Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Tryptamina 
Autor Wiadomość
*

Post Tryptamina
Czy można otrzymać tryptaminę w wyniku reakcji indolu z 1-amimo-2-chloro-etanem. Chodzi mi o alkilowanie metodą Friedela-Craftsa.

2 maja 2005, o 09:00
Raczej nie, gdyż podstawienie nastąpi do pierścienia aromatycznego, a nie do pirolowego. Synteza tryptaminy raczej tylko z tryptofanu.

2 maja 2005, o 11:10
Napewno jesli nastapi podstawienie to w pierscieniu pirolowym , ale nie z 1-amimo-2-chloro-etanem , ktory jest bardzo nietrwaly , moze przechodzic w azirydyne i ma atom azotu z wolna para elektronowa co uniemozliwia przeprowadzenie klasycznej reakcji Friedela-Craftsa. Najprostrza metoda jest zastosowanie reakcji Mannicha ...

2 maja 2005, o 12:04
Acetate, dobrze mówisz. Ja dzisiaj jakiś chyba niewyspany jestem......

Ale faktycznie, azot z wolną parą razcej będzie miejscem kontaktu.

2 maja 2005, o 12:33
*

a co by było gdybym to alkilował 1,2-dichloroetanem? Czy doszłoby do podstawienie w pierścieniu pirolowym? Wtedy atom chloru będzie można zastąpić grupą aminową. /wyjdzie coś z tego?

2 maja 2005, o 15:43
Alkilowanie pierscieni pirolowych powinno sie przeprowadzac w lagodnych warunkach , jesli masz zamiar klasycznie alklowac 1,2-dichloroetanem to mozesz sie spodziewac 'zesmolenia' zweglenia reakcji ... teoretycznie przeprowadzajac reakcje w ktorej reagent bedzie rozpuszczalnikiem mozesz otrzymac di-podstawiony produkt ...

Wychodzac z indolu musisz uzyc reagenta o nieduzej 'sile' alkilowania ze wzgledu na duza reaktywnosc pierscienia pirolowego ...

Najprosciej otrzymasz ta amine dekarboksylujac tryptofan ...

2 maja 2005, o 16:53
Czyli tak jak wspomniałem. Po co sobie życie utrudniać :wink:

2 maja 2005, o 17:22
*

Tak chciałem sobie tylko poeksperymentować.

2 maja 2005, o 18:35

a co by było gdybym to alkilował 1,2-dichloroetanem? Czy doszłoby do podstawienie w pierścieniu pirolowym? Wtedy atom chloru będzie można zastąpić grupą aminową. /wyjdzie coś z tego?
Jaką masz pewność, że produkt alkilowania nie zalkiluje indolu i nie "złączy" dwóch cząsteczek indolu razem ?

3 lut 2006, o 23:01
*

nie mam żadnej pewności :( Reakcja będzie przebiegać pewnie z niską wydajnością.
Najlepszą metodą otrzymywania tryptaminy jest chyba dekarboksylacja z tryptofanu.

5 lut 2006, o 15:18

A skąd tryptofan? Chyba nie z bananów.. Da się go jakoś kupić?

5 lut 2006, o 15:24
*

tryptofan można kupić http://www.chemik.aip.pl/ ale 25 g kosztuje 99zl.
Można też samemu otrzymać z mleka.

5 lut 2006, o 15:36

http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/2788 jak chcesz to tutaj masz opis syntezy tryptofanu, ja z niego nic nie kumam, ale moze Ty zrozumiesz ;) Swoja droga widziałem gdzies do kupienia tryptofan, lecz był on w cenie 150zł za gram, jakos tak, wiec niezbyt fajny :/ Widziałem Takze rózne sposoby produkcji tryptamin z podpuszczki serowej (podobno najbardziej bogata w tryptofan), poprzez ogrzewanie jej, bodajże z roztworem na2co3... tylko reszte jakbys kciał miec czystą tryptaminke to trza było duuuzio destylowac :/ poszukaj na necie, wpisz tryptamina podpuszczka czy cuś i bedziesz miał

5 lut 2006, o 15:37
5-hydroksy-tryptofan (5-HTP) w ilości 3 gram w 30 kapsułkach za 34 złote. Na allegro ===> http://www.allegro.pl/item85690654_5_ht ... _5htp.html . Pozdr

20 lut 2006, o 18:50
*

20 lut 2006, o 21:20

Wezcie sobie aloes (...) w srodowisku zasadowym nastepnie dekarboksylacja przy uzyciu octanu zynku(II) lub octanu miedzi(II) albo chyba da sie jeszcze przez ogrzewanie w mieszaninie cykloheksanu i cykloheksanolu.

12 mar 2006, o 22:07
moge zaoferowac tanie 5-htp, czystosc powyżej 99% HPLC, dobra cena. kontakt na [email protected]

14 mar 2006, o 02:47

ale odkopalem temat... :) a tryptaminę, właściwie jej pochodną nie byłoby łatwiej otrzymać przez hydrolizę melatoniny...? a dla czystej HJ potem LAH i tryptamina... albo inna metoda mówi by działać na fenylohydrazynę acetalem tylko nie wiem jak sie nazywa to hmm... :D (4,4-dimetoksybutyloamina) : (MeO)2CH(CH2)2CH2NH2

Ostatnio edytowano 1 sty 2007, o 17:48 przez patryk_ja, łącznie edytowano 1 raz

1 sty 2007, o 16:07

3-metoksypropyloamina lub eter metylo 3-propylo-1-aminowy

GG:3716505

1 sty 2007, o 17:42
*

Melatonina jest strasznie droga, a na fenylohydrazyne żeby otrzymać odpowiednią tryptaminę trzeba podziałać (MeO)2CH(CH2)2CH2NR2 systematycznie można to nazwać 4,4-dimetoksybutyloaminą. Inaczej też to się nazywa acetalem dimetylowym 4-(N,N-dimetylamino)butanalu (ta nazwa lepiej oddaje charakter chemiczny związku). Niestety tego badziewia nie można nigdzie kupić, a synteza tego wymaga kilku etapów.

A Ty Kain nie wiem co 3-metoksypropyloamina lub eter metylo 3-propylo-1-aminowy ma do tej syntezy i do tej cząsteczki.

Odpowiednią tryptaminę najlepiej otrzymać przez reakcję indolu z chlorkiem oksalilu, następnie przyłączenie grupy -NR2 do powstałego związku i redukcję za pomocą LAH.

I pamiętajcie dimetylotryptamina jest nielegalna tak samo jak dietylotryptamina. Cała reszta jest na legalu.

1 sty 2007, o 20:06

Skoro już tak daleko zabrnęliśmy to reakcję fenylohydrazyny z acetalem w jakim rozpuszczalniku powinno się prowadzić? Eter to może byc? Oraz jak z temperaturą i czasem reakcji? A odnośnie acetalu: FURAN + HCl -> 4-chlorobutanol. 4-chlorobutanol --PCC--> aldehyd 4-chloromasłowy. Aldehyd 4-chloromasłowy + 2MeOH --H2SO4 stęż.--> 1-chloro-4,4-dimetoksybutan (acetal chyba powinien się rozpaść pod wpływem silnego kwasu...? ) 1-chloro-4,4-dimetoksybutan --NHR2--> N,N-dialkilo-4,4-dimetoksybutyloamina. Jak z rozpuszczalnikami, temperaturami w tych reakcjach itp?
W sumie całkowicie zapomniałem o tej reakcji z chlorkiem oksalilu :)

A co do legalności tryptamin to wiele z nich jest zabronionych, w gruncie rzeczy są to najsilniejsze halucynogeny...

1 sty 2007, o 22:10
*

Reakcja powinna przebiegać w inertnej atmosferze. Hydrochlorek fenylohydrazyny jest ogrzewany wraz z aminoacetalem i 40% wodnym roztworem kwasu siarkowego przez dwie godziny. Tutaj masz linka z dokładnym przepisem http://www.erowid.org/archive/rhodium/c ... dmten.html

Analizując tę reakcję to jest bardzo dobra do otrzymywania tryptamin podstawionych w pozycji 5, bo ciężko jest dorwać 5-podstawiony indol.

Do tryptamin niepodstawionych w pierścieniu benzenowym najlepsza jest metoda z chlorkiem oksalilu. Pomimo tego że są tu trzy etapy to i tak wydajność całego procesu wynosi ok. 40%.

2 sty 2007, o 00:11

Do tryptaminy gdyby zablokować grupę aminową i działając np chlorometanem czy czyms tego typu katalizując chlorkiem glinu gdzie weszłaby grupa metylowa, tzn w pozycje 4 czy 5 w pierscieniu benzenowym? hmm... ok a co do tej jednak łatwiejszej syntezy z indolu, jakie są warunki wszystkie tej reakcji...? i ostatnie pytanie, czy po dodaniu tego chlorku oksalilu bedzie możliwosc dodania w pozycję alfa od razu za grupą aminową) grupy metylowej w jakiś w miare przystępny sposób? d

2 sty 2007, o 16:50

Melatonina jest strasznie droga, a na fenylohydrazyne żeby otrzymać odpowiednią tryptaminę trzeba podziałać (MeO)2CH(CH2)2CH2NR2 systematycznie można to nazwać 4,4-dimetoksybutyloaminą. Inaczej też to się nazywa acetalem dimetylowym 4-(N,N-dimetylamino)butanalu (ta nazwa lepiej oddaje charakter chemiczny związku). Niestety tego badziewia nie można nigdzie kupić, a synteza tego wymaga kilku etapów.

A Ty Kain nie wiem co 3-metoksypropyloamina lub eter metylo 3-propylo-1-aminowy ma do tej syntezy i do tej cząsteczki.

Odpowiednią tryptaminę najlepiej otrzymać przez reakcję indolu z chlorkiem oksalilu, następnie przyłączenie grupy -NR2 do powstałego związku i redukcję za pomocą LAH.

I pamiętajcie dimetylotryptamina jest nielegalna tak samo jak dietylotryptamina. Cała reszta jest na legalu.

eh sorry źle spojżałem na wzór i nie zauwazyłem tej dwójki za nawiasem przy (MeO) i za nawiasem w którym jest grupa metylenowa :D

GG:3716505

2 sty 2007, o 17:42

w sumie ja mogłem od razu pełną nazwę znać, ale nie wiedziałem jak to nazwać jako "acetal"... :D mam nadzieje, że nie przeginamy z tą rozmową... :) Dobrze swoją drogą jakby był dział o lekarstwach itp... :) dobra wracajmy do warunków syntezy tryptaminy :)

2 sty 2007, o 23:56
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona