Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Struktura zwiazkow R-Sn-R ... 

Czy ten temat jest interesujacy wg Ciebie ?
TAK 65%  65%  [ 13 ]
NIE 35%  35%  [ 7 ]
Liczba głosów : 20

Struktura zwiazkow R-Sn-R ... 
Autor Wiadomość
Post Struktura zwiazkow R-Sn-R ...
Moze sie ktos zainteresuje ...
Jestem ciekaw czy ktos wie jak wyglada struktura zwiazkow dialkilo-cyny R-Sn-R i jakie wiazania w niej wystepuja , poniewaz jest to bardzo rzadko wystepujace wiazanie a zarazem pokazuje jaka chemia jest piekna ... :wink:

... zdradze tylko troche ... R2-Sn wystepuje w postaci dimeru z podwojnym wiazaniem Sn=Sn R2Sn=SnR2 o odpowiedniej geometrii ... i o to podwojne wiazanie Sn=Sn chodzi ... mam nadzieje ze sie zainteresujecie tym i poszukacie , a jak sie nie uda to omowie to wiazanie ... narazie poczekamy :wink:

22 lut 2006, o 00:28

Jak ja lubie żółte, podłużne tropikalne owoce :D :wink:
Pozdrawiam
2pio
ps. Acetate mam nadizje że nie napisałem zadużo :D :wink:

22 lut 2006, o 01:52
Post odp.
Temat jest na tyle ciekawy jako naprawdę specyficzny wiazanie RSn=SnR jest ewenementem
niepotrzebna ta ankieta po prostu napisz !!
eko.

22 lut 2006, o 02:12
Dialkilo krzem , german , cyna i olow sa analogami karbenow ... tendencja tworzenia tegoz wiazania przez karbeno-analogi rosnie wiare wzrostu sfery koordynacyjnej pierwiastka ... wiazanie nie jest by najmniej "zarezerwowane" jedynie dla cyny ... karbeny singletowe czyli te o ktorych jest mowa posiadaja hybrydyzacje sp2 z wolnym(nieobsadzonym) LUMO orbitalem pi-P i z wolna para elektronowa s² wchodzaca w hybrydyzacje HOMO . Rozwazajac wiazania C=C Si=Si Ge=Ge Sn=Sn "nie popelnimy" bledu rozwazajac je na papierze jako analogi R2C=CR2 i przypisujac im plaska strukture gdzie atomy wegla sa w hybrydyzacji sp2 tworzac jedno wiazanie sigma i jedno pi , jednak badania krystalograficzne pokazaly zupelnie inna strukture tych polaczen (dla Si bardzo niewielki udzial , Ge wyrazne tworzy w Sn dominuje ... ) ... Wiazanie tworzace sie pomiedzy Sn(1)=Sn(2) powstaje z nalozenia bocznego wolnego pustego orbitalu pi-P(Sn-1) i wolnej pary elektronowej zhybrydyzowanego orbitalu sp2(Sn-2) i symetrycznie drugie wiazanie analogicznie pi-P(Sn-2) z sp2(Sn-1) ...
Jest to wiazanie podwojne gdzie nie ma wiazania SIGMA !!
Obrazek
Tego typu wiazanie wystepuja w tych zwiazkach gdzie mamy doczynienia z analogami karbenu weglowego H2C: ( z wolnym(nieobsadzonym) orbitalem pi-P i z wolna para elektronowa s² na zhybrydyzowanym oritalu sp2) np. zwiazki Indu(I) , Talu (I) , Sb(III) typu R-In , R-Tl , R3Sb itp.

Tym wstepem zapraszam do dyskusji :)

22 lut 2006, o 11:57

a może ktoś wie kiedy atom Fluoru i Chloru tworzy dwa wiązania ? :D
Podpowiedź :D Sn-F---Sn :D
Pozdrawiam
2pio :D

22 lut 2006, o 12:48
Zasłużony dla forum

Z tą dialkilo-cyną nie jest przypadkiem tak jak z cyklopropanem?? Cos mi sie stuka, ale w szkole to my jesteśmy teraz na etapie soli nieorganicznych (wstęp) więc nie bijcie jak gadam głupoty :wink:

Pozdro

22 lut 2006, o 12:56
a może ktoś wie kiedy atom Fluoru i Chloru tworzy dwa wiązania ? :D
Podpowiedź :D Sn-F---Sn :D
Pozdrawiam
2pio :D
... no chyba najprostrzym przykladem jest fluorowodor gdzie wystepuja takie wiazania , a mostkowych wiazan Cl Br I jest mnostwo , nie wspomne o trzech wiazanich sigma jakie moga wystepowac ...

PS ... zalozylem ten temat aby rozmawiac o tym specyicznym wiazaniu Sn=Sn ...

22 lut 2006, o 12:57
Z tą dialkilo-cyną nie jest przypadkiem tak jak z cyklopropanem?? Cos mi sie stuka, ale w szkole to my jesteśmy teraz na etapie soli nieorganicznych (wstęp) więc nie bijcie jak gadam głupoty :wink:

Pozdro
... nazwa(wiazania ban... ) jest podobna i brak centryczniego wiazania sigma(w cykloprpanie , w Sn=Sn nie ma wogole mowy o wiazaniu sigma) jest wspolnym elementem ... ale tylko to . w cyklopropanie biora udzial zupelnie inne orbitale ktorych geometria jest odksztalcona przez brak nalozenia wpelni liniowego ... :wink:

22 lut 2006, o 13:04

Rozwazajac wiazania C=C Si=Si Ge=Ge Sn=Sn "nie popelnimy" bledu rozwazajac je na papierze jako analogi R2C=CR2 i przypisujac im plaska strukture gdzie atomy wegla sa w hybrydyzacji sp2 tworzac jedno wiazanie sigma i jedno pi , jednak badania krystalograficzne pokazaly zupelnie inna strukture tych polaczen (dla Si bardzo niewielki udzial , Ge wyrazne tworzy w Sn dominuje ... ) ...

A napisz konkretnie, jakie to badania udowodniły taką strukturę.
Jestem bardzo ciekaw tego:)

23 lut 2006, o 00:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]