Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Sole i osady :) 
Autor Wiadomość
Post Sole i osady :)
Mam takie zadanie.

w trzech probówkach znajdują się rozcieńczone roztwory wodne:
1.Azotan(V) miedzi(II)
2.Chlorek żelaza (III)
3.siaeczan (VI) cynku
Wspólnym odczynnikiem wytrącającym osad w KAŻDEJ probóce jest:
a)H2SO4
b)H2CO3
c)HNO3
d)HCl

Wydaje mi się że to napewno nie będzie kwas węglowy, a chyba solny.

I czy tu chodzi o to który kwas jest mocny a który nie?

13 sty 2006, o 18:09

dosyć ciekawe pytanie, kwas węglowy strąca osady tylko w środowiskach zasadowym lub obojętnym, natomiast tu w reakcji słaby kwas wypierałby mocny. Wszystkie sole którego mogłyby utworzyć się z pozostałych podanych kwasów są w wodzie rozpuszczalne, więc tu nie ma wpólnego odczynnika strącającego osad :)

To jest chyba pytanie z haczykiem....

Obrazek
weź udział:

13 sty 2006, o 18:25
Ale takie zadanie było w tamtym roku na olimpiadzie chemicznej na etapie rejonowym;

13 sty 2006, o 18:29

nie wiem, niech wypowie się ktoś kto brał w tej olimpiadzie i rozwiązał to dobrze, ja stawiam że żaden odczynnik nie wytrąca osadu :)

Obrazek
weź udział:

13 sty 2006, o 18:36
Tak teraz sobie pomyślałem że to musi być kwas węglowy. Bo tylko jego sole są nierozpuszczalne w wodzie

13 sty 2006, o 20:17
hmm ale w poleceniu zadania nie jest napisane, ze to ma byc osad nierozpuszczalny w wodzie, wiec po prostu chodzi o osad..wiec to wedlug mnie moze byc odp b) czyli kwas węglowy

13 sty 2006, o 21:01

hmm ale w poleceniu zadania nie jest napisane, ze to ma byc osad nierozpuszczalny w wodzie, wiec po prostu chodzi o osad..

hmm... a jak jest osad to on nie jest z reguly nierozpuszczalny??? tak tylko pytam...

14 sty 2006, o 00:10
@GŁÓWNY MODERATOR

Wspólnym odczynnikiem strącającym jest H2CO3, tworzą się nierozpuszczalne węglany. Swoją drogą jeśli ktoś jest w stanie otrzymać rzeczywisty związek H2CO3 to gratuluję, powinien tam być jakiś węglan, ale tak to bywa z zadaniami na konkursie gimnazjalnym. Pozostałe odczynniki nie strącą żadnej soli. Nie wiem DMChemik o co ci chodzi z tym wypieraniem jakichś kwasów :? Tu nie chodzi o moc kwasu tylko o rozpuszczalność soli.

14 sty 2006, o 03:31
u mnie na konkursie tez bylo podobne zadanie :

Co znależy dolac do rzek aby oczyscic je z fosforanu (V) sodu ?

A) HNO3
B) NaCl
C) SO2
D) Al(OH)3

No czyli jak wytrącic osad ...
nic mi tu nie pasowało... HNO3 - co to da ? Tylko niepotrzebnie doleje się jony H+ i NO3-, NaCl - śmiech na sali- , SO2 no to to juz wogole bezsens...,i jeszcze myslałem nad D) ,ale przeciez to jest nierozpuszczalna w wodzie substancja !! Strzeliłem na A, myslalem ze moze kwas azotowy jakos to utleni czy cos ale tez bezsensu <lol>

Wogole konkurs byl bez sensu - jakim cudem ja mam rozwiązać 8 zadan obliczeniowych w ciągu 60 min, bez kalkulatora ?? :szok: No i jeszcze dochodzą zadania zamknięte...

14 sty 2006, o 07:53
coś przesadzili z tym zadaniem. zawsze sie znajdzie takie na które nikt nie zna odpowiedzi ale ktoś zrobi bo mu sie uda strzelić

Ostatnio edytowano 15 sty 2006, o 20:14 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

14 sty 2006, o 10:18

jakim cudem ja mam rozwiązać 8 zadan obliczeniowych w ciągu 60 min, bez kalkulatora ??

Następnym razem zabrać kalkulator :-)

14 sty 2006, o 10:53

dziwne zadanie w W.N taka reakcja chyba nie zachodzi :/ jeśli nawet to wyjdzie shit bo:

Al(OH)3 + Na3PO4 --> AlPO4 + 3NaOH

Wolne jony sodowe połaczą się z jonami wodorotlenkowymi, potem w wodzie dysocjacja i z środowisko silnie zasadowe. z jednego mola wodorotlenku glinu 3 mole NaOH3!!! chyba ten zabieg byłby bardziej szkodliwy dla ekosystemu niż fosforan sodu :P

GG:3716505

14 sty 2006, o 11:37
no właśnie !!! zresztą Al(OH)3 nie reaguje z Na3PO4. bo schemat zdaje się jest taki :

Sól rozp. + zasada/ sol/kwas rozp --> osad + zasada/sol/kwas rozp.

(ewentualnie mozna 2 osady np.)

ZABRONILI NAM KALKULATORA[/b]

14 sty 2006, o 12:45
Teoretycznie NaOH tez nie powinien reagować z Al.
Wydaje mi się, że tworzy się tu związek kompleksow i woda, ale mogę się mylić ;)

14 sty 2006, o 22:40
ale nie uwazasz ze na konkursie gimnazjalnym- związki komplexowe to troche przesada ? :szok: :szok: :szok:

15 sty 2006, o 09:21

To duża przesada, nawet w liceum śa one niezbyt mocno omawiane.

15 sty 2006, o 13:03

Teoretycznie NaOH tez nie powinien reagować z Al.
Wydaje mi się, że tworzy się tu związek kompleksow i woda, ale mogę się mylić ;)

Reaguje. a rakcja jaka zachodzi to:
2Al + 6NaOH ----> 2Na3AlO3 + 3H2

15 sty 2006, o 16:05
mysle ze perhydrol chcial raczej podkreslic ze nie wszystko w chemii jest teoretyczne. Ale na etapie gimnazjum nie wprowadza się wyjątkowych reakcji i niezależnie od tego czy Al(OH)3 reaguje z Na3PO4 czy nie, w programie mamy wpisane i mamy się uczyć że NIE REAGUJE.

15 sty 2006, o 16:12

ale raczej nie w warunkach normalnych, wiem że w krecie jest pył alu i pod wpływem wrzącej wody zachodzi jakś tam reakcja, bardzo burzliwa zreztą.

15 sty 2006, o 16:14
@GROŹNY WOŹNY

Post Re: Sole i osady :)
Explosion napisał(a):
Mam takie zadanie.(...)
Wydaje mi się że to napewno nie będzie kwas węglowy, a chyba solny.

I czy tu chodzi o to który kwas jest mocny a który nie?

Tutaj chodzi o to że jak coś nam się strąca/wydziela(np trudno rozp osad/gaz) i opuszcza środowisko reakcji to przesówa równowagę w prawo (jak mi to ostatnio Tchemik wytłumaczył przy otrzymywaniu BaCO3 z Ba(NO3)2 i H2C2O4 ;) )
pozdrawiam
Szymon

15 sty 2006, o 16:39
ale raczej nie w warunkach normalnych, wiem że w krecie jest pył alu i pod wpływem wrzącej wody zachodzi jakś tam reakcja, bardzo burzliwa zreztą.

nieprawda, ja kiedys sobie wlozylem tak dla beki kawalek folii aluminiowej do roztworu NaOH i gdzies po 5 minutach zaczęło reagowac (trzeba bylo chyba poczekac dlatego ze najpierw musialo sie roztworzyc Al2O3)

15 sty 2006, o 19:14

Wspólnym odczynnikiem strącającym jest H2CO3, tworzą się nierozpuszczalne węglany. Swoją drogą jeśli ktoś jest w stanie otrzymać rzeczywisty związek H2CO3 to gratuluję, powinien tam być jakiś węglan, ale tak to bywa z zadaniami na konkursie gimnazjalnym. Pozostałe odczynniki nie strącą żadnej soli. Nie wiem DMChemik o co ci chodzi z tym wypieraniem jakichś kwasów :? Tu nie chodzi o moc kwasu tylko o rozpuszczalność soli.

chodziło np. o to:

Cu(NO3)2+H2CO3==>CuCO3(osad)+2HNO3

tymczasem węglan miedzi jest jak najbardziej roztwarzalny w kwasie azotowym, już samo środowisko jest kwaśne ze względu na hydrolizę :)

Tak jak kiedyś wytrącaliśmy szczawian wapnia, to dodawaliśmy najpierw kwasu szczawiowego (i nic się nie strącało :( ), następnie dadawaliśmy wody amoniakalnej i dopiero powstawał osad szczawianu wapnia :)

Obrazek
weź udział:

15 sty 2006, o 20:36

Kein napisał(a):

nieprawda, ja kiedys sobie wlozylem tak dla beki kawalek folii aluminiowej do roztworu NaOH i gdzies po 5 minutach zaczęło reagowac (trzeba bylo chyba poczekac dlatego ze najpierw musialo sie roztworzyc Al2O3)

On mówił o reakcji stałego NaOH z Al. A taka raczej nie zachodzi :roll:
Jeśli masz r-r NaOH w H2O to idzie tak
2Al + 2NaOH + 6H2O → 2Na[Al(OH)4] + 3H2↑.

15 sty 2006, o 20:47
No oczywiście, ze chodzilo mi o reakcje w wodnym r-r ;)
A chodziło mi o to, że teoria a rzeczywistość to dwa różne światy ;)

15 sty 2006, o 21:05
No właśnie,wrzuciłem do stężonego NaOH kawałek folii aluminiowej.
Roztwór zaczął robić się szary, a folia się rozpuściła, wszystko przebiegało bardzo gwałtownie, wydzielał się palny gaz chyba wdór.

NaOH +Al--------->
jakie substancje powstały w roztworze?

15 sty 2006, o 21:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona