Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Luminol 
Autor Wiadomość
PROFESJONAŁ

Dobra napisałem o syntezie luminolu z bezwodnika ftalowego. Jak mam to wam wysłać (plik word'a ok. 1 MB).

7 gru 2004, o 21:34
@GŁÓWNY MODERATOR

np. na [email protected] przerobię na HTML w naszym wydaniu i zamieszczę jak najszybciej. :)
Jeżeli chodzi o to że nie masz większej możliwości przesłać tak dużego pliku to przeklej "surowy" tekst do notatnika i napisz uwagę na koniec gdzie mają być zdjęcia, natomiast zdjęcia pozmniejszaj tak żebyś mógł je wysłać (albo wysyłaj po jednym).

7 gru 2004, o 21:46
PROFESJONAŁ

np. na [email protected] przerobię na HTML w naszym wydaniu i zamieszczę jak najszybciej. :)
Jeżeli chodzi o to że nie masz większej możliwości przesłać tak dużego pliku to przeklej "surowy" tekst do notatnika i napisz uwagę na koniec gdzie mają być zdjęcia, natomiast zdjęcia pozmniejszaj tak żebyś mógł je wysłać (albo wysyłaj po jednym).

Nie ma problemu

7 gru 2004, o 22:06
@GŁÓWNY MODERATOR

Szczerze mówiąc dopiero teraz przejrzałem twój art (wcześniej miałem totaln zap*** w szkole) i jest ok - tylko że jest dość literaturowy, może powiesz (choćby tu na forum) jeszcze coś od siebie, jak to po kolei zrobiłeś i czy masz jakieś uwagi do tych syntez.

11 gru 2004, o 01:40

Trochę odkopuję temacik. Ile może świecić taka latareczka z luminolu? 10min :roll:

29 lis 2005, o 19:23

Aż sam się zdziwiłem.
Może dlatego, że dałem nadmiar luminolu.

29 lis 2005, o 19:31
Sorry, ale gdzie mogę przeczytać art NVX'a ?? Pytam, bo na chemik.vitnet.pl go nie widzę. Pozdrawiam

11 gru 2005, o 13:46

http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/syntezaluminolu.htm

11 gru 2005, o 14:48
Dzięki, ale ten przepis już mam i z niego robiłem luminol, tylko, że mi nie wyszedł :( Niby wszystko mi wychodziło ale nie otrzymałem luminolu. pomyślałem, że może coś żle z przepisu wykonałem, dlatego chciałem zobaczyć art NVX'a.

No nic, wyglada na to, że ja coś spaprałem.

11 gru 2005, o 21:54

Post Synteza luminolu
opisuje tu pełna syntezę luminolu jaka znalazłem w jednym z akademickich podręczników preparatyki organicznej

LUMINOL

1. Kwas 3-nitroftalowy

Do kolby trójszyjnej, zaopatrzonej w mieszadło mechaniczne, termometr, nasadkę dwuramienną z chłodnicą zwrotną i wkraplaczem, wprowadza się 39ml stęż. H2SO4 (d=1,84) i 29,6g sproszkowanego bezwodnika ftalowego. Zawartość kolby ogrzewa się , mieszając w łaźni wodnej ( ok.80st.C) aż do całkowitego rozpuszczenia się bezwodnika. Po usunięciu z łaźni wkrapla się powoli w ciągu 1-2 godzin 54 ml dymiącego HNO3 (d=1,4) , utrzymując temperaturę w granicach 100-110 st.C, uważając na egzotermiczny przebieg reakcji, po czym ogrzewa się jeszcze kolbę przez 2 godziny na wrzącej łaźni wodnej. Zestaloną, krystaliczna masę przenosi się do 90 ml H2O i po dokładnym wymieszaniu sączy pod zmniejszonym ciśnieniem. Wilgotny produkt przekrystalizowuje się z wody otrzymując 10,4g (wyd. 25%) drobnokrystalicznego produktu. Z przesączu po zagęszczeniu można otrzymać znaczną ilość rozpuszczalnego w wodzie kwasu 4-nitroftalowego, powstającego jako produkt uboczny reakcji.

2. Bezwodnik 3-nitroftalowy

W kolbie kulistej, połączonej z chłodnicą zwrotną, zaopatrzoną w rurkę zabezpieczającą przed wilgocią, umieszcza się 7,5g kwasu 3-nitroftalowego oraz 6,6ml świeżo przedestylowanego bezwodnika octowego. Mieszaninę ogrzewa się, utrzymując łagodne wrzenie, do uzyskania klarownego roztworu, i przedłuża się ogrzewanie jeszcze 10 minut, po czym gorącą mieszaninę wylewa się do porcelanowej parowniczki i pozostawia do ostygnięcia. Krystaliczną masę rozciera się dokładnie z 10 ml bezwodnego eteru dietylowego i odsącza na lejku Schotta. Produkt suszy się krótko na powietrzu, a następnie w suszarce w 100 st.C. Otrzymuje się 6g (wyd. 89%) bezwodnika, który można dodatkowo przekrystalizować z acetonu.

3. 3-Nitroftalahydrazyd

W kolbie kulistej rozpuszcza się 2,4g bezwodnika 3-nitroftalowego w 10 ml gorącego 80% kwasu octowego. Roztwór pozostawia się kilka minut do ochłodzenia, po czym, powoli mieszając, dodaje 6,5 ml 40% roztworu hydrazyny i mieszaninę ogrzewa się 30 minut pod chłodnicą zwrotną. Po ochłodzeniu, sączy się na lejku sitowym osad, który przemywa się ciepłym kwasem octowym, po czym rozpuszcza się w 25 ml 5% roztworu KOH. Po zakwaszeniu roztworem kwasem octowym, wypada około 2,3g ( wyd.89%) czystego 3-nitroftalahydrazydu.

4. 3-Aminoftalahydrazyd (Luminol)

Do roztworu 4,5g SnCl2 w 22,5 ml stęż HCl dodaje się powoli ogrzany do 50 st.C roztwór 1g 3-nitroftalahydrazydu w 10 ml 5% NaOH. Uzyskany roztwór miesza się 10 minut, utrzymując temperaturę 50-60 st.C. Po oziębieniu roztworu do 0 st.C , krystalizuje chlorowodorek 3-aminoftalahydrazydu. Osad sączy się na lejku sitowym, przemywa małą ilością wody uwalnia od jonów cyny przez rozpuszczenie w 10ml 10% NH4OH i przesączenie. Przesącz zakwasza się 10% kwasem octowym. Otrzymany osad sączy się na lejku sitowym i suszy uzyskując 0,65g (wyd. 76%) czystego luminolu.

powodzenia

20 gru 2005, o 22:41
Zasłużony dla forum

W jaki sposób moge zidentyfikowac czy udało mi sie uzyskac kwas 3-nitro ftalowy??

Pozdro

14 mar 2006, o 20:35

sprawdzić temperaturę topnienia i wykonać reakcje charakterystyczne dla związków nitrowych :) nie wiem jaką Tt ma ten kwas :)

Obrazek
weź udział:

15 mar 2006, o 21:01
Zasłużony dla forum

Janse........ Na lampce spirytusowej... tt 217*C.... A reakcje charakteystyczne- sprawdziłbym charakter utleniajacy, ale odczynników nie mam....A tak ładnie by sie grupe nitrowa określiło :wink: A analiza wzrokowa 8) ?? To co otrzymałem metodą partyzancka używac zlewki i palniczka na spiryt, wyglada podobnie jak CaCO3.... :)

Pozdro

15 mar 2006, o 21:17

To się da na spirytusowym zrbić, tylko trzeba troche cierpliwości :)

Obrazek
weź udział:

16 mar 2006, o 15:25
Zasłużony dla forum

Zreszta co sie bede analitczył.... małą próbke poddam kondensacji z solą hydrazyny, redukcja, pare dni mrozenia i jak zaświeci to znaczy ze to był kwas 3-nitroftalowy :wink:

A z palniczkiem spirytusowym.... powiedz mi jak, skoro jego max. moc to 160* na łaźni olejowej, a nie będe na zywca grzał.....

:wink:
Pozdro

16 mar 2006, o 15:40

na palniku spirytusowym mozna regulować płomień, bierzesz napełnioną kapilarę z termometrem i ogrzewasz to w probówce z gliceryną :)

Obrazek
weź udział:

Ostatnio edytowano 16 mar 2006, o 17:03 przez DMchemik, łącznie edytowano 1 raz

16 mar 2006, o 16:25
Zasłużony dla forum

No to widać na moim sie nieda :wink: Chyba ze wysuwając knot, ale przy zapalonym nie radze.....Spróbuje :wink: Ale nie jestem pewien czy kw. 3-nft sie nie rozkłada....Najpierw spróbuje czy po zmieszaniu z alkoh. I, II III rzęd cos sie stanie... Bo jestem pewien ze słuzy on do wykrywania alkoholi..
Pozdro

16 mar 2006, o 16:37

czyli łowca stał się zwierzyną..... :wink:

Obrazek
weź udział:

16 mar 2006, o 17:05
Zasłużony dla forum

Nadboran sodu poprawia "jasność" światła, ale świeli o wiele krócej... Tak samo z O2. Świetliki wychodzą git :wink:

Cieżko zrobić zdjecie, pozatym do takiego swietlki powinno pójsć 20mg minimum... A zapasy już sie kończą :? Czekaw wciaż do pon. na siarczan N2H4.

Trzaba pamietac zeby do świelika wlać juz rr KOH w DMSO, bo minaczej wychodzi troche trudno... Interesująca sprawa ogólnie :wink:
Obrazek

Tak to ogólnie wygląda.....czarne zabarwienie powstaje chyba od nadboranu z KOH. Świeci dość intensywnie ( oceniajac za dnia niestety :( ) Ale bardzo krótko..... i cieżko rozgnieśc ampułke...
Swieci tylko DMSO, KOH sie ciężko rozpuszcza, wiec tza wlewać tylko DMSO bez wsypywania KOH.

Pozdrawiam

18 mar 2006, o 17:23

Swieci tylko DMSO, KOH sie ciężko rozpuszcza, wiec tza wlewać tylko DMSO bez wsypywania KOH.

Chcesz przez to powiedzieć, że KOH jest niepotrzebne ??

19 mar 2006, o 13:24
Zasłużony dla forum

Nie, chodzi mi o to ze jest niepotrzebne, a wręcz zbedne w formie stałej. Przecież wiadomo że bez wodorotlenku nie da rady :wink: . Jeśli jest KOH stały, trudniej sie miesza, ponadto świetlik swieci i tak tylko w objętości DMSO.....

Pozdro

P.S Pisałem ze najlepiej najpierw zrobić rr w DMSO :wink:

19 mar 2006, o 17:47

Jeśli jest KOH stały, trudniej sie miesza, ponadto świetlik swieci i tak tylko w objętości DMSO.....

To dziwne, bo ja wsypałem KOH do DMSO, potem dodałem luminolu i świeciło tylko na powierzchni KOH. :?

sativ napisał(a):
Pisałem ze najlepiej najpierw zrobić rr w DMSO :wink:

Ale jak zrobić ten roztwór skoro KOH nie rozpuszcza się w DMSO ??

20 mar 2006, o 16:21
Zasłużony dla forum

What?? Oczywiście ze sie rozpuszcza :wink: Moze masz 'felerny" DMSO albo za małą temp?? grzanie 15min na łaźni wodnej działa super :wink:

Pozdrawiam

P.S Siarczan hydrazyny jest 8)

20 mar 2006, o 16:37

What?? Oczywiście ze sie rozpuszcza :wink:

A to ciekawe...
Oszukali mnie !!
eko osiem napisał(a):
jedno jak i drugie nie rozpuszci się w DMSO
http://forum.chemik.vitnet.pl/viewtopic.php?t=4441

20 mar 2006, o 16:45
Zasłużony dla forum

Aee?? Heh, nie wiem, moze mam jakies moce nadprzyrodzone, ale mi sie KOH i NaOH rozpuszcza w bezwodnym DMSO (dimetylosulfotlenku) po grzanu przez kilkanascie min. na łaźni wodnej. Rozpuszczalnosc jest niska, ale jest........ Na potrzeby świetlików starcza ;) W takim razie jak wyjaśnisz że w fotce którą zamiesciłem w tem. o luminoxie swiecenie odbywa sie w prawie całej obj. probówki??

Pozdro

20 mar 2006, o 16:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona