Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Potas i rtęć - jak rozdzielić ? 
Autor Wiadomość

Post Potas i rtęć - jak rozdzielić ?
W jaki wposób można rozdzielić roztwór potasu w rtęci ??

5 gru 2005, o 17:27

na 666 postach koncze pisanie siana :))

5 gru 2005, o 17:31

odparować wode to bendziesz miał już sól ale sączek raczej odpada....
dekantacja ? sol zostanie na dnie :D bo się nie ropszucza w Hg :D
Ludzie wy to macie DZIWNE problemy...

5 gru 2005, o 19:07
Hehe może jemu chodzi o to żeby rteć nie podgrzewać zanadto bo otrzyma sie tlenek rtęci który do najmniej trujących nie należy :wink:
Chyab poprzez destylacje, ale potas z rtęcią tworzy amalgamaty[czy to jest płynne??] więc chyba tak łatwo nie rozdzielić.

5 gru 2005, o 19:08
@MODERATOR

Ja mam ten sam problem tylko z sodem. A rtec i metale np, sod, potas tworza amalgamaty czyli roztwor metalu w rteci.

P.S. Jemu nie chodzi o zadna sol tylko sam metal (potas)

5 gru 2005, o 19:30

P.S. Jemu nie chodzi o zadna sol tylko sam metal (potas)
No właśnie. :)

A czy rozpuszczalność potasu w rtęci maleje wraz ze spadkiem temperatury ??
Bo jeżeli tak, to można by obnizyć temperaturę rtęci i potas powinien się wytrącić.
Chyba to byłby lepszy pomysł niż oddestylowywanie rtęci.

5 gru 2005, o 20:06
jak wlejesz to do wody to potas przereaguje a rtęć nie :P ale rozumiem ,że zależy ci na potasie ,a nie na rtęci :D :D

5 gru 2005, o 20:42

5 gru 2005, o 20:44
@GŁÓWNY MODERATOR

Sprzedaj ten stop i kup za to metaliczny potas. Tak będzie najprościej. Jedyna inna droga to oddestylowanie rtęci w wysokiej próżni, ale jak rozumiem możliwości techniczne chyba na to nie pozwalają :)

PS do czego chcesz użyć ten potas? Czy ten stop jest płynny, czy stały?

6 gru 2005, o 01:15

Post ....
No to jedyna metoda destylacja ale ogolnie stopow metali sie nie rozdziela a ze stop jest plynny to bez roznicy..;) daj to do wody potas sie rozpusci bedziesz mial rtec a potas sobie kupisz przez neta... najprostrze wyjscie
Temp. wrzenia potasu ok 800C Temp. wrz rteci 360C mozesz destylowac ale ja tam za rtecia nie przepadam a jeszce opary.;P no i raczej powinienes wykonac to w atm. obojetnej bo potas jest bardzo reaktywny i pewnie sie zapali w 360C Btw... skad masz amalgamat? a skoro masz dostep do takich rzeczy to nie wyobrazam sobie abys nie mial dostepu do czystego potasu..;)

6 gru 2005, o 01:19

wlej do benzenu, a nuz sie potas wynurzy! a jak nie to znajdz ciezsza ciecz niereagujaca z potasem ani rtecia

6 gru 2005, o 01:52
@GŁÓWNY MODERATOR

Problem jest taki, że potas i rtęć tworzą stop - to mniej więcej tak jakbyś próbował rozdzielić stop magnezu i żelaza za pomocą ciężkiej nafty...

6 gru 2005, o 01:55
@MODERATOR

Post Re: ....
mikor napisał(a):
No to jedyna metoda destylacja ale ogolnie stopow metali sie nie rozdziela a ze stop jest plynny to bez roznicy..;) daj to do wody potas sie rozpusci bedziesz mial rtec a potas sobie kupisz przez neta... najprostrze wyjscie
Temp. wrzenia potasu ok 800C Temp. wrz rteci 360C mozesz destylowac ale ja tam za rtecia nie przepadam a jeszce opary.;P no i raczej powinienes wykonac to w atm. obojetnej bo potas jest bardzo reaktywny i pewnie sie zapali w 360C Btw... skad masz amalgamat? a skoro masz dostep do takich rzeczy to nie wyobrazam sobie abys nie mial dostepu do czystego potasu..;)

Amalgamat potasu mozna otrzymac poprzez elektrolize soli potasu (jako katode trzeba wtedy uzyc rteci) i nie jest to tak strasznie trudny i kosztowny zabieg tylko trzeba miec rtec 8) a jesli chodzi o destylacje to trzeba miec naprawde bardzo szczelna aparature i oczywiscie zestaw do destylacji prozniowej ktory tani nie jest :? . Poza tym jak oddestyluje rtec to potas zaraz zacznie mu reagowac z otoczeniem, a przeciez napisal ze zalezy mu na czystym metalicznym potasie.

P.S. (do P2O5) chyba rzeczywiscie jak ci bardzo na tym zalezy to musisz sobie kupic - innej rady nie ma. Sam chcialbym zobaczyc np. metaliczny sod, ale widzisz sam jakie trudnosci sie przy tym napotyka :? :D .

6 gru 2005, o 16:45

Elmo napisał(a):
P.S. (do P2O5) chyba rzeczywiscie jak ci bardzo na tym zalezy to musisz sobie kupic - innej rady nie ma. Sam chcialbym zobaczyc np. metaliczny sod, ale widzisz sam jakie trudnosci sie przy tym napotyka :? :D .
Oczywiście, wszystko można kupić, ale jest większa satysfakcja jak się zrobi samemu. :P

Słyszałem, że metaliczny potas można jakoś wyekstrahować, tylko nie wiem czym. :(

PS.
Co sądzicie o moim pomyśle z wymrazaniem ??

6 gru 2005, o 19:44
@MODERATOR

P2O5 napisał(a):
Elmo napisał(a):
Oczywiście, wszystko można kupić, ale jest większa satysfakcja jak się zrobi samemu. :P

Słyszałem, że metaliczny potas można jakoś wyekstrahować, tylko nie wiem czym. :(

PS.
Co sądzicie o moim pomyśle z wymrazaniem ??

No jasne ze lepiej samemu zrobic. calkowicie sie z toba zgadzam, ale niekiedy nie ma innej rady - trzeba kupic - tak jest z kwasem siarkowym i tak jest z metalami aktywnymi i nic sie na to nie poradzi :( .

A pomysl nie jest za dobry bo rtec krzepnie juz w temperaturze ok. 35 stopni C, poza tym jak zobaczysz potas w rteci? (w r-ach wodnych krysztalki sa widoczne, w przypadku amalgamatu to i potas i rtec maja mniej wiecej ten sam kolor)

6 gru 2005, o 20:16
@MODERATOR

Chyba ze sprobujesz obnizyc do temp. ok. -15 stopni C i przesaczyc. Wtedy jesli na saczku zostanie cialo stale o polysku metalicznym to znaczy ze to potas (tylko bedzie ci reagowac z saczkiem :? )

6 gru 2005, o 20:21

Post Re:
Elmo napisał(a):
Chyba ze sprobujesz obnizyc do temp. ok. -15 stopni C i przesaczyc. Wtedy jesli na saczku zostanie cialo stale o polysku metalicznym to znaczy ze to potas (tylko bedzie ci reagowac z saczkiem :? )

Jeżeli robił elektrolizę na rtęci to cząsteczki potasu są mikroskopojnej wielkości. Najlepiej kupić - zgadzam się z kolegami, bo cena za potas jest niczym w porównaniu do ceny za prąd, rtęć, nerwy i zdrowie (opary).

Pozdro

8 sie 2012, o 07:42

Post Re: Potas i rtęć - jak rozdzielić ?
Witam
Może się jeszcze da coś z tym zrobić... Jaką ten stop ma temperaturę topnienia?
Jakby dodać do tego stopu toluenu i podgrzać do stopienia stopu, to czy rtęć nie opadnie na dno a potas nie będzie pływał ku powierzchni?
To są tylko moje gdybania, także proszę o potwierdzenie...
Pozdrawiam, Rafał

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

11 sie 2012, o 09:51

Post Re:
Tweenk napisał(a):
Problem jest taki, że potas i rtęć tworzą stop

... i stopy te (rtęci z metalami alkalicznymi) zaliczają się do niezwykle ciekawych pod względem termodynamiki i w ogóle metaloznawstwa. Tworzy się w nich kilka związków międzymetalicznych (tzw. intermetalików) których temperatury topnienia są wyższe niż temperatury topnienia zarówno potasu, jak i rtęci. Mało jest podwójnych stopów metali, w których wykres fazowy ma miejsce położone na osi Y (temp.) wyżej niż jego końce tj. czyste metale. Do stopów takich oprócz Hg-K i Hg-Na zaliczają się między innymi stopy ołowiu z niektórymi metalami z lewej strony układu. Niestety pożyczyłem książkę z której móglbym wrzucić układ Hg-K, ale kiedyś go zamieszczę. Poniżej na wykresie wrzuciłem stop z drugiej wspomnianej grupy: Ołowiu z Wapniem. Fazy takie bywały wykorzystywane w niektórych stopach łożyskowych, tzw. babbitach alkalicznych. Są to bowiem fazy twarde w miękkiej osnowie. (Zwykle nie są to te najwyżej topliwe fazy, bo one są na środku a dodatków używa się mało). Starym, klasycznym stopem z takiej grupy jest Bahnmetall, tzn stop ołowiu z 0,7% Ca, 0,6% Na, oraz 0,04% Li.

Obrazek

2 wrz 2012, o 20:43

Post Re: Re:
Cytuj:
Jakby dodać do tego stopu toluenu i podgrzać do stopienia stopu, to czy rtęć nie opadnie na dno a potas nie będzie pływał ku powierzchni?

Nie.

buracyl napisał(a):
Tweenk napisał(a):
Problem jest taki, że potas i rtęć tworzą stop

... i stopy te (rtęci z metalami alkalicznymi) zaliczają się do niezwykle ciekawych pod względem termodynamiki i w ogóle metaloznawstwa. Tworzy się w nich kilka związków międzymetalicznych (tzw. intermetalików) których temperatury topnienia są wyższe niż temperatury topnienia zarówno potasu, jak i rtęci. Mało jest podwójnych stopów metali, w których wykres fazowy ma miejsce położone na osi Y (temp.) wyżej niż jego końce tj. czyste metale. Do stopów takich oprócz Hg-K i Hg-Na zaliczają się między innymi stopy ołowiu z niektórymi metalami z lewej strony układu. Niestety pożyczyłem książkę z której móglbym wrzucić układ Hg-K, ale kiedyś go zamieszczę. Poniżej na wykresie wrzuciłem stop z drugiej wspomnianej grupy: Ołowiu z Wapniem. Fazy takie bywały wykorzystywane w niektórych stopach łożyskowych, tzw. babbitach alkalicznych. Są to bowiem fazy twarde w miękkiej osnowie. (Zwykle nie są to te najwyżej topliwe fazy, bo one są na środku a dodatków używa się mało). Starym, klasycznym stopem z takiej grupy jest Bahnmetall, tzn stop ołowiu z 0,7% Ca, 0,6% Na, oraz 0,04% Li.

Obrazek

2 wrz 2012, o 20:44

Post Re: Potas i rtęć - jak rozdzielić ?
A potas chyba troszeczkę zanieczyszczony litem można otrzymać jeszcze w taki sposób że miesza się chlorek potasu z chlorkiem litu ( nie wiem niestety w jakich proporcjach ) obniżając ich temperaturę topnienia do jakiś 400*C bo temperatura chlorku litu to jakieś 700*C a potasu 600*C lub na odwrót tylko nie wiem jakich elektrod można użyć w takiej temperaturze czy żelazne się nadają ?

3 cze 2013, o 17:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]