Czyszcznie orzecha włoskiego zeby nadawal sie do spozycia
Autor
Wiadomość
orzech wloski
Dołączył(a): 15 gru 2016, o 09:17 Posty: 1
Czyszcznie orzecha włoskiego zeby nadawal sie do spozycia
Witam,
Na codzien zajmuje się skupem i sprzedażą orzecha włoskiego w skorupie. Z tego co zauważyłem na giełdzie w Broniszach bardzo często sprzedają orzecha wyczyszczonego ( bielutka skorupka, podejrzewam ze przy okazji cos dodane od grzyba) .
Poszukuje zatem osoby, która pomogłaby mi znaleźć optymalne rozwiązanie do czyszczenia tychże orzechów. Oczywiście za gratyfikacja finansowa. Poszukuje srodków po użyciu których orzech wciąż nadawałby się do spożycia nawet po zbadaniu przez sanepid. Słyszałem cos o używaniu nadmanganianu ( sodu , potasu??) .... w każdym bądź razie jeżeli ktoś byłby zainteresowany proszę o kontakt.
Pozdrawiam
15 gru 2016, o 09:31
chemik23
@MODERATOR
Dołączył(a): 6 sie 2012, o 18:38 Posty: 434 Lokalizacja: POLSKA
Re: Czyszcznie orzecha włoskiego zeby nadawal sie do spozyci
Nadmanganian zabarwi na ciemnobrązowo i lepiej tego nie jeść. jesli już to woda utleniona ok. 12 %.
_________________ Chemik 23
15 gru 2016, o 10:00
NaOH+Al
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 18:34 Posty: 175 Lokalizacja: Pod krzesłem
Re: Czyszcznie orzecha włoskiego zeby nadawal sie do spozyci
Jeżeli czyścić - H2O2 Jeżeli barwić - roztwory jakichś tanin.
17 gru 2016, o 11:41
Gbeyo
Dołączył(a): 23 lis 2009, o 22:18 Posty: 248
Re: Czyszcznie orzecha włoskiego zeby nadawal sie do spozyci
A może czyszczenie mechaniczne w czyszczarce bębnowej? Tanie, nie zmieniające smaku, zapachu, nie wprowadzające niepotrzebnych dodatków chemicznych...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 21 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników