Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Leki - zastosowanie 
Autor Wiadomość
Post Leki - zastosowanie
Ostatnio zaciekawiło mnie, czy można wyciągnąć różne ciekawe substancje np. z tabletek czy syropów. I jak można je zastosować ? Bo jak czytam skład aż mnie korci żeby to stamtąd wyjąć. To że tego jest tam kilkaset mg to akurat duzy problem, ale są substancje których jest znacznie więcej, np. 5-6g na 100g leku. Co Wy na to ?

4 kwi 2006, o 19:57
to da się zrobić jeśli substancja którą chcesz "wyciągnąć" jest warta zachodu inaczej nie ma to sensu. dobre jest to że na opakowaniu masz wylistowane wszystkie składniki więc łatwiej jest dobrać odpowiednie rozpuszczalniki, odczynniki selektywnie strącające.

4 kwi 2006, o 20:01
Hmm... musze przeszukać domową apteczke w celu znalezienia jakichś fajnych rzeczy ( ostatnio znalazlem NITROGLICERYNE w tabletkach xD ale tylko 0,5mg / sztuke. lipa. ). A jak można wyekstraktować np. pirofosforan sodu z proszku do pieczenia ? Bo słyszałem o takiej petardce na kwasie cytrynowym i proszku do pieczenia, i sądze że polega to na tym że łączy sie kwas cytrynowy z pirofosforanem sodu i zostaje nam cytrynian sodu i P2O5..... A sądząc po tym że to daje troche "bum" to jednak musi być tego Na4P2O5 ( czy ile tych cząstek sodu tam jest ) troche troche. Dałoby się ten związek jakoś łątwo "wyjąć" ? Bo tam jest jeszcze mąka pszenna oraz węglan sodu ;)

4 kwi 2006, o 20:07
Tylko zeby pozniej nie robic glupot i nie wyciagnac substancji ktora by sie mialo w sklepie za 10 zlotych.

4 kwi 2006, o 20:09

4 kwi 2006, o 20:21
to pomysł a'la Mac Gyver??

oh. dlaczego ? przecież to aż tak trudne to nie może być. Ale nie pisz siana proszę, ja chcę po prostu się dowiedzieć czy można to wykonać w domowych warunkach ;)

4 kwi 2006, o 20:26
miałem na myśli petardę z kwasu cytrynowego i pirofosforanu (może jeszcze płyn do mycia naczyń)

4 kwi 2006, o 20:28
miałem na myśli petardę z kwasu cytrynowego i pirofosforanu (może jeszcze płyn do mycia naczyń)

Hm ? słyszałeś więc o niej kiedyś ? bo szczerze mowiac to mam kilka hipotez ale wciąż nie jestem pewien jak ona działa. Może Ty wiesz coś na ten temat ?

4 kwi 2006, o 20:33

Stary co ty szyjesz... jakie p2o5 ekhm, moze zostawic jako ciekawostek do wielkiej beki :roll: jedyne co tam moze zachodzic to jakas reakcja rownowagowa z wydzieleniem CO2.

4 kwi 2006, o 22:03
@MODERATOR

szynszyl napisał "Bo słyszałem o takiej petardce na kwasie cytrynowym i proszku do pieczenia". jasne. proszek na kwaśnym węglanie z kwaskiem cytrynowym, trochę wody, zamknięty w dajmy na to balonie z gumy trochę "puknie :). jakby się zawziąc to i mocniejszy, byle szczelny pojemnik rozerwie. petarda jak cholera.

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

4 kwi 2006, o 23:00
Post odp.
Czyli to tak jak najszczać na kacu do butelki z wodą gazowaną :wink:
do tego przepisu na petardę polecam kupe-kaczki dziwaczki zamiast płynu do naczyń :wink:
eko.

4 kwi 2006, o 23:22
Stary co ty szyjesz... jakie p2o5 ekhm, moze zostawic jako ciekawostek do wielkiej beki :roll: jedyne co tam moze zachodzic to jakas reakcja rownowagowa z wydzieleniem CO2.

Wiesz, grywam w kabaretach :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ja wysnułem hipoteze. Pewnie błędną. A przybliżyłbyś temat z tą "jakąś reakcją" ?

Cytuj:
do tego przepisu na petardę polecam kupe-kaczki dziwaczki zamiast płynu do naczyń

a mocnego ma kopa ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A, i zdaje mi sie że "kupe kaczki-dziwaczki" a nie "kupe-kaczki dziwaczki" :lol: :lol: :lol: :lol: ale to również niepotwierdzona hipoteza xD

A apropo tego.. olśnijcie mnie.. bo być może się mylę. Czy kwas1 + sól1 = sól2 + coś ? Bo tak mi się wydaje. pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 5 kwi 2006, o 20:07 przez Szynszyl, łącznie edytowano 1 raz

5 kwi 2006, o 18:52

5 kwi 2006, o 19:09
Cóż, muszę przyznać rację mikorowi. ten gaz , który się wydziela ( proszek do pieczenia + kwas cytrynowy ) z pewnością nie jest wodorem. Jest to prawdopodobnie CO2, w każdym razie po przylozeniu zapalki do wylotu kolby nie nastąpił "trzask", lecz też się specjalnie nie przygasiła. Ale też nie wydobywał się jakoś energicznie...

6 kwi 2006, o 19:29

No czasami zdaza mi sie miec racje... akurat przy mieszance kwasek cytrynowy-proszek glowna reakcja jest reakcja kwasku z wodoroweglanem sodu, jednak proszek juz sam wrzucony do wody rozpuszcza sie z wydzieleniem co2 a to dlatego ze ktorys z produktow hydrolizy jonu pirofosforanowego ma wieksza stala dysocjacji od stalej dysocjacji kwasu weglowego przez co ten drugi jest wypierany w postaci CO2

7 kwi 2006, o 00:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]