Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Znikające zabarwienie fenoloftaleiny 
Autor Wiadomość

Post Znikające zabarwienie fenoloftaleiny
Hmm dziś pomagałem się przygotować koleżankom do prowadzonej przez nich lekcji o NaOH i KOH. Zaproponowałem jako jedno z doświadczeń miareczkowanie. Tak więc zrobiliśmy 20% roztwór KOH dolałem roztworu fenoloftaleiny aż do uzyskania ładnego kolorku wrzuciłem mieszadełko włożyłem my homemade mieszadło magnetyczne i w jakieś 20s mieszania roztwór całkowicie się odbarwił :? Co sie stało :? ?? Fenoloftaleina jakaś stara i się rozłożyła no, bo chyba KOH nie przereagowało z CO2 z powietrza.

7 mar 2006, o 01:28
Post odp.
Czy wszystko było umyte a mieszadelko też ??
eko.

7 mar 2006, o 02:08
@MODERATOR

Fenoloftaleina traci swoje kolorki pod wpływem baaardzo wysokiego pH...coś tam chyba pęka w cząsteczce ale nie przypomnę sobie co... :wink:
Zostaje też oczywiście opcja eko: brud :wink:

7 mar 2006, o 16:27
ojej! mnie też się tak zrobiło! miałam zobojetniac NaOH HClem do całkowitego odbarwienia roztworu i mierzyć przy tym temperature. Zniknnęłam na 5 sekund, żeby znaleźć termometr, a jak wróciłam to po malinowym zabarwieniu sladu nie było. A wydaje mi się, że zlewki dobrze umyłam.. (żadnego mieszadełka nie uzywałam). I w tym momencie kwestia zobojetniania do całkowitego odbrwienia straciła trochę sens, bo spieszylam sie z dowleaniem HCl, żeby zdążyc zanim fenoloftaleina wyblaknie sama z siebie.

7 mar 2006, o 16:48
PROFESJONAŁ

ethernity ma rację - fenoloftaleina odbarwia się w stężonych roztworach zasad, przechodząc w trianion, w którym nie ma sprzężenia między pierścieniami.

7 mar 2006, o 16:57

Znalazłem coś takiego w necie http://www.mlyniec.gda.pl/~chemia/slownik/slownik_f.htm
Mógłbyś dokładniej trochę mi wyjaśnić jak przebiega to odbarwienie fenoloftaleiny pod wpływame stężonych roztworów zasad ??

Cytuj:
W laboratoriach spotykana jest głównie jako ok 10%, bezbarwny roztwór w etanolu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fenoloftaleina Jak to jest możliwe jeśli jej rozpuszczalność w etanolu wynosi około 14g/dm3 przy 20*Celsjusza :?
Ps.Wszystko czyste było

8 mar 2006, o 01:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]