Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
zupa szczawiowa a właściwości glinu 
Autor Wiadomość
Post zupa szczawiowa a właściwości glinu
mam pewien problem z zadaniem domowym..proszę, pomóżcie..

Dlaczego zupy szczawiowej nie można gotować w garnku z aluminium?

nie wiem czy ma to związek z niskim ph zupy szczawiowej dlatego się pytam, bo chciałam się upewnić.. :wink:

27 mar 2006, o 20:30

Glin przechodzi do roztworu, a przez to do ogranizmu i może powodować chorobę Alzheimera.

27 mar 2006, o 20:56
Z tym glinem to jest różnie - w książce od chemii jest napisane, że majranek ma glin co powoduje alchajmera - ludzie my nic nie powinniśmy jeść

27 mar 2006, o 20:57

Kwas szczawiowy zawarty w szczawiu będzie reagował z glinem zawartym w garnku z aluminium :) Tak mi się wydaje.

27 mar 2006, o 20:59
dzięki. :D

27 mar 2006, o 21:01

Al reaguje z kwasami organicznymi w podwyższonej temperaturze.Reszta już została napisana

27 mar 2006, o 21:32
I teraz powstaje ciekawe pytanie czy herbata z cytryną jest zdrowa? W liściach herbaty jest sporo glinu, a sok z cytryny jest kwaśny.

1 kwi 2006, o 16:29

jesli najpierw wymoczysz torebke a potem po usunieciu torebki dolejesz cytryne to napewno bedzie zdrowiej :))

na 666 postach koncze pisanie siana :))

1 kwi 2006, o 16:43

nie przesadzajmy, bo w końcu glin jest mikroelementem, na pewno z pożywieniem trafia go do nas dziennie kilka razy więcej, niż w kilku czy kilkunastu filiżankach herbaty :)

Obrazek
weź udział:

2 kwi 2006, o 19:48
Glin przechodzi do roztworu, a przez to do ogranizmu i może powodować chorobę Alzheimera.

gdyby tak do tego podchodzić to nie powinieneś nic jeść...
a na mój gust jak zjesz troche tej zupy szczawiowej z aluminiowego garnka to nie umrzesz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kiedyś używano na codzień naczyń cynowych (pewnie z dodatkiem ołowiu) a puszki lutowano cyną i nikomu to nie przeszkadzało

2 kwi 2006, o 20:04

któryś z filozofów (jak sobie przypomnę, który to wpiszę :wink: )miał świetny pomysł na zocciałe wino: wygotować je w ołowianym naczyniu i pozostałość na dnie ,,słodsza jest od miodu", trzeba przyznać że pomysł ciekawy, ale nie polecam gotować kwaśnych potraw w ołowianych naczyniach :wink:

Obrazek
weź udział:

2 kwi 2006, o 21:26

Ostatnio edytowano 13 kwi 2006, o 11:24 przez Tom, łącznie edytowano 1 raz

2 kwi 2006, o 21:26
któryś z filozofów (jak sobie przypomnę, który to wpiszę :wink: )miał świetny pomysł na zocciałe wino: wygotować je w ołowianym naczyniu i pozostałość na dnie ,,słodsza jest od miodu", trzeba przyznać że pomysł ciekawy, ale nie polecam gotować kwaśnych potraw w ołowianych naczyniach :wink:

otrzymana pozostałość to rozpuszczony octan ołowiu, o słodkim smaku zwany "cukrem ołowianym" :lol: :lol: :lol: nawet wygląda podobnie jak cukier :lol:

ciekawe jest że kiedyś "panienki" spożywały go aby mieć "blade lica" :lol: :lol: :lol: oczywiście były w stanie chronicznego zatrucia ołowiem które objawiało sie bladością :lol:

2 kwi 2006, o 21:33
Zgadza się, wtedy to nie przeszkadzało, bo średnia długość życia nie przekraczała 40 lat. Skutki odkładania się metali ciężkich w organiźmie widać po latach. Jak chcesz pożyć troszkę dłużej to nie polecam "wcinania metali" :(

a czy ja powiedziałem żeby jadł codziennie ? stwierdziłem tylko że jak raz zje to nic mu sie nie stanie, a wogóle to zbadaj sobie gdzieś swój obiadek to chyba zawału dostaniesz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
albo nawet wode, czy powietrze.... a ty mi tu o garnku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

2 kwi 2006, o 21:38

wracając do tematu szkodliwości glinu. Sprawdzcie sobie jaki jest skład leków na zgagę typu "manti" czy coś tam, albo czym jest choćby Altacet...

Obrazek
weź udział:

12 kwi 2006, o 10:53
@GŁÓWNY MODERATOR

Typowe pseudochemiczne chrzany, co prawda nie należy gotować kwaśnych rzeczy w aluminiowych garnkach, ale raczej z tego powodu, żeby dłużej nam służyły... Inna rzecz że zupa szczawiowa sama w sobie nie jest super-zdrowa - glin z garnka będzie mniej szkodliwy dla nas od "naturalnych" szczawianów z roślinek, które utrudniają przyswajanie wapnia i mogą w skrajnych wypadkach odkładać się w nerkach...

13 kwi 2006, o 02:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]