Autor |
Wiadomość |
Anonymous
|
zupa szczawiowa a właściwości glinu
mam pewien problem z zadaniem domowym..proszę, pomóżcie..
Dlaczego zupy szczawiowej nie można gotować w garnku z aluminium?
nie wiem czy ma to związek z niskim ph zupy szczawiowej dlatego się pytam, bo chciałam się upewnić..
|
27 mar 2006, o 20:30 |
|
|
black_coder
***
Dołączył(a): 2 lut 2006, o 21:53 Posty: 179
|
Glin przechodzi do roztworu, a przez to do ogranizmu i może powodować chorobę Alzheimera.
|
27 mar 2006, o 20:56 |
|
|
Anonymous
|
Z tym glinem to jest różnie - w książce od chemii jest napisane, że majranek ma glin co powoduje alchajmera - ludzie my nic nie powinniśmy jeść
|
27 mar 2006, o 20:57 |
|
|
Delysis
Dołączył(a): 11 mar 2006, o 15:42 Posty: 20 Lokalizacja: Gryfino, zach-pom
|
Kwas szczawiowy zawarty w szczawiu będzie reagował z glinem zawartym w garnku z aluminium Tak mi się wydaje.
|
27 mar 2006, o 20:59 |
|
|
Anonymous
|
mam nadzieję, że to wystarczy.
dzięki.
|
27 mar 2006, o 21:01 |
|
|
Pasterz
***
Dołączył(a): 25 wrz 2004, o 17:32 Posty: 138 Lokalizacja: Warszawa
|
Al reaguje z kwasami organicznymi w podwyższonej temperaturze.Reszta już została napisana
|
27 mar 2006, o 21:32 |
|
|
Anonymous
|
I teraz powstaje ciekawe pytanie czy herbata z cytryną jest zdrowa? W liściach herbaty jest sporo glinu, a sok z cytryny jest kwaśny.
|
1 kwi 2006, o 16:29 |
|
|
kliksiu
****
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
|
jesli najpierw wymoczysz torebke a potem po usunieciu torebki dolejesz cytryne to napewno bedzie zdrowiej )
_________________
żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie
*** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
|
1 kwi 2006, o 16:43 |
|
|
DMchemik
*******
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
nie przesadzajmy, bo w końcu glin jest mikroelementem, na pewno z pożywieniem trafia go do nas dziennie kilka razy więcej, niż w kilku czy kilkunastu filiżankach herbaty
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
2 kwi 2006, o 19:48 |
|
|
Anonymous
|
|
2 kwi 2006, o 20:04 |
|
|
DMchemik
*******
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
któryś z filozofów (jak sobie przypomnę, który to wpiszę )miał świetny pomysł na zocciałe wino: wygotować je w ołowianym naczyniu i pozostałość na dnie ,,słodsza jest od miodu", trzeba przyznać że pomysł ciekawy, ale nie polecam gotować kwaśnych potraw w ołowianych naczyniach
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
2 kwi 2006, o 21:26 |
|
|
Tom
Dołączył(a): 17 wrz 2005, o 11:03 Posty: 3
|
Ostatnio edytowano 13 kwi 2006, o 11:24 przez Tom, łącznie edytowano 1 raz
|
2 kwi 2006, o 21:26 |
|
|
Anonymous
|
|
2 kwi 2006, o 21:33 |
|
|
Anonymous
|
|
2 kwi 2006, o 21:38 |
|
|
DMchemik
*******
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
wracając do tematu szkodliwości glinu. Sprawdzcie sobie jaki jest skład leków na zgagę typu "manti" czy coś tam, albo czym jest choćby Altacet...
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
12 kwi 2006, o 10:53 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Typowe pseudochemiczne chrzany, co prawda nie należy gotować kwaśnych rzeczy w aluminiowych garnkach, ale raczej z tego powodu, żeby dłużej nam służyły... Inna rzecz że zupa szczawiowa sama w sobie nie jest super-zdrowa - glin z garnka będzie mniej szkodliwy dla nas od "naturalnych" szczawianów z roślinek, które utrudniają przyswajanie wapnia i mogą w skrajnych wypadkach odkładać się w nerkach...
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
13 kwi 2006, o 02:03 |
|
|