Autor |
Wiadomość |
Seba
|
Stop lutowniczy + HCL
W skład stopu lutowniczego jak wiadomo wchodzi cyna i ołów w reakcji z kwasem solnym powstanie chlorek cyny a co z ołowiem?
Dzieki z info.
Pozdro.
|
8 mar 2006, o 12:28 |
|
|
kzp5
Dołączył(a): 15 gru 2005, o 17:46 Posty: 88 Lokalizacja: bardzo lubie ciasteczka
|
no chyba też chlorek ołowiu, no nie...
_________________ ja
|
8 mar 2006, o 13:48 |
|
|
Seba
|
Logiczne by było , ale chce miec pewność.
|
8 mar 2006, o 14:15 |
|
|
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
|
chlorek ołowiu jest nierozpuszczalny, a poza tym trochę trudno będzie ci to w solnym roztworzyć. lepiej zrób wg. przepisu na VmC .
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
|
8 mar 2006, o 17:34 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
W skład cyny do lutowania prawie zawsze wchodzi też topnik, czyli kalafonia.. To jest jakaś żywica
|
8 mar 2006, o 18:11 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
a to ciekawe........
od kiedy składnikiem stopu metalicznego jest żywica???? Owszem, kalafonie jest składnikiem żywicy
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
9 mar 2006, o 00:29 |
|
|
pessos
@GROŹNY WOŹNY
Dołączył(a): 11 lip 2004, o 14:23 Posty: 389 Lokalizacja: CLK KGP
|
Oj tutaj się nie zgodzę Jest rozpuszczalny w wodzie a zwłaszcza na gorąco Gdyby nie ta właściwiość to ciężko by było w analizie
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
|
9 mar 2006, o 00:39 |
|
|
DMchemik
|
oj tak, jego rozpuszczalność jest coś rzędu grama w 100 ml H2O, ale podczas roztworzenia lutu w HCl na gorąco po ostygnięciu strąci się niemal ilościowo ze względu na duże stężenie chlorków
PS Pessos, laborki z jakościowej????
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
9 mar 2006, o 01:03 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
Mam akurat fiolke na biurku i jest jak wół spoiwo lutownicze z topnikiem, a jako topnika najczęściej uzywa się właśnie kalafonii. Zresztą sam zobacz tutaj: http://www.allegro.pl/item89173866_cyna ... eumor.html
A cyny bez topnika nie widziałem w sprzedaży nigdy, ale jak kogoś interesuje jak wspaniale się tym lutuje, to wystarczy dłużej pogrzać lutownicą cynę aż kalafonia wyparuje... Zostanie nam sam stop, i prawie nie ma szans żeby lutować poprawnie, jak na załączonym obrazku
|
9 mar 2006, o 02:33 |
|
|
Pirom@n
Dołączył(a): 29 cze 2005, o 22:30 Posty: 196 Lokalizacja: amonoholik
|
eee tam, a lut do rur miedzianych? najzwyklejszy drut ze stopu Sn97Cu3 (spotyka sie tez Sn98Cu2) bez kalafonii czy innego paskudztwa i mi sie tym lutuje najlepiej (po oczyszczeniu powierzchni ZnCl<sub>2</sub>) poza tym nie szarzeje z czasem tak mocno jak luty olowiowe.
A wracajac do tematu, taki stop calkiem fajnie sie roztwarza w "solniaku", nie trzeba sie babrac w oddzielanie olowiu a niewielkie zanieczyszczenie miedzia tez nie przeszkadza jesli chodzi o zastosowanie w piro do wiadomej syntezy
_________________ Drogi mej nie wytyczyły ni dźwięk werbla ni cytra,
Idę póki sił starczy - idę po półlitra.
|
9 mar 2006, o 05:14 |
|
|
Anonymous
|
Kalafonia nie jest bezpośrednim składnikiem stopu, tylko zazwyczaj znajduje się jakby wewnątrz kawałka cyny Widać to czasem jak sie spojrzy na przekrój poprzeczny kawałka cyny: takie żółtawo-brązowe żywicopodobne cuś
|
9 mar 2006, o 15:03 |
|
|
Seba
|
Troche sie rozpędziłem i rozpuszczam stop lutowniczy do rynien
( w kształcie trujkata) Sn90Pb10
bez kalafoni oczywiscie.
Dobry jest pomysł z stopem Sn9Cu3
Jak w koncowej fazie podgrzeje roztwór i go schłodze to powinien sie wytrącić chlorek ołowiu a chlorek cyny powinien zostac w roztworze,
filtruje i odparowuje do gęstszej konsystencji i mozna go użyc wiadomo do czego( jak sie myle to poprawcie mnie).
A chlorek ołowiu ma wpływ na wiadomą "addycje" przy użuciu w/w roztworu?
|
9 mar 2006, o 15:29 |
|
|
DMchemik
|
co to topników to one obniżają temperaturę topnienia, a kalafonia nie obniża temp topnienia stopu, tylko ułatwia lutowanie, jest tu mała nieścisłość w nazywaniu kalafoni topnikiem
weź udział:
|
9 mar 2006, o 16:18 |
|
|
Anonymous
|
Tak, racja, rzeczywiście kalafonia nie jest topnikiem. Kalafonia ułatwia lutowanie poprzez usuwanie tlenków metali osadzających się na stykach.
No, to tyle
|
9 mar 2006, o 20:42 |
|
|
Pirom@n
Dołączył(a): 29 cze 2005, o 22:30 Posty: 196 Lokalizacja: amonoholik
|
Seba -> nie wydaje mi sie zeby chlorek olowiu mial jakis strasznie niekorzystny wplyw na synteze chociaz pewnosci nie mam, sam robilem na lucie bezolowiowym. Przed krystalizacja warto utlenic chlorek cyny (II) do cyny (IV) przy pomocy zwyklej wody utlenionej 3%, bo bez tego moga wystapic dziwne objawy pryskania czy czegos pod wplywem perhydrolu w czasie syntezy, jest o tym pryskaniu chyba w arcie na vortalu.
Mi sie snilo ze po roztworzeniu stopu w nadmiarze HCl traktowalem to woda utleniona i na tak otrzymanym SnCl<sub>4</sub> syntezka wychodzi cud-malina
_________________ Drogi mej nie wytyczyły ni dźwięk werbla ni cytra,
Idę póki sił starczy - idę po półlitra.
|
9 mar 2006, o 23:21 |
|
|
Seba
|
Też mi się sniło, tylko mi się skończył SnCl2.
W tamtych snach wychodził super, tylko teraz musze go zastąpić "samoróbką" .
Tylko mam obawy o resztki HCl, czy mi sie nie przyśni częściowo dimer i będzie bardziej wrażliwe?
|
10 mar 2006, o 11:22 |
|
|