mietek napisał(a):Dobry666 napisał(a):Dzięki Sulik - tak też myślałem. Jak już wspomniałem, mam te trzy świetlówki u siebie w pokoju i po dłuższym siedzeniu w nocy, np. przed kompem, jak już zbieram się lulu (:lol:), to mam takie dziwne uczucie pieczenia i suchych oczu :/
No właśnie, siedzisz w domu przed kompem w którym jak mniemam masz monitor LCD który jest podświetlany niczym innym jak... świetlówkąWięc o ile argumenty co do toksyczności świetlówek wyglądają na uzasadnione, to z tym światłem jest to trochę hipokryzja.
Źle mnie zrozumiałeś

Nie zwalam wszystkiego na świetlówki. Wiem jak zachowują się oczy po dłuższej pracy przy komputerze, albo czytaniu - patrzenie się na małą powierzchnie monitora, lub książki powoduje ograniczenia w nawilżaniu gałki ocznej jak już wspomniałem. Byłbym (niedouczonym) hipokrytą, gdybym stwierdził, że to wina świetlówek - a tak nie napisałem

Zawsze należy brać pod uwagę wiele innych działających czynników. Stwierdziłem tylko, że wymiana świetlówek na żarówki, może coś pomóc a nie cudownie uleczyć suchość oczu