy itp. itd. o długich łańcuchach (dłuższych niż 2C). Powodują one mdły zapach i smak bimbru. Natomiast przedgon to wszystkie estry, metanol itp., które wrzą niżej niż etanol i powodują ostry zapach destylatu.

22 kwi 2015, o 17:42
@MODERATOR

@piczu14 metanol w bimbrze??? :lol: raczej nie !!

22 kwi 2015, o 21:09
@MODERATOR

Ze smakiem wiąże się aromat by wypełnić całość, nie moze to byc jałowe pozbawione aromatu :roll:
moim zdaniem sukces bardziej leży w dobrym przepisie niż w sposobie destylacji, co wyraznie można sprawdzić na stronkach takich jak np. http://www.whisky.pl/lancuch.html#jak-powstaje
Szkocka wishy w większosci smakuje tak jak na myszach by była pędzona ale kilka gatunków w tym Ballantine’s nie posiada tego mysiego smaczku :lol:
pozdrawiam
eko

22 kwi 2015, o 23:22

chemik23 napisał(a):
@piczu14 metanol w bimbrze??? :lol: raczej nie !!

To byś się zdziwił :D Jednym z produktów (w małej ilości) fermentacji jest właśnie metanol.

@eko, zależy co się robi. Przepis przepisem, ale równie ważna jest odpowiednia destylacja. Z nawet najlepszego przepisu, metodą garnkową nie otrzyma się dobrego trunku :D

23 kwi 2015, o 09:31

MAM ! Przekartkowałem całą encyklopedię techniczną -chemia, by to znaleźć! Wiedziałem, że gdzieś o tym pisali. Wszystkie te paskudztwa, to nic innego jak olej fuzlowy ! Tutaj króciutki opis tego świństwa.
Cytuj:
Olej fuzlowy, mieszanina alkoholi pierwszorzędowych [patrz->alkohole], głównie izopentylowego oraz n-propylowego, i izobutylowego z domieszką alkoholi wyższych (C6-C9), kwasów tłuszczowych i ich estrów.

Olej fuzlowy jest oleistą cieczą o nieprzyjemnym zapachu i toksycznym działaniu, miesza się z wodą, alkoholem etylowym, eterem dietylowym. Powstaje jako produkt uboczny podczas otrzymywania alkoholu etylowego na drodze fermentacji węglowodanów wskutek fermentacji leucyny, waliny i innych substancji towarzyszących węglowodanom.

Olej fuzlowy jest wyodrębniany ze spirytusu surowego metodą rektyfikacji. Stosowany do produkcji rozpuszczalników.

A co do destylacji, to przydała by się końcówka -deflegmator. Z Sękowskiego pamiętam, że miała postać kolumny z krótkimi odcinkami rurek szklanych lub kuleczek.

24 kwi 2015, o 08:39

Zależy co chcemy uzyskać na wyjściu. Jak wystarcza tylko w miarę dobre oczyszczenie lub owocówki to można zastosować deflegmator. Natomiast jeśli zależy nam na czystości sklepowego wyrobu, to tylko destylacja na stabilnej kolumnie z refluxem.

24 kwi 2015, o 10:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]