Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Dna z cebuli! 
Autor Wiadomość

Dodam jeszcze dla tych, co by przypadkiem probowali mieszanine Ac2O - EtOH, to sie robi na cieplo (nie pamietam dokladnej temperatury) takze uwazajcie zebyscie nie posneli nad mieszanina w oparach eteru:D

27 sie 2005, o 20:16

no i kolejne pytanie ktore mnie neka .. dlaczego DNA Wydziela sie po dodaniu zimnego EtOH ? ...

na 666 postach koncze pisanie siana :))

28 sie 2005, o 01:09

yyy dzis wzielem do szkoly probke DNA które wlasnie otrzymalem w WW procesie, po jej obejrzeniu moj chemik powiedzial że mozna stwierdzić czy jest to DNA jeśli odbarwi się je odpowiednim wskaźnikiem a potem wystawi na działanie promieni UV , chciał bym wiedziec czy ktos z was słyszał o tej metodzie i czy mogl by mi powiedziec cos wiecej o niej. :)

11 paź 2005, o 15:50

no i kolejne pytanie ktore mnie neka .. dlaczego DNA Wydziela sie po dodaniu zimnego EtOH ? ...

ja bym stawiał na różną rozpuszczalność w etanolu i wodzie z płynem, albo coś w tym stylu

Idioci ciągle od nas odchodzą...

13 paź 2005, o 14:21
@GŁÓWNY MODERATOR

Moim zdaniem to jest raczej destabilizacja koloidu (DNA ma tak wielkie czasteczki ze w wodzie z plynem tworzy koloid)

13 paź 2005, o 20:01

no tak ale teraz jest taka sprawa ... jestem na biol chemie ... i przynioslem babce te DNA , a ona chce zebym jej udowodnil jakos ze jest to DNA ... moj chemik mowil mi wlasnie o tym odbarwieniu w UV . a czy sa jeszcze jakies metody na oznaczenie DNA ?? Pomocy

13 paź 2005, o 20:19
@GŁÓWNY MODERATOR

Sa specjalne znaczniki laczace sie z DNA, ale moim zdaniem najlepiej byloby zrobic z tego IR tudziez NMR i dac do interpretacji komus obeznajomionemu. Podejrzewam jednak, ze nikogo takiego nie znasz, wiec najlepiej bedzie poddac hydrolizie i sprobowac wykryc: cukry, zasady azotowe i kwas fosforowy (ale potrzeba duzej ilosci takiego DNA do metod chemicznych)

13 paź 2005, o 20:34

heh czyli dupa blada ... no moj chemik powiedizal ze poszuka w domu skaznikow i ze ma lampe UV ... ale :) ... jak to z chemikami bywa ... :) nieiwedomo czy to zrobi :P :) :) :)

13 paź 2005, o 20:35
@GŁÓWNY MODERATOR

Sprostuje cos: "duza ilosc" to w tym przypadku ok. 1-2g. Mysle ze tyle mozesz otrzymac :)

13 paź 2005, o 21:26

taak tylko ze niczego nigdy niepoddawalem hydrolizie :> ? :) pozatem moje lab niedysponuje hyba takim sprzetem i odczynnikami aby wykryc produkty hydrolizy ...

13 paź 2005, o 22:20
@GŁÓWNY MODERATOR

Wyglada to mniej wiecej tak: 1 g DNA wygotowujesz z jakimis 20 ml 5% kwasu solnego, chlodzisz, zobojetniasz rozc. r-r NaOH, nastepnie probke dzielisz na trzy czesci. Do jednej z nich dodajesz soli jakiegos metalu ciezkiego, np. Pb, aby wykryc fosforany - swiadczy o tym powstajacy osad. Zobacz tabele rozpuszczalnosci - tam sa kolory poszczegolnych fosforanow. Aby wykryc cukry, przeprowadzasz probe Trommera (chyba tak) - ogrzewasz probke ze straconym Cu(OH)2, powinien wytracic sie Cu2O. Zasady azotowe mozna wykryc prawdopodobnie za pomoca proby na alkaloidy - chodzi o tworzenie sie nierozpuszczalnego kompleksu z bizmutem, opisywal to Sekowski bodajze w Efektownej chemii, nie pamietam dokladnie przepisu.

13 paź 2005, o 22:32

Post Hmm
Chyba muszę was wszystkich zasmucić... studiuję medycynę, więc z biochemią mam wieeele wspólnego, poza tym kwasy nukleinowe i białka to moja życiowa pasja. Z powyższego doświadczenia nie widzę żadnych szans na otrzymanie kwasu deoksyrybonukleinowego, poza tym DNA NIE ŚMIERDZI!
A żeby otrzymać na tyle kwasu żeby go zobaczyć trzebaby było kilogram tej cebuli posiekać, a i tak kwas DNA trzeba zabarwić by go móc ujrzeć. Dla zainteresowanych robi się to w tak zwanej reakcji Feulgena, przy pomocy rozcieńczonego kwasu solnego (by wypreparować grupy aldehydowe) i zasady Schiffa- wtedy otrzymamy piękny fioletowo- szkarłatny kolor... i to będzie nasze DNA. Poza tym gdy dodamy spirytusu do DNA ( nieważne czy schłodzony, czy gorący, wstrząśnięty czy niemieszany) natychmiast zajdzie denaturacja... i jeszcze to podgrzewanie... :lol: nie... nie... nie... to jest raczej przepis na rybonukleinowego, lekko schłodzonego drinka z palemką i ściętym białkiem... SMACZNEGO...

23 paź 2007, o 23:34
**

No jak wstrząśnięty nie mieszany to lepszy, ale przy tej zabawie na prawdę wali ("the thing" z cebuli i płynu) co do denaturacji to musisz mieć racje :D A z tond nasuwa się mi pytanie, nie wiesz jak można by to zrobić tak by DNA uzyskać. Nie musi być cebula :p

24 paź 2007, o 15:51

Mówisz i masz! ... ale jest to dość skomplikowana zabawa, choć jak czytam różne posty na tym forum, to niektórzy już chyba doktorat mogliby pisać. Więc po pierwsze trzeba mieć materiał z kodem np. zwyczajny włos, zresztą gdzie możemy znaleźć DNA to doskonale wiecie :) co tu dużo gadać... próbkę trzeba poddać działaniu restryktaz, aby uzyskać fragmenty STR, które następnie się namnaża. Jest to tak zwana technika PCR ( Polymerase Chain Reaction ) albo reakcja Mullisa. "Pocięte" restryktazami fragmenty ogrzewa się w obecności Taq ( enzym polimerazy DNA uzyskany z bakterii Thermus aquaticus- jeden z najpopularniejszy w biochemii ). Zabawa jest o tyle pracochłonna, że czynności których jest uhuhu i jeszcze trochę trzeba powtarzać parenaście razy aby otrzymać 20 zasadowy oligonukleotyd. Technicznie bardzo trudna, bo najmniejszy błąd i denaturacja :(
Współczesne laboratoria syntetyzują DNA bardzo szybko, za pomocą aparatury z mikrochipami. Ogólnie DNA jest baaaaardzo delikatne i taka metoda chaupnicza jak ta z cebulą nie istnieje. Jakby DNA było takim "twardzielem" to nie byłoby tylu paskudnych chorób postmutacyjnych... jak wiecie nawet światło jest dla DNA w pewnym sensie zabójcze (UV), ale szukajcie i nie traćcie nadziei... Ogólnie DNA można uzyskać tylko z czystej tkanki, szczególnie z homogenatu, który uzyskać nietrudno, gorzej później...

24 paź 2007, o 22:11

Wszystko zależy od tego w jakim celu chcemy to DNA wyizolować, jeżeli tylko po to żeby zobaczyć i mieć frajdę, że zrobiliśmy to w domu, to metoda którą przedstawiono na początku wystarczy w zupełności. Chyba, że ktoś ma ambicje zabawiać się w transformację otrzymanym materiałem genetycznym, wtedy faktycznie należałoby zastosować metody ekstrakcji bardziej oszczędzające DNA ;)
co do techniki PCR, stosuje się ją do "multiplikacji" konkretnych fragmentów nici i denaturacja jest pierwszym etapem tegoż procesu...

a i można zobaczyć DNA izolowane nawet z małej ilości tkanki, na ćwiczeniach robiliśmy to w "epenroffkach" i było widać

pozdrawiam i odsyłam do google, jest wszystko

24 paź 2007, o 23:57
*

Włosy nie zawierają DNA, za to cebulki włosa tak i wystarczy to żeby określić czyj to włos (a raczej czyja cebulka). Poza tym DNA podobno zawiera również ślina i wyżej wspomniane <"dobrze wiecie :roll: ">. Z <"dobrze wiecie :roll: "> też można by spróbować, tylko trzeba się jakoś pozbyć śluzu :lol:

MAM CIĘ!

7 lis 2007, o 19:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2