Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
nietypowy sposób zagęszczania H2SO4 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15
Posty: 129
Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
Post nietypowy sposób zagęszczania H2SO4
niedawno zagęszczałem elektrolit w celu uzyskania mocnego siarkowego i musiałem przerwać proces w połowie, więc wpakowałem kolbę z tak 50% kwasem siarkowym do zlewu z zimną wodą, by ją ochłodzić. Zostawiłem ją tam i sprzątam.
Sprzątam, sprzątam, wszystko zrobiłem, idę wyjąć kolbe z kwasem ze zlewu, patrze, a tam w kolbie połowa substancji w formie osobliwego lodu, a reszta w płynie. Więc sobie pomyślałem, ze może siarkowy ma jakąś wysoką temperaturę krzepnięcia. Ma, 14* - moja substancja miała 10*, sprawdzałem. Zlałem wodę znad "lodu" i ogrzałem., dzięki czemu uzyskałem gęstą ciecz.

Co sądzicie o tej metodzie? Czy w ogóle się sprawdza i zamarza w miarę
"czysty" kwas?

_________________
Obrazek


5 mar 2006, o 22:59
Zobacz profil
*****

Dołączył(a): 30 mar 2005, o 00:27
Posty: 279
Post 
Czysty kwas topi sie w 10*C, jednohydrat w 8,5*C. Temperatury krzepnięcia bardziej rozcieńczonych roztworów są znacznie niższe.
Mówiąc wprost: coś tu nie gra.


6 mar 2006, o 00:13
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17
Posty: 567
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Obrazek


6 mar 2006, o 15:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15
Posty: 129
Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
Post 
Dzięki, tego mi było trzeba. :idea: Jak widać, stężony kwas siarkowy ma temp. krzepnięcia wyższą niż wody. Da się więc w taki sposób to zrobić?

_________________
Obrazek


6 mar 2006, o 17:49
Zobacz profil

Dołączył(a): 7 sty 2006, o 21:15
Posty: 141
Post 
A jakby zrobić odwrotnie, tzn. schłodzić kwas np. 18-20% do temp. -4*C, co spowodowałoby zamrożenie wody, a kwas nadal pozostałby w postaci płynnej, więc możnaby wyjmowac takie kryształki lodu i w konsekwencji uzyskać kwas 75-80%, czy to ma szansę wyjść?


10 mar 2006, o 18:11
Zobacz profil
Post Zatężanie
Ja osobiście bardzo jestem ciekaw jak to w końcu jest z tym kwasem siarkowym, do jakiego stężenia możemy dojść podczas zatężania zanim zacznie się ulatniać H2SO4 albo SO3? Czy ktoś wykonał taki eksperyment i mierzył stężenie produktu?

Co do wymrażania, to wydaje mi się, że krzepnąć będzie mieszanina w temperaturze wg wykresu. Tak więc chyba nie podziała. Ale jestem tylko teoretykiem ;)


30 mar 2006, o 22:02
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 kwi 2005, o 16:49
Posty: 437
Lokalizacja: Poznań
Post 
oleum...

_________________
Pozdrawiam
2pio


30 mar 2006, o 22:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..