Czy np. traktując powierzchnię oczyszczonego i wypolerowanego elementu metalowego jakimś kwasem, na podstawie np. zabarwienia powierzchniowego wynikającego z reakcji z 1: Mn lub 2:(Cr lub Ni) dało by się z dużym prawdopodobieństwem określić która jest to próbka ?
Najwięcej procentowo pierwiastka znaczącego do identyfikacji jest Mn w próbce 1. Kwas solny ? Co myślicie na ten temat ?
24 gru 2019, o 04:00
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Re: Detekcja rodzaju wytopu stali na podstawie reakcji chemi
Skoro tylko jedna ze stali zawiera nikiel, to najlepiej analizować jego zawartość. Jeśli nie powstanie różowe zabarwienie z dimetyloglioksymem - to stal 1., jeśli się pojawi, to stal 2.
_________________ Terz chcem gwiasdke.
26 gru 2019, o 10:01
mmilch
Dzięki wielkie za podpowiedź. Tak mam tylko te dwie stale do odróżnienia.
Opcji z dimetyloglioksymem z pewnością spróbuję, mam wobec tego jeszcze pytanie w temacie przygotowania odczynnika:
W przykładzie MT test niklu wykonany został na jednozłotówce wykonanej z tzw. "miedzioniklu". Niklu jest w niej pewnie ze 20% lub więcej.
Pytanie zatem czy ten sam roztwór w takich samych proporcjach będzie odpowiedni zatem do wykrywania niklu w stopie stali zawierającym go tylko ok. 0.40% ?
Czy może powinny się zmienić proporcje dimetyloglioksymu, chlorku amonu i etanolu (jeśli tak to jakie były by najbardziej odpowiednie) ?
28 gru 2019, o 14:31
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Co do proporcji nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, natomiast DMG kojarzy mi się jako mocno czuły względem niklu. Znalazłem jeszcze takie papierki do wykrywania niklu w stopach: http://www.destaing.com/en/dermatology- ... spot-test/ a w karcie charakterystyki jest podany z grubsza skład: https://www.chemotechnique.se/pdf/msds/nt.pdf - czułość na poziomie 10ppm, także bardziej, niż wystarczające. Sądząc po składzie, mieszanka podana w MT powinna zadziałać jak należy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości