Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
acylowanie wobec DMAP
Przeprowadzałam reakcje acylowania II-rzędowej grupy hydroksylowej bezwodnikami:
- octowym - zachodzi bez problemu w pirydynie i temp pok. po jednej dobie, lub we wrzacym bezwodniku po pół godz
- bursztynowym - zachodzi we wrzącej pirydynie wobec DMAP
oraz chlorkiem kwasu nikotynowego - acylowanie nie zachodzi wobec DMAP, ani wobec trimetyloaminy, oczywiście we wrzącej pirydynie.
Dlaczego z bezw. bursztynowym wobec DMAP poszła reakcja, a z chlorkiem wobec DMAP już nie? przecież chlorek jest bardziej aktywny niż bezwodnik, to jeszcze łatwiej powinno acylowanie zajść. Wytłumaczcie mi, please, o co tu chodzi...
9 lut 2006, o 22:04
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Chlorek kwasu nikotynowego w ogóle jest trwały? W końcu ma atom azotu z wolną parą która jest dość nukleofilowa...
Proponowałbym utlenić najpierw ten kwas do N-tlenku np. za pomocą H2O2 i wolframianu jako katalizatora a potem estryfikować chlorkiem otrzymanym z takiego N-tlenku kwasu karboksylowego.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
13 lut 2006, o 01:27
Oxygenium
jest trwały. jak myślisz, czy ta wolna para elektronowa może obniżać aktywność chlorku kwasu nikotynowego?
13 lut 2006, o 20:03
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Raczej tak... chociaż że pirydyna jest mało aktywna w reakcjach substytucji elektrofilowej, to ogólnie cały pierścień pirydynowy jest raczej elektrodonorowy. Kwasu używasz w postaci chlorowodorku czy też w postaci wolnej? Jeśli w postaci wolnej, to możliwe, że sam chlorek działa jednocześnie jako zasada, a dodatek TEA lub DMAP powoduje rozkład produktu.
13 lut 2006, o 23:39
Oxygenium
Uzywam wolnego chlorku kwasu nikotynowego, nie jego chlorowodorku, a znalazłam publikację, w której używali właśnie chlorowodorek. reakcja szła pieknie, wydajności powyżej 80 %. Tak sobie myślę, że może rzeczywiście DMAP robi krzywdę chlorkowi... No bo DMAP to raczej katalizator acylowania bezwodnikami... Co by było bezpieczniejsze dla chlorku kwasowego? trzeciorzędowa amina może?
14 lut 2006, o 17:48
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Zrób chlorowodorek z chlorku kwasowego i tyle - przepuszczanie gazowego HCl przez roztwór chlorku kwasowego w niepolarnym rozpuszczalniku np. benzen albo toluen, powinien wytrącić się chlorowodorek.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości