Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
nietypowy sposób zagęszczania H2SO4
niedawno zagęszczałem elektrolit w celu uzyskania mocnego siarkowego i musiałem przerwać proces w połowie, więc wpakowałem kolbę z tak 50% kwasem siarkowym do zlewu z zimną wodą, by ją ochłodzić. Zostawiłem ją tam i sprzątam.
Sprzątam, sprzątam, wszystko zrobiłem, idę wyjąć kolbe z kwasem ze zlewu, patrze, a tam w kolbie połowa substancji w formie osobliwego lodu, a reszta w płynie. Więc sobie pomyślałem, ze może siarkowy ma jakąś wysoką temperaturę krzepnięcia. Ma, 14* - moja substancja miała 10*, sprawdzałem. Zlałem wodę znad "lodu" i ogrzałem., dzięki czemu uzyskałem gęstą ciecz.
Co sądzicie o tej metodzie? Czy w ogóle się sprawdza i zamarza w miarę
"czysty" kwas?
_________________
5 mar 2006, o 22:59
elektryk
*****
Dołączył(a): 30 mar 2005, o 00:27 Posty: 279
Czysty kwas topi sie w 10*C, jednohydrat w 8,5*C. Temperatury krzepnięcia bardziej rozcieńczonych roztworów są znacznie niższe.
Mówiąc wprost: coś tu nie gra.
6 mar 2006, o 00:13
P2O5
***
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
6 mar 2006, o 15:08
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
Dzięki, tego mi było trzeba. Jak widać, stężony kwas siarkowy ma temp. krzepnięcia wyższą niż wody. Da się więc w taki sposób to zrobić?
_________________
6 mar 2006, o 17:49
Richy
Dołączył(a): 7 sty 2006, o 21:15 Posty: 141
A jakby zrobić odwrotnie, tzn. schłodzić kwas np. 18-20% do temp. -4*C, co spowodowałoby zamrożenie wody, a kwas nadal pozostałby w postaci płynnej, więc możnaby wyjmowac takie kryształki lodu i w konsekwencji uzyskać kwas 75-80%, czy to ma szansę wyjść?
10 mar 2006, o 18:11
Anonymous
Zatężanie
Ja osobiście bardzo jestem ciekaw jak to w końcu jest z tym kwasem siarkowym, do jakiego stężenia możemy dojść podczas zatężania zanim zacznie się ulatniać H2SO4 albo SO3? Czy ktoś wykonał taki eksperyment i mierzył stężenie produktu?
Co do wymrażania, to wydaje mi się, że krzepnąć będzie mieszanina w temperaturze wg wykresu. Tak więc chyba nie podziała. Ale jestem tylko teoretykiem
30 mar 2006, o 22:02
2pio
******
Dołączył(a): 4 kwi 2005, o 16:49 Posty: 437 Lokalizacja: Poznań
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników